Σημερινή

Σάββατο, 23/06/2018
RSS

Αναλαμβάνει τα ηνία ο Πρόεδρος

| Εκτύπωση | 20 Μάρτιος 2017, 08:00 | ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Συνάντηση με τον Γλαύκο Χατζηπέτρου θα έχει επιστρέφοντας από τις ΗΠΑ ο Ν. Αναστασιάδης
Στόχος να επιλυθεί το ζήτημα που προέκυψε μετά το αίτημα της ΠΑΣΥΔΥ, να πληρώνει το κράτος το μερίδιο εισφοράς των δημοσίων υπαλλήλων για το ΓεΣΥ


Πρωτοβουλία για επίλυση του ζητήματος που προέκυψε μετά το αίτημα του Γενικού Γραμματέα της ΠΑΣΥΔΥ, Γλαύκου Χατζηπέτρου, ότι το κράτος θα πρέπει να πληρώνει τη συνεισφορά των δημοσίων υπαλλήλων για το ΓεΣΥ, θα αναλάβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αμέσως μετά την επιστροφή του από τη Νέα Υόρκη, αναμένεται να έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της ΠΑΣΥΔΥ για διευθέτηση του ζητήματος και αποκλιμάκωση της έντασης.

Υπενθυμίζεται ότι το αίτημα της ΠΑΣΥΔΥ προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων τόσο των κοινοβουλευτικών κομμάτων, όσο και λειτουργών του τομέα της Υγείας, απλών πολιτών και εργοδοτικών οργανώσεων, με το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, μάλιστα, να έχει ήδη αποχωρήσει από το τραπέζι του διαλόγου.

Μόνο αν ξεκαθαρίσει το θέμα
Τη θέση ότι το ΚΕΒΕ θα προσέλθει εκ νέου στον διάλογο για καθορισμό του ύψους των συνεισφορών για το ΓεΣΥ, μόνο εφόσον ξεκαθαριστεί το ζήτημα που προέκυψε μετά το αίτημα της ΠΑΣΥΔΥ, εξέφρασε μιλώντας στη «Σημερινή» ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου, Μάριος Τσιακκής.

Ο κ. Τσιακκής επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η αποχώρηση από τον διάλογο δεν ήταν δική τους επιλογή, όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί μια συντεχνία να θέτει αιτήματα, και όλοι οι υπόλοιποι που βρίσκονται στο τραπέζι του διαλόγου να πρέπει να ανεβάσουν το ύψος των συνεισφορών, για να ικανοποιήσουν αυτό το αίτημα. Ξεκαθάρισε, δε, ότι αυτή η εξέλιξη τούς λυπεί, μιας και πάγια θέση του ΚΕΒΕ είναι η άμεση εφαρμογή ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας για το καλό των πολιτών και της κοινωνίας.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ αναφέρθηκε παράλληλα και στις μισθολογικές αυξήσεις που προσφάτως συμφωνήθηκαν
μεταξύ νοσηλευτών και Κυβέρνησης, αλλά και στις ενδεχόμενες μισθολογικές αυξήσεις των κυβερνητικών γιατρών, τις οποίες χαρακτήρισε εν μέρει δικαιολογημένες. «Το να επιβαρυνθεί όμως ο κρατικός προϋπολογισμός με 120 επιπλέον εκα-τομμύρια (τα οποία απαιτούνται για την κάλυψη συνεισφοράς μεριδίου δημοσίων υπαλλήλων από το κράτος), για τα οποία θα κληθούν να πληρώσουν εργοδότες και φορολογούμενοι πολίτες, είναι κάτι που δεν το δεχόμαστε, εξ ου και μόνον όταν ξεκαθαρίσει το ζήτημα θα επανέλθουμε στον διάλογο», κατέληξε ο κ. Τσιακκής.

Σε στάση αναμονής η Βουλή
Ούτε αυτήν την εβδομάδα θα συζητηθεί το θέμα των συνεισφορών στην αρμόδια Επιτροπή Υγείας, μιας και αναμένονται τα αποτελέσματα του διαλόγου με τους εμπλεκομένους, τον οποίο ανέλαβε να φέρει εις πέρας ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης.

Μιλώντας στη «Σημερινή» ο πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας, βουλευτής Κώστας Κωνσταντίνου, ανέφερε ότι το θέμα θα συζητηθεί εκ νέου σε δύο με τρεις εβδομάδες. Ερωτηθείς σχετικά για το αίτημα της ΠΑΣΥΔΥ, ο κ. Κωνσταντίνου επεσήμανε ότι θα επιχειρήσει και ο ίδιος να έχει επικοινωνία με τον κ. Χατζηπέτρου, για να επιλυθεί το ζήτημα το συντομότερο δυνατόν.

