Σημερινή

Τρίτη, 22/05/2018
RSS

Πάει ολομέλεια το ΓεΣΥ

| Εκτύπωση | 19 Μάιος 2017, 07:59 | Επιμέλεια: Νάνσια Παλάλα

Αποφασισμένη να προχωρήσει φαίνεται να είναι η Επιτροπή Υγείας
Το ΑΚΕΛ κατηγορεί την Κυβέρνηση και τον ΔΗΣΥ ότι συνεχίζουν να προσπαθούν να υπονομεύσουν «την τόσο σημαντική και αναγκαία μεταρρύθμιση για την κοινωνία και τους ασθενείς»


Αποφασισμένη να προχωρήσει την προώθηση των νομοσχεδίων του ΓεΣΥ στην Ολομέλεια της Βουλής φαίνεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας, η οποία συζήτησε χθες τα νομοσχέδια.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία, ο πρόεδρος της Επιτροπής Κώστας Κωνσταντίνου είπε ότι η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας στη σύσκεψη με τους αρχηγούς των κομμάτων για προώθηση και εφαρμογή του ΓεΣΥ με οδηγίες προς τον Υπουργό Υγείας, ο οποίος κατέθεσε τα νομοσχέδια αυτονόμησης, ΓεΣΥ και τους κανονισμούς για τα εργασιακά, έχει προχωρήσει σε βαθμό αρκούντως ικανοποιητικό.

«Μέσα από την αποδοχή και τη συνεννόηση που έχει γίνει με τους εκπροσώπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων», ανέφερε, «και όπως διαφάνηκε και από τον διάλογο στην Επιτροπή, εντός Ιουνίου τα νομοσχέδια θα οδηγηθούν ενώπιον της Ολομέλειας. Είναι η καλύτερη υπό τις περιστάσεις εξέλιξη που δίνει δικαιώματα και προσδοκίες στους πολίτες και στους ασθενείς, μέσα από μια μεγάλη μεταρρύθμιση που έλειπε από τον τόπο μας, το ΓεΣΥ να τεθεί στη διάθεση των πολιτών», σημείωσε.

«Εκ του περισσού»
Σε ερώτηση για τοποθέτηση εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών εντός της συνεδρίας, ότι η συνεισφορά 4,7% του κράτους ίσως να μη συμβαδίζει με τα δημοσιονομικά του κράτους, ο κ. Κωνσταντίνου είπε ότι η λειτουργός του ΥΠΟΙΚ εξέφρασε μιαν άποψη και διευκρίνισε:

«Την πολιτική της Κυβέρνησης την εκφράζει το Υπουργικό Συμβούλιο, το οποίο και αποφάσισε δίνοντας εντολές και οδηγίες στον Υπουργό Υγείας. Τα υπόλοιπα», τόνισε, «είναι εκ του περισσού».

Πυρ και μανία το ΑΚΕΛ
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης σε δικές του δηλώσεις μίλησε για νέα υπονομευτική προσπάθεια από τον Υπουργό Οικονομικών σε βάρος του ΓεΣΥ.

«Είναι λυπηρό, είναι τραγικό αλλά κυρίως είναι παράδοξο», ανέφερε, «η αντιπολίτευση, το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης, να προχωρεί σε σημαντικές υπερβάσεις σε μια προσπάθεια να προωθηθεί η μεταρρύθμιση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις από δικής τους πλευράς επίσης να προχωρούν σε σημαντικές υπερβάσεις αλλά μέχρι αυτήν την ώρα στο παρά ένα να βλέπουμε τμήματα του κυβερνητικού σχήματος αλλά και την ηγεσία του ΔΗΣΥ να συνεχίζουν να προσπαθούν να υπονομεύσουν αυτήν την τόσο σημαντική και αναγκαία μεταρρύθμιση για την κοινωνία και τους ασθενείς», ανέφερε.

«Επιτέλους θα πρέπει να τεθεί ένα τέλος σε αυτήν την απαράδεκτη στάση», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί η κατάσταση απλώς για να εξυπηρετηθούν μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα στον χώρο της Υγείας.
Κάλεσε τέλος όλους «να σεβαστούν τη μεγάλη κοινωνική πλειοψηφία, η οποία απαιτεί, όπως είπε, να προχωρήσουμε με όσα συμφωνήθηκαν ομόφωνα από το 2001 και έχουν επαναβεβαιωθεί στις δύο συσκέψεις στο Προεδρικό πέρσι το καλοκαίρι».

