Σημερινή

Τετάρτη, 18/07/2018
RSS

Η NASA «προσεδαφίζεται» στο Τρόοδος

| Εκτύπωση | 08 Οκτώβριος 2017, 18:03 | Της Φρόσως Βιολάρη

Η ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΑΠΕΙΚΟΝΙΣΗ ΤΟΥ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΑΙΣΘΗΣΗ ΣΤΑ ΔΙΕΘΝΗ ΜΕΣΑ

ΤΟ ΑΣΤΕΡΟΣΚΟΠΕΙΟ ΘΑ ΑΝΕΓΕΡΘΕΙ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΡΙΔΙΑ, ΣΤΗΝ ΟΡΕΙΝΗ ΛΕΜΕΣΟ, ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΣΤΗΝ ΟΡΟΣΕΙΡΑ ΤΟΥ ΤΡΟΟΔΟΥΣ. ΕΚΤΙΜΩΜΕΝΟΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΠΝΟΟΥ ΑΥΤΟΥ ΕΡΓΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ 2019

Το Αστεροσκοπείο Τροόδους θα διαθέτει οικολογικά χαρακτηριστικά, ενώ παράλληλα θα τοποθετηθεί ένα μεγάλο περιστρεφόμενο τηλεσκόπιο. Στον χώρο θα υπάρχουν μεγάλες βεράντες, οι οποίες θα δίδουν τη δυνατότητα σε ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες αστρονόμους να πραγματοποιήσουν τις παρατηρήσεις τους


«Μάτι» στην ευρύτερη περιοχή της Μέση Ανατολής μέσω της Κύπρου αποκτά η NASA με την ανέγερση Αστεροσκοπείου, τα αρχιτεκτονικά σχέδια του οποίου χαρακτηρίστηκαν από έγκριτα διεθνή περιοδικά «έμπνευση από άλλο γαλαξία». Το Αστεροσκοπείο Τροόδους παίρνει σάρκα και οστά και είναι θέμα χρόνου η ανέγερση ενός έργου, το οποίο εκθείασε στις σελίδες του στην τελευταία του έκδοση το περιοδικό TIMES, των New York Times.

Πρόκειται ουσιαστικά για ένα έργο, του οποίου ο στρατηγικός σχεδιασμός φέρει την υπογραφή της NASA και συγκεκριμένα του Ελλαδίτη πυρηνικού αστροφυσικού Θανάση Οικονόμου. Το Αστεροσκοπείο θα ανεγερθεί στο χωριό Αγρίδια, στην ορεινή Λεμεσό, σε περιοχή στην οροσειρά του Τροόδους. Εκτιμώμενος χρόνος παράδοσης του μεγαλόπνοου αυτού έργου είναι το 2019.

Έμπνευση από το Star Wars

Η τρισδιάστατη απεικόνιση του Αστεροσκοπείου προκάλεσε αίσθηση στα διεθνή Μέσα, τα οποία χαρακτήρισαν το έργο επίγεια δημιουργία εμπνευσμένη από την ταινία επιστημονικής φαντασίας Star Wars. Αυτό ακριβώς είχαν κατά νουν οι δημιουργοί του αρχιτεκτονικού σχεδίου του Αστεροσκοπείου, οι οποίοι μίλησαν στη «Σ» και ανέλυσαν το σκεπτικό τους, γύρω από τη δημιουργία του έργου τους.

Οι αρχιτέκτονες του έργου έδωσαν στη δημοσιότητα την τρισδιάστατη απεικόνιση, μόλις το περασμένο καλοκαίρι, καθώς ο σχεδιασμός του Αστεροσκοπείου δεν ήταν κάτι απλό, αλλά ούτε και μια δουλειά ρουτίνας, την οποία καλούνται να υλοποιήσουν καθημερινά. Η Έλενα και ο Νικόδημος Τσολάκης, ιδιοκτήτες του αρχιτεκτονικού γραφείου Kyriakos Tsolakis Architechts, θεωρούν ότι «ήταν γραφτό τους να κάνουν το έργο».

