Σημερινή

Τρίτη, 17/07/2018
RSS

Εξατομικευμένη θεραπεία γιατρεύει το μελάνωμα

| Εκτύπωση | 13 Αύγουστος 2017, 15:00 | Σημερινή

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΑΝΟΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ ΣΤΟ HADASSAH

Η καθηγήτρια του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Hadassah της Ιερουσαλήμ, Michal Lotem, πρωτοπόρος στην έρευνα και θεραπεία του μελανώματος, εφαρμόζει ένα εξατομικευμένο πρωτόκολλο για τους ασθενείς της, κάτι που πολύ λίγα ογκολογικά κέντρα στον κόσμο μπορούν να προσφέρουν. Η καθηγήτρια Lotem θεραπεύει ασθενείς με μεταστατικό μελάνωμα στο στάδιο 4, όταν οι συνηθισμένες θεραπείες έχουν ήδη αποτύχει.

Η Michal Lotem χρησιμοποιεί ένα τελευταίας τεχνολογίας πρωτόκολλο ανοσοθεραπείας, που ονομάζεται κατ’ αποδοχήν κυτταρική θεραπεία (adoptive cell therapy, ACT). H θεραπεία περιλαμβάνει την εξαγωγή ανοσοκυττάρων από τον όγκο του ασθενούς και τον πολλαπλασιασμό τους, ούτως ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν τον καρκίνο. Στη συνέχεια επανεισάγονται στον ασθενή, οποίος τώρα έχει τη δυνατότητα να πολεμήσει την ασθένεια με πολύ πιο δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.

H επικεφαλής του Κέντρου Μελανώματος και Ανοσοθεραπείας Καρκίνου στο Hadassah εξατομικεύει το πρωτόκολλο βασιζόμενη ξεχωριστά στις ανάγκες κάθε ασθενούς. Με αυτό τον τρόπο, καταφέρνει να σώζει ζωές εκεί που η πρόγνωση δεν είναι καλή. Όπως εξηγεί και η ίδια, «πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη το πεδίο μεταλλάξεων του κάθε ασθενούς ξεχωριστά, επειδή ο καρκίνος του καθενός, παρά το ότι έχει κοινά χαρακτηριστικά με άλλους, έχει τις δικές του ιδιαιτερότητες».

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...