Σημερινή

Πέμπτη, 13/12/2018
RSS

Τάξη στα «μπούκικα» από την Αρχή Στοιχημάτων

| Εκτύπωση | 05 Νοέμβριος 2017, 18:01 | Του Στέλιου Ξιουρή

ΤΑ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΑ ΠΛΗΘΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΕΙΣΠΡΑΤΤΕΙ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΕΑΣ ΙΩΑΝΝΑ ΦΙΑΚΚΟΥ: «ΣΤΟΧΟΣ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΦΘΕΙ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟΥ ΤΟΜΕΑ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Η ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ»

Στις 23 Οκτωβρίου 2017, η ΕΑΣ ανακοίνωσε την έναρξη της ποσοτικής έρευνας σχετικά με τον επηρεασμό, τη συμπεριφορά και τα χαρακτηριστικά των χρηστών τυχερών παιχνιδιών, με σκοπό τόσο την κατανόηση του βαθμού συμμετοχής του κοινού στο τυχερό παιχνίδι, όσο και την έκταση του φαινομένου του εθισμού σε αυτό


Στον «μαγικό κόσμο» των στοιχημάτων που κατέκλυσε την κοινωνία μας και κατέστη μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες του τόπου με εκατομμύρια τζίρο και προφανώς με όλα τα αρνητικά συνεπακόλουθα, η οποία (βιομηχανία) μέχρι πρότινος ήταν ανεξέλεγκτη, το κράτος επιχειρεί να βάλει τάξη μέσω της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων. Φυσικά ως κράτος θέλει να εισπράξει το δικό του μερίδιο, το οποίο μέχρι το 2012 ήταν ανύπαρκτο και κατέληγε στις τσέπες των επιχειρηματιών-ιδιοκτητών εταιρειών στοιχημάτων.

Όπως είναι, εξάλλου, τοις πάσι γνωστό, οι Κύπριοι έχουν στο DNA τους τη ροπή στο εύκολο κέρδος και, ως εκ τούτου, το στοίχημα σε παντός είδους αγώνες κατέστη πάθος και εθισμός για αρκετούς, αλλά και πεδίο συνάμα ανάπτυξης εγκληματικών στοιχείων.

Η επιβολή του νόμου που ψηφίστηκε από το Κοινοβούλιο το 2012 έβαλε τις βάσεις για να εξαλειφθεί -όσο είναι δυνατό φυσικά- η παρανομία, με αιχμή του δόρατος την Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ).

Πρώτη Πρόεδρος της ΕΑΣ ανέλαβε μια νεαρή κυρία, η οποία κλήθηκε να κολυμπήσει σε αχαρτογράφητα νερά, με αρκετούς… καρχαρίες να την περιτριγυρίζουν. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η κ. Ιωάννα Φιάκκου φαίνεται ότι καταφέρνει να φέρει εις πέρας το έργο της, αν ληφθεί υπόψη ότι ο χώρος των στοιχημάτων είναι η σταθερότερη ίσως βιομηχανία στον τόπο μας και οι εμπλεκόμενοι αποκομίζουν αρκετά εκατομμύρια ευρώ.

Επιχειρήσαμε να σας δώσουμε στο ρεπορτάζ που ακολουθεί μια σύντομη περιγραφή της ΕΑΣ, αρχίζοντας από τα οικονομικά αποτελέσματά της, τα οποία παρουσιάζουν αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά το Β’ τρίμηνο του 2017 (Απρίλιος-Μάιος) της τάξης του 42% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, και αύξηση των εσόδων στοιχήματος αποδεκτών Κλάσης Α και Β (turnover) κατά το B’ τρίμηνο του 2017 κατά 146%, σε σύγκριση με τo B’ τρίμηνο του 2016, με ποσό €123.395.478.

Επιτόπιοι έλεγχοι

Η Αρχή ανακοίνωσε αρχές Σεπτεμβρίου την έναρξη επιτόπιων ελέγχων στα αδειούχα υποστατικά παροχής υπηρεσιών στοιχήματος, ούτως ώστε να διασφαλίσει τη συμμόρφωση των αποδεκτών Κλάσης Α (επίγειο στοίχημα) με τις πρόνοιες της σχετικής νομοθεσίας. Όσον αφορά τον έλεγχο του στοιχήματος κλάσης Β ( διαδικτυακό), αυτός καθίσταται ιδιαίτερα δύσκολος, κυρίως λόγω του αχανούς τοπίου του κυβερνοχώρου. Ωστόσο, με την τροποποίηση της σχετικής νομοθεσίας και την επιβολή κάποιων περιοριστικών όρων, όπως φραγή στις παράνομες ιστοσελίδες και αδειοδότηση των νόμιμων, η κατάσταση φαίνεται να καλυτερεύει, αν και η οριστική εξάλειψη της παρανομίας μάλλον είναι αδύνατη…

