Σημερινή

Τετάρτη, 18/07/2018
RSS

ΤΕΠΑΚ: Με Λερναία Ύδρα μοιάζουν τα σκάνδαλα

| Εκτύπωση | 08 Οκτώβριος 2017, 18:04 | Του Λουκά Σπαθάρη

Πολλοί γνώριζαν, αλλά «σιωπούσαν» για δικούς τους λόγους

Με Λερναία Ύδρα μοιάζει το ΤΕΠΑΚ, με τις ατασθαλίες, τις παρανομίες και τις «σκοτεινές» διαδικασίες να μην έχουν τελειωμό. Όπου κι αν «ακουμπήσεις» το Πανεπιστήμιο, είτε αυτό αφορά τις κτηριακές του εγκαταστάσεις και τα συμβόλαιά του, είτε τα Ερευνητικά του Προγράμματα, είτε τις προσλήψεις και τις προαγωγές, «αιμορραγεί», γεγονός που προκαλεί και όσους επένδυσαν και πίστεψαν σ’ αυτό, καθώς και το κοινό αίσθημα.

Η ίδια απαράδεκτη κατάσταση ίσως να «ανοίγει» και τον δρόμο για τα σκάνδαλα στο ΤΕΠΑΚ και τη Σύγκλητο, καθώς επίσης και στις σχέσεις μεταξύ Διευθυντικής Ομάδας και Ακαδημαϊκών. Οι διαπροσωπικές σχέσεις, οι ίντριγκες και οι εγωισμοί δεσπόζουν στα πιο πάνω όργανα του ΤΕΠΑΚ και αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή λειτουργία του Πανεπιστημίου, που, να σημειωθεί, παρά τα σοβαρά προβλήματα που το ταλανίζουν, συγκαταλέγεται στα πολύ καλά Πανεπιστήμια όχι μόνο της Κύπρου αλλά και της Ευρώπης.

Πιθανές κι άλλες συλλήψεις

Τελευταίο -μέγα- σκάνδαλο του Πανεπιστημίου, τα συγχρηματοδοτούμενα Ερευνητικά Προγράμματα και το πάρτι χιλιάδων ευρώ που στήθηκε. Για την υπόθεση ήδη οδηγήθηκαν στο Κακουργιοδικείο 7 πρόσωπα, τα οποία εμπλέκονται σε 23 Προγράμματα. Γι' αυτούς πολύ σύντομα θα αποφασίσει η Δικαιοσύνη, αλλά πληροφορίες της «Σ» αναφέρουν ότι πολύ πιθανό τον δρόμο που ακολούθησαν οι 7 να τον διαβούν και άλλοι. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, από το μικροσκόπιο των ανακριτών αναμένεται να περάσουν πέραν των 100 Ερευνητικών Προγραμμάτων.

Ήδη οι πόρτες του ΤΑΕ είναι ανοικτές και δέχονται στοίβες φακέλων και στοιχείων που αφορούν τα Προγράμματα αυτά. Το τι μέλλει γενέσθαι με τις νέες υποθέσεις που ξεσκονίζει η έμπειρη ανακριτική ομάδα του ΤΑΕ θα διαφανεί από τα ενοχοποιητικά στοιχεία, που ευελπιστούν να εντοπίσουν, και κατά πόσον αυτά θα αποτελούν τρανταχτά τεκμήρια που θα δικαιολογούν νέες συλλήψεις προσώπων.

Πάντως, η εντύπωση που υπάρχει, σύμφωνα με αστυνομική πηγή που μίλησε στη «Σ», είναι πως για το πάρτι εκατομμυρίων που είχε στηθεί στο ΤΕΠΑΚ ήταν γνώστες παρά πολλοί, είτε αυτοί συμμετείχαν και αποκόμιζαν χρηματικό κέρδος, είτε «έκλειναν» τα μάτια στις παρανομίες -που πλέον φωνάζουν παρά τον βαθμό εμπλοκής τους- για να έχουν την εύνοια και να «προχωρεί» χωρίς εμπόδια η δουλειά τους. Δεν εξηγείται αλλιώς, συνέχισε η ίδια πηγή, το γεγονός ότι κατώτεροι λειτουργοί διόριζαν συγγενικά πρόσωπά τους, που καμία σχέση δεν είχαν με τις εργασίες που δηλώνονταν, και κανείς δεν τους κατήγγειλε.

