Σημερινή

Τετάρτη, 18/07/2018
RSS

Ανέκρουσε πρύμναν η ΟΕΛΜΕΚ

| Εκτύπωση | 10 Σεπτέμβριος 2017, 18:01 | Του Στέλιου Ξιουρή

ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΕΛΘΟΥΝ ΣΕ ΑΠΕΡΓΙΑ ΑΛΛΑ ΘΕΤΟΥΝ ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ ΑΠΟ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ
ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕΤΑΞΥ ΤΗΣ ΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΑΡΚΟΥΣΕ ΓΙΑ ΝΑ ΛΥΘΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΜΑΛΑ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΣΤΑ ΣΧΟΛΕΙΑ

Όπου υπάρχουν παρατηρήσεις εκ μέρους των συνδέσμων της ΟΕΛΜΕΚ, το Υπουργείο είναι στη διάθεσή τους για να συζητήσουμε διαφοροποιήσεις, δήλωσε ο Κώστας Καδής


Η μακρά θερινή ραστώνη φαίνεται να συνετέλεσε αποφασιστικά ώστε οι καθηγητές να ανακαλέσουν τις «απειλές» τους περί απεργιακών μέτρων με την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Προφανώς και το κύριο πρόβλημα που καθοδηγεί την ΟΕΛΜΕΚ σε απεργίες, και είναι ο διορισμός όλων των εκπαιδευτικών που υπηρέτησαν κατά καιρούς στα σχολεία -έστω και για λίγους μήνες- φαίνεται να οδεύει προς επίλυση.

Μετά από διευθετήσεις θα μείνουν αδιόριστοι μόνο 8-10 εκπαιδευτικοί, αφού το Υπουργείο Παιδείας μετήλθε όλων των μεθόδων προς επίλυση του προβλήματος, ακόμη και διορισμό ορισμένων καθηγητών σε Τμήματα του Υπ. Παιδείας, όπως Τεχνικές Υπηρεσίες, Διοίκηση, Αρχείο… Αναμένεται να μη διοριστούν μόνο κάποιοι καθηγητές ειδικοτήτων, όπως φωτογραφίας, αφού δεν παρατηρείται ενδιαφέρον από μαθητές για να συσταθούν τμήματα.

Ως εκ τούτου η απεργία αναστέλλεται και προφανώς υπό το βάρος και της αντίδρασης της κοινής γνώμης, η ηγεσία της ΟΕΛΜΕΚ άλλαξε γνώμη και ανένηψε, προβάλλοντας πλέον κάποια επουσιώδη θέματα για να δικαιολογήσει τις απειλές που εκτοξεύτηκαν. Όπως η επιμονή για θέματα της εργαστηριοποίησης μαθημάτων και συνάμα λιγότερου αριθμού μαθητών στις τάξεις. Αναφέρεται σε μαθήματα όπως της οικιακής οικονομίας (οικοκυρικών), πληροφορικής (όταν οι πλείστοι μαθητές ορισμένες φορές γνωρίζουν περισσότερα περί υπολογιστών από τους καθηγητές τους) και Τεχνολογίας, τα οποία προφανώς αποτελούν το άλλοθι της ΟΕΛΜΕΚ για την προβολή των «καυτών» προβλημάτων που αντιμετωπίζει.

Σημειώνεται ότι η Βουλή εσπευσμένα και με συνοπτικές διαδικασίες, προ της λήξης της θερινής περιόδου, ενέκρινε άλλες 300 θέσεις μόνιμων εκπαιδευτικών για όλες τις βαθμίδες, ανεβάζοντας τον αριθμό τους γύρω στις 15 χιλιάδες, όταν φυσικά για άλλα θέματα το κράτος είναι φειδωλό, ενώ είναι και γνωστή η κατάσταση στον ιδιωτικό τομέα που συμπιέζεται καθημερινώς…

Έλυσε τα προβλήματα ο Καδής

Όπως διαφάνηκε και από τις δηλώσεις του Προέδρου της Οργάνωσης Ελλήνων Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΟΕΛΜΕΚ), Γιάννου Σωκράτους, αρκούσε μια συνάντηση με τον Υπουργό Παιδείας Κώστα Καδή την περασμένη Τρίτη για να λυθούν τα προβλήματα και να πάνε ομαλά τα παιδιά στα σχολεία. Έτσι αναβλήθηκε και η προγραμματισμένη συνεδρία του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ, που θα έπαιρνε την τελική απόφαση για απεργίες.

Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Κώστας Καδής, επισήμανε μετά το τέλος της συνάντησής του με τη Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ ότι αναμένεται σύντομα να συνέλθει ειδική Επιτροπή για να διερευνήσει περαιτέρω και σε γενικότερο πλαίσιο το θέμα της εργαστηριοποίησης των μαθημάτων. Ο κ. Καδής, σε δηλώσεις του, αφού χαρακτήρισε τη συνάντηση εποικοδομητική, είπε ότι σε όλα τα ζητήματα τα οποία είχε θέσει η ΟΕΛΜΕΚ από το τέλος Ιουνίου, είτε ως προβληματισμούς είτε ως εισηγήσεις είτε ως αιτήματα, υπήρξε συγκεκριμένη ανταπόκριση εκ μέρους του Υπουργείου.

Αντί εισηγήσεις υπέβαλαν αιτήματα

«Έχουμε κάνει βήματα σε όλα τα επίπεδα και αναμένεται ότι, στη βάση και των σημερινών μας συζητήσεων, θα γίνουν και περαιτέρω βήματα. Έχουν γίνει βήματα και στο επίπεδο της έγκαιρης στελέχωσης και στο επίπεδο των αναλυτικών προγραμμάτων. Όπου υπάρχουν παρατηρήσεις εκ μέρους των συνδέσμων της ΟΕΛΜΕΚ, το Υπουργείο είναι στη διάθεσή τους για να συζητήσουμε διαφοροποιήσεις. Είδαμε, επίσης, το θέμα της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών, ιδιαίτερα στο Λύκειο και στη Γ’ Λυκείου, για το οποίο θα ανακοινωθεί τις επόμενες μέρες συγκεκριμένο πρόγραμμα που θα καλύπτει και τις ανησυχίες που έχουν τεθεί», πρόσθεσε ο κ. Καδής.

Πάντως, στη συνάντηση εξέφρασε και την απορία -παράπονο- απογοήτευση, γιατί ενώ οι επιμέρους Σύνδεσμοι των καθηγητών κλήθηκαν να υποβάλουν εισηγήσεις για το θέμα της διδακτέας ύλης δεν το έπραξαν και το μόνο που έκαναν είναι να προβάλουν συνδικαλιστικά αιτήματα. Η αποφόρτιση της διδακτέας ύλη έγινε από επιστημονική επιτροπή, που αποτελείτο από ακαδημαϊκούς- τεχνοκράτες του Υπ. Παιδείας και μάχιμους εκπαιδευτικούς μέλη της ΟΕΛΜΕΚ.

Στο θέμα της εργαστηριοποίησης, συνέχισε ο κ. Καδής, έχουν γίνει πολύ συγκεκριμένες κινήσεις και αναμένεται να συνέλθει και Ειδική Επιτροπή, η οποία ορίστηκε ως αποτέλεσμα των συναντήσεων με την ΟΕΛΜΕΚ, για να διερευνήσει περαιτέρω και σε γενικότερο πλαίσιο το θέμα. «Ευελπιστούμε ότι δεν θα υπάρχουν αναστατώσεις, ότι θα ξεκινήσουμε καλά και ότι η διαβούλευση ανάμεσα στο Υπουργείο και την ΟΕΛΜΕΚ, όπως και με κάθε εκπαιδευτικό εταίρο, θα είναι συνεχής. Θα βλέπουμε και θα συζητάμε τα ζητήματα τα οποία εγείρονται με σκοπό να δίνουμε λύσεις όπου και όταν αυτές είναι εφικτές», σημείωσε ο Υπ. Παιδείας.

