Σημερινή

Παρασκευή, 22/06/2018
RSS

Το στοίχημα με τη νόσο Crohn

| Εκτύπωση | 16 Ιούλιος 2017, 15:02 | Του Μάριου Αδάμου

ΜΑΧΗΤΕΣ ΚΑΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ - ΤΑΣΟΣ ΠΑΣΧΑΛΗ

Η ΝΟΣΟΣ ΜΠΗΚΕ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΟΥ ΤΑΣΟΥ ΣΤΑ 17 ΚΙ ΕΚΤΟΤΕ ΤΟΥ ΤΗΝ ΑΛΛΑΞΕ ΡΙΖΙΚΑ. ΑΥΤΟ, ΟΜΩΣ, ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΔΕΝ ΣΤΑΘΗΚΕ ΕΜΠΟΔΙΟ ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ ΤΟΥ. ΜΕ ΠΕΙΣΜΑ, ΘΕΛΗΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΤΙΣΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ, Η ΟΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΓΙ’ ΑΥΤΟΝ

«Αν είχα τη δυνατότητα να αλλάξω κάτι από τη νόσο, δεν είναι οι πόνοι που έχω τα πρωινά ή σε περιόδους εξάρσεων. Εκείνο που θα άλλαζα, είναι οι κομμάρες, αφού εκείνες τις μέρες ξυπνάς και δεν έχεις σχεδόν καθόλου όρεξη»


Όταν πριν από ένα χρόνο ξεκίνησα να παρουσιάζω τους «Μαχητές και Νικητές της Ζωής» έθεσα ένα στόχο: Να προβάλλω μέσω της στήλης ανθρώπους που με τις εμπειρίες και τα βιώματά τους μπορούν να στείλουν πολλαπλά μηνύματα στον καθένα μας. Μηνύματα με τα οποία μπορούμε να αναθεωρήσουμε τη φιλοσοφία ολόκληρής μας της ζωής. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι και ο Τάσος Πασχάλη. Πρόκειται για έναν νέο, 25 ετών, που στα 17 του είδε τη ζωή του να αλλάζει ριζικά, αφού εισέβαλε σε αυτήν και ταρακούνησε την ηρεμία της μίας νόσος. Όχι οποιαδήποτε νόσος, αλλά η νόσος Crohn. Μία νόσος που σε φέρνει τούμπα και εκεί που τη μια μέρα είσαι καλά, την επομένη τα πάντα αλλάζουν. Μπορεί, ναι, ο Τάσος να είναι ο τέταρτος ασθενής με τη νόσο που παρουσιάζω μέσω της στήλης, όμως, η δική του εμπειρία είναι ξεχωριστή από τις άλλες, όπως και άλλες ήταν ξεχωριστές μεταξύ τους. Κι αυτό, γιατί οι ασθενείς με τη νόσο Crohn δεν έχουν την ίδια πορεία, αν και τα συμπτώματα που παρουσιάζουν είναι ακριβώς τα ίδια.

Όταν άρχισαν όλα

Ο Τάσος γεννήθηκε στις 8 Απριλίου 1992. Μέχρι και τον Ιούνιο του 2009 όλα κυλούσαν ομαλά στη ζωή του. Ενώ ετοιμαζόταν να πάει διακοπές, παρουσίασε ξαφνικά υψηλό πυρετό και φούσκωμα κοντά στον πρωκτό. Με την παρουσίαση των συμπτωμάτων μετέβη στις Πρώτες Βοήθειες του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, όπου εκεί οι γιατροί έκριναν ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι ανησυχίας κι ότι δεν είχε κάτι το ανησυχητικό. Την επομένη κι αφού οι γιατροί δεν είχαν διαγνώσει κάτι ανησυχητικό, πήγε στις προγραμματισμένες διακοπές του στον Πρωταρά.

Διαβάστε περισσότερα στην έκδοση της "Σημερινής" της Κυριακής που κυκλοφορεί...