Ακόμη, στις 23 Οκτωβρίου 2017, η ΕΑΣ ανακοίνωσε την έναρξη της ποσοτικής έρευνας σχετικά με τον επηρεασμό, τη συμπεριφορά και τα χαρακτηριστικά των χρηστών τυχερών παιχνιδιών, με σκοπό τόσο την κατανόηση του βαθμού συμμετοχής του κοινού στο τυχερό παιχνίδι, όσο και την έκταση του φαινομένου του εθισμού στο τυχερό παιχνίδι, ούτως ώστε να λαμβάνει τα δέοντα μέτρα προώθησης του υπεύθυνου στοιχηματισμού και της πρόληψης.

Ποια είναι η Αρχή

Η Αρχή συστάθηκε το 2012, με την ψήφιση και την ισχύ του περί Στοιχημάτων Νόμου και αποτελεί ανεξάρτητη διοικητική Αρχή. Ο ρόλος της Αρχής, όπως αυτός πηγάζει μέσα από τις αρμοδιότητές της, περιλαμβάνει τη ρύθμιση, την εποπτεία και τον έλεγχο της στοιχηματικής δραστηριότητας που διεξάγεται εντός της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας, ούτως ώστε να διασφαλίζεται η νόμιμη και αδιάβλητη διεξαγωγή της, η προστασία των παικτών, των ανηλίκων και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου, καθώς και η είσπραξη των προβλεπόμενων εσόδων.

Στη σφαίρα των αρμοδιοτήτων της Αρχής εμπίπτουν κυρίως η χορήγηση των αδειών αποδέκτη Κλάσης Α (που αφορά το επίγειο στοίχημα) και Κλάσης Β (που αφορά το διαδικτυακό στοίχημα), των εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων και υποστατικών, η διενέργεια ελέγχων, η γενική εποπτεία των αδειούχων, ως επίσης και η σύνταξη και έκδοση οδηγιών για καλύτερη εφαρμογή του Νόμου.

Η Αρχή προχώρησε στην αδειοδότηση του διαδικτυακού στοιχήματος περί το τέλος του 2016. Τον Ιανουάριο του 2017 δόθηκε η πρώτη άδεια για παροχή υπηρεσιών διαδικτυακού στοιχήματος και μέχρι στιγμής κατέχουν άδεια 11 εταιρείες Κλάσης Β. Ο συγκεκριμένος τομέας βρίσκεται σε συνεχή αναβάθμιση, αν και οι πρώτοι μήνες χαρακτηρίστηκαν ως περίοδος προσαρμογής στις όλες διαδικασίες. Οι αποδέκτες Κλάσης Α (επίγειο στοίχημα), που κατέχουν άδεια παροχής στοιχήματος, ανέρχονται στους 10. Στόχος της Αρχής, η επέκταση της αγοράς, με απώτερο σκοπό τη μείωση της συμμετοχής του κοινού σε μη-ρυθμιζόμενες εταιρείες, οι οποίες εντάσσονται στη λίστα φραγής.

Επιτόπια εποπτεία και λίστα φραγής

Για την αποτελεσματικότερη διεκπεραίωση μιας εκ των αρμοδιοτήτων της Αρχής, την εποπτεία της στοιχηματικής δραστηριότητας, η Αρχή ανακοίνωσε αρχές Σεπτεμβρίου την έναρξη επιτόπιων ελέγχων στα αδειούχα υποστατικά παροχής υπηρεσιών στοιχήματος, ούτως ώστε να διασφαλίσει τη συμμόρφωση των αποδεκτών Κλάσης Α (επίγειο στοίχημα) και εξουσιοδοτημένων αντιπροσώπων με τους όρους έκδοσης των αδειών τους.

Ταυτόχρονα, εφαρμόζεται η εποπτεία των αποδεκτών Κλάσης Β (διαδικτυακό στοίχημα) μέσω της εφαρμογής λίστας φραγής, η οποία περιλαμβάνει μη αδειοδοτημένες ιστοσελίδες παροχής διαδικτυακού στοιχήματος, καθώς και ιστοσελίδες παροχής παράνομου στοιχήματος (πόκερ, online casino, ανταλλακτήριο, εκτεινόμενο στοίχημα κ.λπ.).