Να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων
Πάντως τη δική του απάντηση έδωσε χθες και ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης, για το εν λόγω θέμα. Σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», και σχολιάζοντας την απαίτηση της ΠΑΣΥΔΥ, ο Γιώργος Παμπορίδης απάντησε ξεκάθαρα ότι «ο νόμος του 2001 προνοεί καταβολή συνεισφορών από όλους» και πρόσθεσε ότι «είναι ώρα να αρθούν όλοι στο ύψος των περιστάσεων».

Εάν, πρόσθεσε, «κάποιοι δεν θέλουν να το καταλάβουν αυτό, η Πολιτεία πρέπει να αντιδράσει. Και αναφέρομαι σε όλους τους εμπλεκομένους που συχνά προβάλλουν διάφορους ισχυρισμούς. Κατά τη δική μου άποψη, το ζήτημα μπορεί να λυθεί σε δύο ώρες και το ύψος των συνεισφορών θα μπορούσε να καθοριστεί με μια μόνο σύσκεψη όλων των εμπλεκομένων, και κομμάτων και συντεχνιών και εργοδοτών».

Ερωτηθείς εάν υπάρχει περιθώριο για αύξηση του ποσοστού της συνεισφοράς του κράτους, ώστε να μην επιβαρυνθούν περισσότερο εργοδότες και εργαζόμενοι, ο Υπουργός απάντησε ότι «το κράτος ήδη συνεισφέρει ουσιαστικά στη λειτουργία του ΓεΣΥ». Ας μην ξεχνάμε «ότι το κράτος θα αναλάβει και το ρίσκο για την αυτονόμηση των νοσοκομείων, γι' αυτό θεωρώ ότι τουλάχιστον προς το παρόν η συνεισφορά του κράτους δεν μπορεί να αυξηθεί».

Απάντηση στο ΔΗΚΟ για το ΓεΣΥ
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, διαμάχη ξέσπασε μεταξύ ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ, με αφορμή την πρόταση του δεύτερου για άμεση εφαρμογή ενός ενδιάμεσου σχεδίου για μια μεταβατική περίοδο, το οποίο θα αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της Υγείας, μέχρι την κατάληξη και την εφαρμογή του τελικού ΓεΣΥ.

Το ΑΚΕΛ, διά μέσου του Γενικού Γραμματέα του, Άντρου Κυπριανού, επεσήμανε ότι ΔΗΚΟ και ΠΑΣΥΔΥ υπονομεύουν τις προσπάθειες για εφαρμογή του ΓεΣΥ, μιας και σύμφωνα με τον ίδιο, νέες σκέψεις την τελευταία στιγμή, θα προκαλέσουν τεράστια ζημιά και δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές από το κόμμα του. Άμεση ήταν η απάντηση του ΔΗΚΟ, το οποίο επεσήμανε ότι «ο Άντρος Κυπριανού προτιμά να αδιαφορεί για τα προβλήματα που συναντούν οι συνάνθρωποί μας καθημερινά στα νοσοκομεία και, αντί να ασχοληθεί με την τριγλωσσία της κυβέρνησης στο θέμα, επιτίθεται στο Δημοκρατικό Κόμμα».

Νέα πυρά
Χθες, με νέα ανακοίνωσή του, το ΑΚΕΛ απαντά ότι το κόμμα «έχει σαφείς και πεντακάθαρες θέσεις για το ΓεΣΥ:
Εφαρμογή των όσων έχουν συμφωνηθεί από το 2001 μεταξύ των πολιτικών δυνάμεων και των κοινωνικών εταίρων, καθώς
και όσων έχουν συμφωνηθεί στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων στο Προεδρικό, δηλαδή σταδιακή εφαρμογή του ΓεΣΥ, ακριβώς για να αντιμετωπιστούν τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει η δημόσια Υγεία».

Συνεχίζει, επισημαίνοντας ότι «η πρόταση που όψιμα κατέθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, παραπέμπει σ' ένα μίνι ΓΕΣΥ, που είχαν εξαγγείλει οι κυβερνώντες και το οποίο απορρίφθηκε από την πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα να εγκαταλειφθεί η ιδέα».

Επομένως, συνεχίζει το ΑΚΕΛ, τα όσα σήμερα προτείνει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ λειτουργούν υπονομευτικά στις προσπάθειες προώθησης του ΓΕΣΥ, το οποίο έχει καθυστερήσει πάρα πολύ εξαιτίας των παλινδρομήσεων και των προσπαθειών των κυβερνώντων να του αλλάξουν τον χαρακτήρα.

«Το ενδιαφέρον και οι παρεμβάσεις του ΑΚΕΛ και του Γενικού Γραμματέα του για τα προβλήματα των ασθενών και της δημόσιας Υγείας είναι συνεχές και αδιάλειπτο. Δεν είναι ούτε όψιμο, ούτε και προεκλογικό», καταλήγει το ΑΚΕΛ.