Σημερινή

Δευτέρα, 21/05/2018
RSS

Συνεχίστηκε η δίκη για προσηλυτισμό

| Εκτύπωση | 19 Μάιος 2017, 07:58 | Σημερινή

Αναμενόταν να επιτραπεί η μαρτυρία μητέρας άλλου μοναχού
Η αγωγή αφορά τον 44χρονο σήμερα μοναχό, ο οποίος γύρω στο 2002 εισήχθη στο Μοναστήρι του Μαχαιρά. Ενάγοντες είναι οι γονείς του, Φρίξος και Μαρία Θεοδούλου, οι οποίοι με την αγωγή ζητούν αποζημιώσεις ύψους €2.000.000


Συνεχίστηκε, χθες, ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, η ακρόαση της αγωγής, που καταχωρίσθηκε εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του Ηγουμένου Επιφάνιου της Μονής Μαχαιρά, της Εκκλησίας της Κύπρου και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για πράξεις και παραλείψεις τους. Η αγωγή αφορά τον 44χρονο σήμερα μοναχό, ο οποίος γύρω στο 2002 εισήχθη στο Μοναστήρι του Μαχαιρά.

Ενάγοντες είναι οι γονείς του, Φρίξος και Μαρία Θεοδούλου, οι οποίοι με την αγωγή ζητούν αποζημιώσεις ύψους €2.000.000. Υπενθυμίζεται ότι οι γονείς του 44χρονου μοναχού υποστηρίζουν πως ο γιος τους εγκλωβίστηκε από τους εναγομένους και μετατράπηκε σε ένα άβουλο όργανο στα χέρια τους, με αποτέλεσμα να παρατήσει τις σπουδές του και να ακολουθήσει τον μοναχισμό.

Ανέμεναν να επιτραπεί η μαρτυρία
Κατά τη χθεσινή διαδικασία αναμενόταν η απόφαση του Δικαστηρίου, αν θα επιτραπεί τελικά η μαρτυρία της μητέρας άλλου μοναχού της Μονής Μαχαιρά, της Ελισάβετ Νικολάου, η οποία στην προηγούμενη δικάσιμο δεν κατέστη δυνατόν να καταθέσει, λόγω των ενστάσεων των δικηγόρων του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του Ηγουμένου Μαχαιρά Επιφάνιου και της Εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας.

Οι συνήγοροι υπεράσπισης των εναγομένων εξέφρασαν την άποψη ότι επειδή η μητέρα προτίθεται να καταθέσει μαρτυρία, που αφορά στη δική της περίπτωση (για προσηλυτισμό του γιου της), δεν θα προσφέρει οτιδήποτε στην υπό εκδίκαση υπόθεση, αφού τα όσα θα καταθέσει είναι άσχετα με τις κατηγορίες που διατύπωσε ήδη η Μαρία Θεοδούλου για προσηλυτισμό του γιου της Γιώργου και νυν μοναχού Ιουστίνου στον Μαχαιρά.

Πρέπει να γίνει αίτηση τροποποίησης
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε χθες ότι για να επιτραπεί ολόκληρη η μαρτυρία της Ελισάβετ Νικολάου θα πρέπει ο δικηγόρος των εναγόντων, Χρίστος Κληρίδης, να κάνει αίτηση τροποποίησης της έκθεσης αίτησης, ώστε να μπορεί να γίνει δεκτή η μαρτυρία της κ. Νικολάου.

Σημειώνεται ότι μέρος της μαρτυρίας της Ελισάβετ Νικολάου αφορά στις συνθήκες διαβίωσης στον Μαχαιρά και πώς βιώνει η ίδια την όλη κατάσταση από το γεγονός ότι και ο γιος της τυγχάνει μοναχός στην ίδια μονή όπου βρίσκεται και ο μοναχός Ιουστίνος. Η κατάθεση της μάρτυρος αναμένεται, σύμφωνα με την υπεράσπιση των εναγόντων, να στηρίξει τη μαρτυρία, που έχει ήδη ακουστεί από τη Μαρία Θεοδούλου.

Σύμφωνα πάντα με τον συνήγορο των εναγόντων, τα όσα προτίθεται να καταθέσει η Ελισάβετ Νικολάου αποτελούν μέρος της μαρτυρίας, που επιβεβαιώνει τη μαρτυρία της Μαρίας Θεοδούλου, ότι δηλαδή δεν γίνεται λόγος για μια μεμονωμένη περίπτωση προσηλυτισμού, αλλά για κοινωνικό φαινόμενο, «το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε από την πολιτεία, η οποία φέρει ευθύνη». Η διαδικασία διακόπηκε για συνεχιστεί στις 13 και 16 Ιουνίου.