Σημερινή

Τρίτη, 17/07/2018
RSS

Στον Εισαγγελέα το σκανδαλώδες δάνειο

| Εκτύπωση | 10 Σεπτέμβριος 2017, 18:04 | Του Κυριάκου Πενηνταέξ

ΖΗΤΕΙ ΠΟΙΝΙΚΗ ΕΡΕΥΝΑ ΕΝΑΝΤΙΟΝ ΣΤΕΛΕΧΩΝ ΤΗΣ ΠΡΩΗΝ ΣΠΕ ΣΤΡΟΒΟΛΟΥ Ο ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΕΠΙΤΡΟΠΟΥ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΚΛΗΡΙΔΗ, ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑΣ 4 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ. ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΟΤΙ ΔΟΘΗΚΕ ΔΑΝΕΙΟ, 78 ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΥΡΩ, ΜΕ 40ΧΡΟΝΗ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ, ΣΕ 90ΧΡΟΝΗ ΜΟΝΑΧΗ, Η ΟΠΟΙΑ ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ! ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΠΩΣ Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΤΡΑΠΕΖΙΤΩΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΒΑΛΟΥΝ ΧΕΡΙ ΣΤΗΝ, ΜΕΓΑΛΗΣ ΑΞΙΑΣ, ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΠΟΥ ΕΙΧΕ ΥΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙ ΩΣ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΗ Η ΗΛΙΚΙΩΜΕΝΗ

«Τα δάνεια που δόθηκαν στην 90χρονη συγκρούονται με κάθε τραπεζική λογική και πρακτική και τελούν σε πλήρη αντίφαση με οποιαδήποτε ορθολογική έννοια νόμιμου δανείου»


Σε σκάνδαλο με ποινικές, πλέον, διαστάσεις εξελίσσεται η υπόθεση μοναχής, στην οποία παραχωρήθηκε δάνειο 78 χιλιάδων ευρώ το 2009, από την πρώην ΣΠΕ Στροβόλου, με 40χρονη αποπληρωμή, παρότι η δανειολήπτρια διένυε το 90ό της έτος! Η υπερήλικη απεβίωσε ύστερα από έξι μήνες και, σύμφωνα με καταγγελία που υποβλήθηκε τον περασμένο Ιούνιο στο γραφείο του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου, τα κίνητρα των στελεχών του τραπεζικού ιδρύματος ήταν αλλότρια.

Συγκεκριμένα, όπως αποδεικνύεται, είχαν φροντίσει -ως προϋπόθεση για την παραχώρηση του δανείου- να εγγράψει η μοναχή ως υποθήκη την ακίνητη περιουσία της και συγκεκριμένα ένα μεγάλο οικόπεδο, 613 τ.μ., στη Λευκωσία, αξίας πέραν του ενός εκατομμυρίου ευρώ! Συνεπώς, οι συγκεκριμένοι τραπεζίτες φαίνεται πως προσδοκούσαν να αποβιώσει σύντομα η γυναίκα, για να ενταχθεί το δάνειό της στην κατηγορία των μη εξυπηρετούμενων. Έτσι, θα μπορούσαν να προχωρήσουν σε εκποίηση του ακινήτου και να βάλουν στην τσέπη τους εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ. Η 90χρονη μπορεί τελικά να κατέληξε, όπως επιθυμούσαν, αλλά η καταγγελία από τους κληρονόμους της γυρίζει «μπούμερανγκ» το «σατανικό» σχέδιο των τραπεζιτών.

Αποκαλύπτουμε την επιστολή προς Γ. Εισαγγελέα

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Σημερινή», η έρευνα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου ολοκληρώθηκε και μάλιστα κρίνεται δικαιολογημένη η παραπομπή της υπόθεσης στον Γενικό Εισαγγελέα για να εξετάσει το ενδεχόμενο διάπραξης ποινικών αδικημάτων. Η εφημερίδα μας εξασφάλισε και αποκαλύπτει την επιστολή που υπογράφει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, Παύλος Θ. Ιωάννου, και απευθύνεται προς τον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη.

Στην επιστολή, ημερομηνίας 4 Σεπτεμβρίου 2017, ο κ. Ιωάννου σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Μου φαίνεται πως τα πιο πάνω δάνεια συγκρούονται με κάθε τραπεζική λογική και πρακτική και τελούν σε πλήρη αντίφαση με οποιαδήποτε ορθολογική έννοια νόμιμου δανείου παραχωρούμενου στο πλαίσιο τραπεζικού συστήματος, λειτουργούντος σε ένα ευνομούμενο κοινωνικοοικονομικό σύστημα του είδους του σκοπούμενου από το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Αξίζει να σημειωθεί ότι, τον περασμένο Ιούνιο, η ΣΠΕ Στροβόλου διαλύθηκε και τα περιουσιακά της στοιχεία, όπως άλλων 17 Συνεργατικών Ιδρυμάτων, μεταφέρθηκαν στη Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα.

Καθυστερούσαν την εκποίηση και ανέβαιναν οι τόκοι

Στην επιστολή του Επιτρόπου αναφέρεται πως η μοναχή, στις 11.02.2008, είχε συνάψει συμφωνία δανείου με τη ΣΠΕ Στροβόλου, για το ποσό των 58 χιλιάδων ευρώ. «Στη συνέχεια, στις 23.01.2009, υπέγραψε νέα συμφωνία δανείου με την ίδια ΣΠΕ, για το ποσό των 78 χιλιάδων ευρώ, με ταυτόχρονη εξόφληση του πρώτου δανείου», αναφέρει ο Επίτροπος, και στη συνέχεια επιβεβαιώνει ότι, στο πλαίσιο του δεύτερου δανείου, ενεγράφη υποθήκη στις 05.02.2009, οικόπεδο 613 τ.μ. και ότι στις 05.07.2009 η μοναχή «απεβίωσε σε ηλικία 90 ετών». Αλλού, ο Επίτροπος γράφει ότι «η ΣΠΕ Στροβόλου φαίνεται να αρνείται να προχωρήσει με εκποίηση του ενυπόθηκου ακινήτου, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται τόκοι».