ΕΔΕΚ: Τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έκανε λόγο για την αναγκαιότητα τής όσο το δυνατόν γρηγορότερης εφαρμογής του ΓεΣΥ, «αλλά ενός ΓεΣΥ», όπως πρόσθεσε, «που να μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου περίθαλψη σε όλους τους πολίτες σε ολόκληρη την επικράτεια και πολύ περισσότερο σε αυτούς τους πολίτες που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν την υγεία τους με άλλους τρόπους».

Πρόσθεσε ότι οι ευθύνες της Κυβέρνησης για τη σωστή εφαρμογή του ΓεΣΥ είναι τεράστιες, ενώ διαβεβαίωσε ότι η ΕΔΕΚ «θα συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες για υλοποίηση του ΓεΣΥ».

Ο κ. Σιζόπουλος έκανε λόγο για παλινδρομήσεις και αμφιταλαντεύσεις από την πλευρά της Κυβέρνησης αλλά και έλλειψη συγκροτημένης και ολοκληρωμένης άποψης για το πώς σταδιακά θα εφαρμοστεί το ΓεΣΥ, κάτι που δημιουργεί πρόσθετες και μεγάλες ανησυχίες.

Οι απόψεις των εργοδοτών
Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου δήλωσε ότι η Ομοσπονδία ζήτησε από τη Βουλή να μεριμνήσει έτσι ώστε να μην αρχίσουν οι εισφορές στο ΓεΣΥ προτού βεβαιωθεί από ομάδα εμπειρογνωμόνων ότι έχει γίνει πραγματική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

«Διαφορετικά», πρόσθεσε, «θα ανοίξουμε ένα μεγάλο κεφάλαιο, που δεν θα κλείνει εύκολα».
Είπε, ακόμη, ότι η ΟΕΒ εισηγήθηκε να γίνει ρύθμιση στα νομοσχέδια, ώστε να μπορούν όσοι το επιθυμούν να διατηρήσουν τις ιδιωτικές ασφαλιστικές καλύψεις για μια περίοδο τριών ετών, έτσι ώστε «να μη βρεθούμε με ένα μετέωρο βήμα όταν αρχίσει να υλοποιείται το ΓεΣΥ».

Οι θέσεις και οι απαιτήσεις των γιατρών
Την παρουσίαση οδικού χάρτη με συγκεκριμένες δράσεις, για ενίσχυση, στελέχωση, αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των κρατικών νοσηλευτηρίων, πριν από την ψήφιση των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ και την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων ζήτησε χθες η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Ιατρών (ΠΑΣΥΚΙ).

Η απαίτηση διατυπώθηκε σε Έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΠΑΣΥΚΙ, που πραγματοποιήθηκε χθες για ενημέρωση των μελών της αλλά και συζήτηση σε σχέση με τα νομοσχέδια του ΓΕΣΥ, της αυτονόμησης και των κανονισμών που αφορούν τα εργασιακά εντός αυτής.

Επαναβεβαιώνοντας τη στήριξή της στην εφαρμογή διοικητικής και οικονομικής αυτονόμησης των δημόσιων κρατικών νοσηλευτηρίων, η ΠΑΣΥΚΙ τονίζει, σε ανακοίνωση που εξέδωσε μετά τη συνέλευση, πως οι θέσεις, τοποθετήσεις και ανησυχίες που υπέβαλε με την έναρξη του διαλόγου για τη μεταρρύθμιση στον χώρο της Υγείας, δεν στοχεύουν στην ανατροπή της, αλλά στην επίτευξη μιας αμοιβαία αποδεκτής και βιώσιμης ορθολογιστικής συμφωνίας ως προς το μοντέλο της αυτονόμησης το οποίο θα ενσωματώνει διεθνείς πρακτικές και εμπειρίες, με νέες προσεγγίσεις στον τομέα της διοίκησης και θα δημιουργεί ένα υγιές, επιθυμητό, αποδεκτό και λειτουργικό εργασιακό περιβάλλον για τους γιατρούς και τους υπόλοιπους λειτουργούς Υγείας, με τις απαραίτητες συνέργειες.

