Σημερινή

Κυριακή, 24/06/2018
RSS

Η τέχνη τής έδωσε τη χαμένη της μιλιά

| Εκτύπωση | 06 Αύγουστος 2017, 15:03 | Της Μαρίας Ονουφρίου

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΑΤΕΡΙΝΑΣ ΤΣΙΚΟΥΡΗ

ΒΙΩΣΕ ΤΟΝ ΡΑΤΣΙΣΜΟ ΓΙΑ ΠΟΛΛΑ ΧΡΟΝΙΑ, ΟΤΑΝ ΣΕ ΜΙΑ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΕΦΗΒΙΚΗΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ ΝΑ ΜΙΛΑ ΜΕ ΕΥΚΟΛΙΑ ΚΑΙ ΤΡΑΥΛΙΖΕ. ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΑΖΕΨΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ, ΕΝΩ, ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ, ΕΙΧΕ ΝΑ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕΙ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΟΜΗΛΙΚΩΝ ΤΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ

«Για χρόνια δεν μπορούσα να μιλήσω… για χρόνια με περίπαιζαν στο σχολείο… ένιωθα άχρηστη…»


Κάθε μια ιστορία έχει τα δικά της μηνύματα, από τα οποία ο ακροατής επιλέγει αυτά που έχουν να προσφέρουν κάτι στη δική του ιστορία. Η ιστορία της Κατερίνας Τσικουρή έχει να δώσει μηνύματα θάρρους, υπομονής, πίστης, αισιοδοξίας ακόμη και όταν τα προβλήματα δημιουργούν βουνά γύρω μας και δεν μπορούμε να κοιτάξουμε τον ήλιο. Η νεαρή Κατερίνα βίωσε τον ρατσισμό για πολλά χρόνια, όταν σε μια δύσκολη στιγμή της προεφηβικής της ηλικίας σταμάτησε να μιλά με ευκολία και τραύλιζε. Έπρεπε να μαζέψει τα δικά της ψυχολογικά συντρίμμια, ενώ, παράλληλα, είχε να αντιμετωπίσει την κοροϊδία των συνομηλίκων της και όχι μόνο. Υπέμεινε αυτό το βασανιστήριο για πολλά χρόνια κλεισμένη στο δικό της καβούκι, μέχρι που βρήκε διέξοδο έκφρασης μέσα από τη δημιουργία. Η τέχνη υπήρξε ο μοναδικός τρόπος επικοινωνίας της μέχρι να καταφέρει σήμερα, στα 25 της χρόνια, να ξεπεράσει το πρόβλημα που αντιμετώπιζε με την ομιλία της.

Ο λόγος της ήταν οι ζωγραφιές

Ένα σοκ που υπέστη στην τρυφερή ηλικία των έντεκα μόλις χρόνων τής προκάλεσε τραυλισμό στην ομιλία. «Ο τραυλισμός είναι πάθηση της ψυχής και επηρεάζει την ομιλία πάρα πολύ. Το συνειδητοποίησα σχεδόν αμέσως και προσπάθησα με κάθε τρόπο να το αντιμετωπίσω». Οι επισκέψεις της σε ψυχολόγους και λογοθεραπευτές δεν έφεραν πολλά αποτελέσματα και ο καιρός περνούσε φορτώνοντας στην ψυχούλα της ακόμη περισσότερα τραύματα.

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...