Εμπλέκονται και φιλανθρωπικά ιδρύματα

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες είναι οι πληροφορίες που έφθασαν στον Επίτροπο ότι «τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, τα οποία κληρονομούν σημαντικό μέρος της περιουσίας της αποβιωσάσης δανειολήπτριας, κατά τον ουσιώδη χρόνο της παραχώρησης των πιο πάνω δανείων σχετίζονται με ανώτερα και/ή ανώτατα στελέχη της ΣΠΕ».

Στην επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα, ο κ. Ιωάννου διερωτάται τα εξής: «(α) Για ποιο λόγο έγινε η συγκεκριμένη πιστωτική διευκόλυνση; (β) Για ποιο λόγο η ΣΠΕ Στροβόλου προέβη σε παραχώρηση δανείου σε μια ηλικιωμένη γυναίκα, 90 ετών, με όρους αποπληρωμής 40 χρόνων; (γ) Για ποιο λόγο έγινε δεύτερη συμφωνία δανείου, σκοπός της οποίας ήταν η εξόφληση του πρώτου δανείου και η οποία μάλιστα προέβλεπε και επιτόκιο υψηλότερο από αυτό που προέβλεπε η πρώτη συμφωνία δανείου;».

Επίτροπος: «Πολλές οι περιπτώσεις κακοδιαχείρισης στον Συνεργατισμό»

Η «Σημερινή» επικοινώνησε με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, Παύλο Θ. Ιωάννου, ο οποίος επιβεβαίωσε ότι απέστειλε επιστολή προς τον Γενικό Εισαγγελέα, στις 4 Σεπτεμβρίου 2017, για να εξετάσει το ενδεχόμενο διεξαγωγής ποινικής έρευνας για την υπόθεση της μοναχής. Ανέφερε χαρακτηριστικά:

«Έχω εξηγήσει στην επιστολή μου προς τον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας όλους τους λόγους που, κατά την γνώμη μου, καθιστούν επιβεβλημένη τη διερεύνηση ενδεχομένων ποινικών αδικημάτων, στην υπόθεση αυτή. Οφείλω να διευκρινίσω ότι η ηγεσία της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας Λτδ, και οι νυν ιθύνοντες του τραπεζικού αυτού συστήματος, ουδεμία σχέση και ή ευθύνη έχουν με τα γεγονότα της υπόθεσης. Αντίθετα, κατά τη γνώμη μου», είπε ο Επίτροπος, «η υπόθεση αυτή και πολλές άλλες παρόμοιες, υποδεικνύουν το μέγεθος των προβλημάτων κακοδιαχείρισης των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν και κληροδοτήθηκαν στη σημερινή οντότητα, η οποία απορρόφησε της δραστηριότητες των εν λόγω ιδρυμάτων και η ηγεσία της οποίας καλείται σήμερα να διαχειριστεί. Επιπροσθέτως των άλλων προβλημάτων που δημιουργήθηκαν εξαιτίας την οικονομικής κρίσης».

Ερωτηθείς σε ποιο μοναστήρι διέμενε η μοναχή και αν υπάρχει οποιαδήποτε εμπλοκή της Εκκλησίας, ο κ. Ιωάννου διευκρίνισε πως δεν φαίνεται να προκύπτει τέτοιο ενδεχόμενο: «Εξ όσων μας ανέφερε η παραπονούμενη, η αποβιώσασα δανειολήπτρια ήταν καλόγρια με την έννοια τού ότι είχε ρασοευχή και έφερε ένδυμα καλογριάς, με τη ευλογία της επίσημης Εκκλησίας. Ζούσε στον κόσμο, όπως συνηθίζεται να λέγεται, δηλαδή εκτός μοναστηρίου, στην οικία της στη Λευκωσία και ασχολείτο με αγαθοεργίες. Κατά συνέπειαν η Εκκλησία δεν φαίνεται να είχε οποιαδήποτε εμπλοκή στην υπόθεσή αυτή».

Ερωτηθείς αν έχει συναντήσει παρόμοιες υποθέσεις, ο Επίτροπος απάντησε καταφατικά, λέγοντας συγκεκριμένα: «Δυστυχώς ναι! Συναντούμε πολλές τέτοιες περιπτώσεις κακοδιαχείρισης και παρανομιών και το χειρότερο είναι το γεγονός ότι όλα αυτά επηρεάζουν πολλούς συμπολίτες μας κατά τρόπο πολύ επιβαρυντικό. Εξάλλου, θα πρέπει να είναι σαφές ότι αυτές οι πρακτικές κακοδιαχείρισης έφεραν τον Συνεργατισμό, εννοώ το τραπεζικό τμήμα του Κινήματος, στη δεινή κατάσταση του 2013, που ουσιαστικά οδήγησε στην κατάργησή του και την χρηματοδοτική εμπλοκή του Κράτους στις στηρίξεις του. Και δυστυχώς είναι αυτά τα προβλήματα του παρελθόντος που καλείται σήμερα, εκτός των άλλων, να διαχειρίζεται, όπως πολλές φορές έχω εξηγήσει, η σημερινή του ηγεσία».