Τους ενέπνευσε ο Άρμστρονγκ

Η Έλενα Κ. Τσολάκη μάς μιλάει για τη συνάντηση που είχε ως έφηβη με τον Νιλ Άρμστρονγκ. Μια συνάντηση, που τελικά στάθηκε καταλύτης για την ίδια.

«Όταν ήμουν έφηβη στάθηκα τόσο τυχερή, όσο να γνωρίσω τον πρώτο άνθρωπο που πάτησε στη Σελήνη, τον Νιλ Άρμστρονγκ. Φυσικά, μια εμπειρία σαν αυτή, δεν θα μπορούσε να μην είχε θετικό αντίκτυπο σ’ ένα νεαρό παιδί. Ήταν πολύ ευγενικός άνθρωπος και αυτό που κρατώ είναι το πόσο καλά τα πήγαινε με όλους, πόσο γαλήνιος ήταν και πόσο επαγγελματική και άρτια συμπεριφορά είχε. Ο άνθρωπος αυτός έχει καταφέρει κάτι πολύ σπουδαίο όχι μόνο για τον ίδιο αλλά και για την ανθρωπότητα. Πιστεύω ότι το διάστημα, αυτό το οποίο ο Άρμστρονγκ κατέκτησε, είναι το τελευταίο σύνορο που εμείς οι άνθρωποι αντιλαμβανόμαστε και ταυτόχρονα θέλουμε να κατακτήσουμε», λέει η κ. Τσολάκη.

Πώς προέκυψε η ιδέα

Ερωτηθείσα πώς προέκυψε η ιδέα του σχεδίου παραπέμπει στις ταινίες Star Wars, αναφέροντας πως «λόγω του ότι το έργο πραγματεύεται τα άστρα, έπρεπε κι εμείς να ονειρευτούμε ανάλογα. Η ιδέα για τον σχεδιασμό γεννήθηκε μέσα από τις ταινίες επιστημονικής φαντασίας που εγώ και ο αδελφός μου αγαπάμε. Εστιάσαμε κυρίως στην ταινία Star Wars της οποίας ο αδελφός μου, Νικόδημος, είναι μεγάλος θαυμαστής. Αυτό, λοιπόν, αποτέλεσε την έμπνευση για εμάς.

»Το σχέδιό μας δεν είναι σαν κάποιο από τα διαστημόπλοια που παρουσιάζονται στην ταινία αυτή ή σε κάποιαν άλλη, τα οποία, ωστόσο, αποτέλεσαν για εμάς την απόλυτη έμπνευση. Ο σχεδιασμός του έργου ήταν κάπως αυστηρός (όπως λέμε στη γλώσσα της αρχιτεκτονικής), γιατί ξέραμε ότι για κάτι τέτοιο χρειαζόταν να παρουσιάσουμε κάτι ξεχωριστό, τόσο εσωτερικά όσο και εξωτερικά. Δουλέψαμε όπως δουλεύουμε για κάθε μας δουλειά και το αποτέλεσμα ήταν κάτι που αντάμειψε αυτό που κάναμε, αφού ξέραμε ότι είχαμε τη σωστή προσέγγιση προκειμένου να παρουσιάσουμε κάτι μοναδικό», συνέχισε.

Ένα όνειρο

Κληθείσα να πει πώς νιώθει που το γραφείο της βάζει την υπογραφή του σε ένα αστεροσκοπείο για το οποίο η NASA αναμένει τόσα πολλά, η κ. Τσολάκη σημειώνει:

«Πραγματικά αγαπάμε να δουλεύουμε σε έργα τα οποία έχουν τόσο σημαντική απήχηση στην κοινωνία μας. Να δουλεύεις όμως για ένα έργο σαν το Αστεροσκοπείο, σίγουρα αποτελεί για εμάς ένα όνειρο για πολλούς λόγους. Αρχικά ελπίζουμε ότι το Αστεροσκοπείο θα είναι ένας χώρος, ο οποίος θα εμπνεύσει τους νέους ανθρώπους να αναμειχθούν στους τομείς της αστροφυσικής και της επιστήμης γενικότερα. Η ιδέα ότι το σχέδιό μας αυτό μπορεί να σταθεί αρωγός για τη νέα γενιά, μας χαροποιεί ιδιαίτερα.