Κατά την ΠΑΣΥΚΙ, στα θέματα που αφορούν τους κανονισμούς για εργασιακά, επιτεύχθηκαν σημαντικές συγκλίσεις στη βάση των προτάσεων και εισηγήσεων που η ίδια κατέθεσε, τα οποία ενσωματώθηκαν στο γραπτό κείμενο των κανονισμών. Για άλλα θέματα, όπως π.χ. η συμφωνία για μεταβατική περίοδο πέντε χρόνων του υφιστάμενου αριθμού γιατρών που εργοδοτούνται στα δημόσια νοσηλευτήρια και των υπαρχουσών δομών/ τμημάτων ιατρών, η ΠΑΣΥΚΙ αναφέρει ότι αναμένει τη σύναψη γραπτής συμφωνίας.

Επίσης θεωρεί ότι θέματα, όπως η κάλυψη της αστικής ευθύνης από τον εργοδότη των γιατρών, ο εργασιακός χρόνος, ο αριθμός ημερών άδειας ανάπαυσης, η ευελιξία και η διαφάνεια στις διαδικασίες προσλήψεων, χρήζουν συμφωνίας και ενσωμάτωσης στο κείμενο των κανονισμών.

«Για να είναι εφικτό και δυνατό το εγχείρημα της αυτονόμησης, ασχέτως ιδιοκτησιακού καθεστώτος», προσθέτει η ΠΑΣΥΚΙ, «θα πρέπει να βασίζεται σε ένα συμφωνημένο οργανόγραμμα στη βάση διεθνών πρακτικών και ισχυουσών νομοθεσιών. Αναμένουμε την παρουσίαση ενός οδικού χάρτη με συγκεκριμένες δράσεις, για ενίσχυση, στελέχωση, αναδιοργάνωση και εκσυγχρονισμό των κρατικών νοσηλευτηρίων, πριν την ψήφιση των νομοσχεδίων».

Τέλος, αναφέρει ότι αναμένει να κληθεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη σύναψη της συμφωνίας, όπως ανακοινώθηκε από τον ίδιο στις 13 Μαρτίου 2017, η οποία, σύμφωνα με την ΠΑΣΥΚΙ, θα αποτελέσει κίνητρο για προσέλκυση γιατρών μέχρι να τεθεί σε ισχύ η αυτονόμηση.

Υπέρ οι Φαρμακευτικές
Υπέρ των νομοσχεδίων για το ΓεΣΥ τάχθηκε χθες με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Εταιρειών (ΣΦΕΚ). Ο Σύνδεσμος σημειώνει ότι «στηρίζει ανεπιφύλακτα το όραμα αλλά και την πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη για ένα καθολικό μονοασφαλιστικό σχέδιο Υγείας, το οποίο θα καλύψει όλα τα κοινωνικά στρώματα του πληθυσμού».
Καλεί επίσης τη Βουλή των Αντιπροσώπων «να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσει τα σχετικά νομοσχέδια, όπως αυτά θα κατατεθούν από την Κυβέρνηση».

Υπέρ και η Ένωση Κοινοτήτων
«Η Ένωση Κοινοτήτων Κύπρου τάσσεται υπέρ της ψήφισης των νομοσχεδίων που προνοούν την εισαγωγή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας, το οποίο να χρηματοδοτείται με εισφορές των εργοδοτών, των εργαζομένων και του κράτους».

Τα πιο πάνω αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Ένωση, τονίζοντας πως η εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί η παροχή ικανοποιητικού επιπέδου υπηρεσιών υγείας στον πληθυσμό της υπαίθρου. Προσθέτει επίσης πως τα συσσωρευμένα προβλήματα στο χώρο της Υγείας επιβάλλουν, χωρίς άλλη καθυστέρηση, την ολοκλήρωση της μελέτης των νομοσχεδίων και την άμεση εφαρμογή τους.

Η Ένωση σημειώνει ότι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να συμβάλουν με τις εισηγήσεις τους, ώστε να διαμορφωθεί μια ευρύτατη κοινωνική πλειοψηφία που να στηρίζει την άμεση εισαγωγή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας.

Καλεί τέλος τη Βουλή να ψηφίσει άμεσα τα νομοσχέδια, ώστε να καταστεί δυνατή η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων που έχουν αποφασιστεί από ολόκληρη την πολιτική ηγεσία του τόπου κατά τις συσκέψεις υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.