Η λίστα φραγής βρίσκεται αναρτημένη στον σύνδεσμο blocking.nba.com.cy, καθώς και στην ιστοσελίδα της Αρχής και επικαιροποιείται σε εβδομαδιαία βάση. Επιπρόσθετα, γίνεται έλεγχος των όρων της άδειας του κάθε αποδέκτη, για τυχόν μη συμμόρφωσή του.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων, Ιωάννα Φιάκκου, δήλωσε πως «στόχος μας είναι, μέσα από τους εντατικούς ελέγχους οι οποίοι διενεργούνται τόσο επίγεια όσο και διαδικτυακά, να εξαλειφθεί το στίγμα του τομέα και να μειωθεί η εγκληματικότητα».

Οικονομικά αποτελέσματα

Η Εθνική Αρχή Στοιχημάτων εκδίδει συστηματικά τριμηνιαίες αναφορές των Οικονομικών Αποτελεσμάτων και Ποσοτικών Στοιχείων ξεκινώντας από τον Ιανουαρίου 2015 μέχρι την τρέχουσα τριμηνία και παρέχει συγκριτικά στοιχεία. Σκοπός της δημοσιοποίησης των Οικονομικών Αποτελεσμάτων και Ποσοτικών Στοιχείων είναι η πλήρης διαφάνεια και η ενημέρωση του κοινού.

Η πιο πρόσφατη αναφορά που αφορά το Β’ Τρίμηνο του 2017 (Απρίλιος-Μάιος 2017), παρουσιάζει αύξηση των δημοσίων εσόδων κατά το Β’ τρίμηνο του 2017 της τάξης του 42% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, και αύξηση των εσόδων στοιχήματος αποδεκτών Κλάσης Α και Β (turnover) κατά το B’ τρίμηνο του 2017 κατά 146% σε σύγκριση με τo B’ τρίμηνο του 2016, με ποσό €123.395.478. Τα Οικονομικά Αποτελέσματα και Ποσοτικά Στοιχεία παρουσιάζουν αναλυτικά στοιχεία για τους Αποδέκτες Κλάσης Α και Β, για τους Εξουσιοδοτημένους Αντιπροσώπους και τα Υποστατικά Παροχής Υπηρεσιών Στοιχήματος και είναι αναρτημένα στην ιστοσελίδα της Αρχής www.nba.gov.cy.

Έρευνα για χαρακτηριστικά χρηστών τυχερών παιχνιδιών

Η Αρχή, στις 23 Οκτωβρίου 2017, ανακοίνωσε την έναρξη της ποσοτικής έρευνας σχετικά με τον επηρεασμό, τη συμπεριφορά και τα χαρακτηριστικά των χρηστών τυχερών παιχνιδιών, ούτως ώστε να είναι εις γνώσιν του κοινού ο σκοπός και τα οφέλη που θα προκύψουν από τη συμμετοχή του στην πραγματοποίηση της έρευνας.

Η διενέργεια μελετών εμπίπτει στις αρμοδιότητες και στον στρατηγικό σχεδιασμό της Αρχής, με σκοπό τόσο την κατανόηση του βαθμού συμμετοχής του κοινού στο τυχερό παιχνίδι, όσο και την έκταση του φαινομένου του εθισμού στο τυχερό παιχνίδι, ούτως ώστε να λαμβάνει τα δέοντα μέτρα προώθησης του υπεύθυνου στοιχηματισμού και της πρόληψης.

Η απουσία μελετών για τον βαθμό συμμετοχής του κοινού στα τυχερά παιχνίδια και για την έκταση του φαινομένου του εθισμού σε επίπεδο πολιτείας δικαιολογεί την ανάγκη για τη διενέργεια της εν λόγω έρευνας. Η έρευνα θα διεξαχθεί με τη μέθοδο των κατ’ ιδίαν συνεντεύξεων σε τρεις χιλιάδες άτομα (3.000) ανά το παγκύπριο και η διεξαγωγή των συνεντεύξεων θα διαρκέσει από τις 25 Οκτωβρίου μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου. Η έρευνα θα γίνει από την εταιρεία Insights Market Research (IMR) Ltd.

Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συμβάλουν στη διαμόρφωση και εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων και πολιτικών. Η Αρχή στοχεύει να εστιάσει στην επίτευξη ενός από τους στρατηγικούς της στόχους και συγκεκριμένα τη μελέτη του φαινομένου και τη καταγραφή της διάδοσης των τυχερών παιχνιδιών στην κυπριακή κοινωνία, με απώτερο στόχο την απόκτηση γνώσης, τη χάραξη πολιτικών προστασίας του κοινού και μείωσης της προβληματικής ενασχόλησης με το στοίχημα και τα τυχερά παιχνίδια. Τελικός στόχος, η καθιέρωση της έρευνας ως το σημείο αναφοράς για μελλοντικές συγκριτικές μελέτες εντός και εκτός της Δημοκρατίας.