Ευχαριστημένη η ΟΛΕΜΕΚ

Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ Γιάννος Σωκράτους, σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ανέφερε ότι έρχεται σε συνέχεια της απόφασης του Κεντρικού Διοικητικού Συμβουλίου της ΟΕΛΜΕΚ, της περασμένης Πέμπτης και της σχετικής εξουσιοδότησης της οποίας έτυχαν. «Να ευχαριστήσουμε τον Υπουργό γιατί μας δέχθηκε σήμερα και συζήτησε μαζί μας θέματα, που όπως ο ίδιος έχει πει, τα έχουμε θέσει από τις 26 Ιουνίου 2017. Είναι θέματα εκπαιδευτικά, που αφορούν την ποιότητα της εκπαίδευσης.

Το αποτέλεσμα της συζήτησης, αφού εξέτασε το καθένα από τα ζητήματα ξεχωριστά, είναι ότι γενικότερα οι θέσεις που έχουμε πάρει και οι δεσμεύσεις κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Εμείς ως Γραμματεία της ΟΕΛΜΕΚ θα μεταφέρουμε σίγουρα και θα ενημερώσουμε και το ΚΔΣ για τα συγκεκριμένα ζητήματα και τις απαντήσεις που έχουμε πάρει από τον Υπουργό και τις συγκεκριμένες δεσμεύσεις», επισήμανε ο κ. Σωκράτους.

Όπως είπε, για θέματα όπως είναι η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών εντός 10ημέρου αναμένουν ότι θα υπάρξει πλάνο επιμόρφωσης με έμφαση στη Γ’ Λυκείου, που το θεωρούν πάρα πολύ σημαντικό.

«Απ’ εκεί και πέρα, υπάρχει το θέμα των Αναλυτικών Προγραμμάτων και του εκπαιδευτικού υλικού που βασανίζει τους εκπαιδευτικούς, που αφορά ένα ζήτημα το οποίο συνδέεται άμεσα με τον όγκο της διδακτέας ύλης και όχι μόνο, και σε αυτό θα δοθούν οδηγίες οι σύνδεσμοι της ΟΕΛΜΕΚ να συναντηθούν με τους επικεφαλής των Επιτροπών των διαφόρων γνωστικών αντικειμένων των αναλυτικών προγραμμάτων, ούτως ώστε να γίνουν οι διορθώσεις που επιβάλλεται να γίνουν. Ειδικά η Γ’ Λυκείου αντιλαμβάνεστε ότι είναι μια ιδιαίτερα ευαίσθητη τάξη, λόγω και των Παγκυπρίων Εξετάσεων και έτσι οι ευαισθησίες μας είναι ιδιαίτερες», συμπλήρωσε.

Στα θέματα της εργαστηριοποίησης, συνέχισε ο κ. Σωκράτους, έχει συμφωνηθεί η σύσταση μιας Επιτροπής, η οποία θα εξετάσει τα συγκεκριμένα ζητήματα και με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα θα καταλήξει σε κάποιες αποφάσεις. «Απ' εκεί και πέρα, υπάρχουν και άλλα ζητήματα όπως είναι τα μεικτά και υπεράριθμα τμήματα για τη φυσική αγωγή, όπου και εκεί θα δοθούν συγκεκριμένες οδηγίες για αντιμετώπιση προβλημάτων όπου έχουν παρουσιαστεί.

Επίσης, όσον αφορά το θέμα της αδιοριστίας των εκπαιδευτικών με πολλά χρόνια υπηρεσίας, ο Υπουργός μάς έχει δώσει και εδώ κάποιες δεσμεύσεις, οι οποίες θα εξυπηρετούν πάντοτε εκπαιδευτικές ανάγκες και παράλληλα θα αντιμετωπίζεται το συγκεκριμένο θέμα. Αναμένουμε, λοιπόν, να δούμε τις δεσμεύσεις, να δούμε ακριβώς πώς προχωράμε και γι’ αυτό το ΚΔΣ θα παρακολουθεί τις εξελίξεις και θέλουμε τα πράγματα να κινηθούν.

Ήδη έχουμε πάρει δεσμεύσεις που κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση να υλοποιηθούν στο τέλος της μέρας και αυτό θα είναι προς όφελος του δημόσιου σχολείου και όλων των εμπλεκομένων, μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και του Υπουργείου του ίδιου», κατέληξε.