Σημερινή

Τετάρτη, 18/07/2018
RSS

Η ζωή πίσω από τα συρματοπλέγματα

| Εκτύπωση | 13 Αύγουστος 2017, 15:01 | Του Μαρίνου Παυλικά

ΔΕΡΥΝΕΙΑ: ΣΤΕΝΑΖΕΙ ΥΠΟ ΚΑΤΟΧΗΝ ΤΟ 75% ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

«Ο ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ 'ΑΚΡΙΤΙΚΟ' ΜΑΣ ΔΗΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟΣ», ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΤΗ "ΣΗΜΕΡΙΝΗ" ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΔΕΡΥΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΕΞΙ ΗΜΙΚΑΤΕΧΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ "ΑΚΡΙΤΙΚΩΝ" ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ, ΑΝΤΡΟΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

Περισσότερα από δύο χιλιάδες εκτάρια γης βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές, στα οποία περιλαμβάνεται και η πανέμορφη ακτογραμμή μήκους δυόμισι χιλιομέτρων


Σαράντα τρία χρόνια έχουν περάσει από τον μαύρο Αύγουστο του 1974, όταν ο τουρκικός στρατός ολοκλήρωσε το έργο που ξεκίνησε στις 20 Ιουλίου, κατακτώντας περισσότερο από το 36% των εδαφών της Κύπρου. Ένα από τα θύματα του τουρκικού επεκτατισμού, η γειτνιάζουσα με την πόλη του Ευαγόρα, Δερύνεια, η οποία ατενίζει για 43 ολόκληρα χρόνια το μέλλον της πίσω από τα συρματοπλέγματα των οδοφραγμάτων και της κατοχικής γραμμής. Περισσότερο γνωστή για το τοπικό της προϊόν, τη φράουλα, και για το οδόφραγμα που τη χωρίζει με την κατεχόμενη Αμμόχωστο, όμως λιγότερο γνωστό είναι το γεγονός ότι η Δερύνεια είναι κατά 75% υπό κατοχήν, με τα εδάφη της να τελούν υπό τον παράνομο έλεγχο των κατοχικών "αρχών", αλλά και σε έδαφος ελεγχόμενο από τις Βρετανικές Βάσεις.

«Ο αγώνας για τον 'ακριτικό' μας Δήμο δεν είναι εύκολος», αναφέρει στη "Σημερινή" της Κυριακής ο Δήμαρχος Δερύνειας και Πρόεδρος της Επιτροπής των έξι ημικατεχόμενων και "ακριτικών" Δήμων και Κοινοτήτων, Άντρος Καραγιάννης. Περισσότερα από 2 χιλιάδες εκτάρια γης βρίσκονται στις κατεχόμενες περιοχές, στα οποία περιλαμβάνεται και η πανέμορφη ακτογραμμή μήκους δυόμισι χιλιομέτρων. Αναμφίβολα επώδυνο ήταν φέτος για τους Δερυνειώτες και το γεγονός της προσπάθειας διάνοιξης από τις κατοχικές "αρχές" της παραλίας της Δερύνειας, η οποία συνορεύει με την κατεχόμενη Αμμόχωστο.

Ο καθημερινός αγώνας για δικαίωση

Όπως εξηγεί στη «Σ» ο Δήμαρχος Δερύνειας, τα προβλήματα που παρουσιάζονται καθημερινά στον Δήμο είναι πολλά και δεν αφορούν μόνο την τοπική Αρχή, αλλά παρουσιάζονται θέματα που αφορούν τον διεθνή παράγοντα, όπως οι προκλήσεις από το ψευδοκράτος, η αξιοποίηση των γεωργικών εκτάσεων, αλλά και οι παράνομοι σκυβαλότοποι εντός της νεκρής ζώνης.

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...