Και στημένες ανελίξεις

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, οι λίγοι που νόμιζαν ότι οι πρόσφατες αποκαλύψεις θα ήταν και οι τελευταίες διαψεύστηκαν, αφού προκύπτουν νέες καταγγελίες για το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, που αφορούν στημένες, όπως καταγγέλλεται, ανελίξεις καθηγητών, στις οποίες διαπιστώνεται πιθανή σύγκρουση συμφερόντων. Όπως αποκάλυψε το SigmaLive, σε συνεδρία-φωτιά της περασμένης Τέταρτης της Συγκλήτου, κατατέθηκε έγγραφο-καταγγελία για συγκεκριμένη περίπτωση πλήρωσης θέσης μέλους ΔΕΠ. Το μέλος αυτό φέρεται να είχε συνεργασία για τουλάχιστον 5 χρόνια με μέλος, Κοσμήτορα της Σχολής του Πανεπιστημίου, ο οποίος φαίνεται να το πρότεινε, παραβλέποντας να αναφέρει την ακαδημαϊκή τους συνεργασία και τις κοινές τους δημοσιεύσεις.

Σύμφωνα με το SigmaLive, ο εν λόγω Κοσμήτορας και ο επιλεχθείς υποψήφιος είναι συντονιστές στο ίδιο ερευνητικό πρόγραμμα εδώ και χρόνια, είχαν από κοινού παρουσίαση σε συνέδριο και συμμετέχουν στην ίδια ερευνητική ομάδα που πραγματεύεται το ίδιο γνωστικό αντικείμενο και προβολή των ερευνητικών τους δραστηριοτήτων στα ΜΜΕ.

Αποκαλύψεις στη Βουλή

Εξάλλου, επί τάπητος τέθηκε την Πέμπτη στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου το θέμα με τα σκάνδαλα που αγγίζουν το ΤΕΠΑΚ και αποκαλύπτονται το τελευταίο χρονικό διάστημα. Κατά τη συνεδρία υπήρξαν νέες αποκαλύψεις σε επίπεδο εσωτερικού πειθαρχικού ελέγχου στο ΤΕΠΑΚ. Οι αποκαλύψεις αυτές αφορούσαν καταγγελίες εναντίον 18 καθηγητών, τις οποίες εξετάζει η πειθαρχική επιτροπή. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, δεν υπάρχει δυνατότητα να τεθούν σε διαθεσιμότητα καθηγητές του ΤΕΠΑΚ, έστω και αν οι υποθέσεις τους βρίσκονται ενώπιον της Δικαιοσύνης, προσθέτοντας πως εξετάζεται και προωθείται η αναθεώρηση του συγκεκριμένου νομοθετικού πλαισίου που αφορά το Πανεπιστήμιο.

Στις δικές του αναφορές, ο αντιπρόεδρος του ΤΕΠΑΚ είπε ότι σήμερα το ΤΕΠΑΚ χρησιμοποιεί 53 κτήρια, εκ των οποίων για τα 25 διεξάγει έρευνες η Αστυνομία. Δηλαδή, με λίγα λόγια, το ΤΕΠΑΚ έχει 15 ιδιόκτητα κτήρια και ενοικιάζει 37, από τα οποία τα 25 παρουσιάζουν «ύποπτες συμφωνίες» που διερευνώνται από την Αστυνομία. Αξίζει να αναφερθεί πως για 8 από αυτά τα κτήρια έγινε επαναδιαπραγμάτευση ενοικίων και υπήρξε εξοικονόμηση 715 χιλιάδων ευρώ! Για 4 κτήρια που οι ιδιοκτήτες αρνήθηκαν διαπραγμάτευση θα αποφανθεί η Δικαιοσύνη, ενώ φέτος τερματίστηκαν συμβόλαιά δύο κτηρίων με ενοίκιο 200 χιλιάδες ευρώ τον χρόνο.