»Θυμάμαι τον εαυτό μου όταν επισκέφθηκα σαν παιδί ένα αστεροσκοπείο στην Αυστραλία. Έφυγα από εκεί και ήμουν γεμάτη αναζητήσεις. Ήταν μια εμπειρία αξέχαστη για εμένα. Εγώ και ο αδελφός μου θέλουμε να προσφέρουμε κάτι ανάλογο και στα παιδιά στην Κύπρο. Το έργο θα βοηθήσει και θα ενισχύσει την εκπαίδευση σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα αστρονομίας», εξηγεί.

«Δεν έχει σημασία αν σχεδιάζεις ένα αεροδρόμιο ή ένα σπίτι»

Σε ερώτηση τι άλλο να αναμένουμε από το γραφείο Kyriakos Tsolakis Architechts, λέει:

«Δουλεύουμε σε αρκετά παρόμοια έργα. Λατρεύουμε να δουλεύουμε για έργα "πελατών" με όραμα. Ανθρώπων οι οποίοι μας επιτρέπουν και μας δίνουν περιθώριο να ξεδιπλώσουμε τη δημιουργικότητά μας. Αυτό ακριβώς, η δημιουργικότητα, είναι κάτι που προσθέτει την αξία με την οποία εμείς υπογράφουμε τα έργα μας. Αυτό θεωρούμε ότι είναι το πιο σημαντικό, να συνδυάσεις τη δημιουργικότητα με την τεχνογνωσία και ταυτόχρονα να το κάνεις αυτό οικονομικά εφικτό. Στο τέλος της ημέρας ο σχεδιασμός προέρχεται μέσα από τη συνεργασία της ομάδας. Δεν έχει σημασία αν σχεδιάζεις ένα αεροδρόμιο ή ένα σπίτι. Σημασία έχει να δίνεις παντού την ίδια έμπνευση και δημιουργικότητα που θα προσφέρει μια ανάλογη ποιότητα ζωής των ανθρώπων οι οποίοι ζουν και δουλεύουν μέσα στα κτήρια αυτά», καταλήγει.

Πάντως, ασφαλείς πληροφορίες της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι είναι θέμα ημερών η επίσημη εξαγγελία του έργου. Αξίζει να αναφερθεί ότι η πρώτη ενημέρωση για το έργο ήρθε από τα πλέον επίσημα χείλη, του Ελλαδίτη αστροφυσικού, ο οποίος στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ τον Σεπτέμβριο του 2015, ενημέρωσε αρμοδίους για το έργο αυτό, του οποίου ο στρατηγικός σχεδιασμός τροχοδρομήθηκε με τη δέουσα προσοχή, αφού πρόκειται για ένα έργο υψίστης σημασίας τόσο για την περιοχή του Τροόδους όσο και για την ευρύτερη Κύπρο.

Με το βλέμμα… στη Μέση Ανατολή

Η τοποθεσία στην οποία θα ανεγερθεί το έργο θα προσφέρει στους ερευνητές την ευκαιρία για χαρτογράφηση και παρακολούθηση της περιοχής της Μέσης Ανατολής μέσω της Κύπρου, η οποία αποτελεί σταθεροποιητικό πόλο στην έκρυθμη κατάσταση που παρουσιάζουν οι γειτνιάζουσες χώρες. Το Αστεροσκοπείο Τροόδους θα διαθέτει οικολογικά χαρακτηριστικά ενώ παράλληλα θα τοποθετηθεί ένα μεγάλο περιστρεφόμενο τηλεσκόπιο. Στον χώρο θα υπάρχουν μεγάλες βεράντες, οι οποίες θα δίδουν τη δυνατότητα σε ερασιτέχνες αλλά και επαγγελματίες αστρονόμους να πραγματοποιήσουν τις παρατηρήσεις τους. Θα διαθέτει, επίσης, εκπαιδευτικές αίθουσες, οι οποίες θα αξιοποιηθούν από σχολεία και φορείς για διάφορες παρουσιάσεις και ενημερωτικά προγράμματα και ημερίδες.