Σημερινή

Πέμπτη, 24/05/2018
RSS

Παρουσίαση και εγκαίνια έργων της Τούλας Λιασή

| Εκτύπωση | 20 Μάρτιος 2017, 07:55 | Σημερινή

Το Σπίτι της Κύπρου τιμά την εικαστικό με το πλούσιο και σημαντικό βιογραφικό
Γεννημένη στην Αγία Τριάδα, η καλλιτέχνις σήμερα μπορεί και επισκέπτεται το κατεχόμενο χωριό της για ένα τρίμηνο τον χρόνο, περισσότερο ως τουρίστρια παρά ως κάτοικος


Την Τετάρτη 15 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε στο Σπίτι της Κύπρου η παρουσίαση του βιβλίου «Σπίτι και Ταυτότητα-Καλλιτεχνική εκπαίδευση στην Κύπρο και άλλες περιοχές συγκρούσεων», της εικαστικού Τούλας Λιασή. Η Μορφωτικός Σύμβουλος κ. Μαρία Παναγίδου καλωσόρισε τους παρευρισκομένους και έκανε σύντομη αναφορά στην πορεία και το έργο της δημιουργού. «Το θέμα ‘σπίτι’ καταγράφεται σε πολλούς τομείς της τέχνης και πρωτίστως στη λογοτεχνία, στην ποίηση και την πεζογραφία», είπε ο συγγραφέας Λεύκιος Ζαφειρίου στο ξεκίνημα της εισήγησής του για την έρευνα της Τούλας Λιασή.

Συνεχίζοντας, υπογράμμισε ότι «αν και πρόκειται για μια επιστημονική εργασία, η οποία επικεντρώνεται στην καλλιτεχνική εκπαίδευση στην Κύπρο και άλλες περιοχές συγκρούσεων, προβάλλει παράλληλα και τη δική της αφήγηση, η οποία είναι συνυφασμένη με τις τραγικές συνέπειες της σύγχρονης ιστορίας στο νησί». Ολοκληρώνοντας την ευσύνοπτη παρουσίαση του βιβλίου, ο ομιλητής διάβασε μαρτυρίες από γραπτά παιδιών (μαθητών του) που βίωσαν την τουρκική εισβολή.

«Πιστεύει στη δύναμη της τέχνης»
«Ως καλλιτέχνις που πιστεύει στη δύναμη της τέχνης, θέλησα να χρησιμοποιήσω την επαγγελματική μου καλλιτεχνική πλατφόρμα όχι μόνο για να εκφραστώ αλλά και για να επιστήσω την προσοχή στην ξεχασμένη κατάσταση των εγκλωβισμένων», είπε η Τούλα Λιασή μιλώντας για το πρότζεκτ «Rusted Evidence» (Σκουριασμένες Μαρτυρίες), στο οποίο προσπάθησε να απεικονίσει την επιδείνωση της ποιότητας ζωής μέσα από τη φθορά του χρόνου με σκουριασμένα αντικείμενα.

«Τα αντικείμενα αυτά μετατρέπονται από μόνα τους και μέσα στη σιωπή τους σε αυτόνομα τεκμήρια ενός τραυματισμένου παρελθόντος», υπογράμμισε. Μετά το πέρας της παρουσίασης του τόμου πραγματοποιήθηκαν, στον 2ο όροφο του Σπιτιού της Κύπρου, τα εγκαίνια των εκθέσεων «Rusted Evidence» και «Σπίτι και Ταυτότητα».

Rusted Evidence
Το έργο «Rusted Evidence» (Σκουριασμένες Μαρτυρίες) απεικονίζει την επιδείνωση της ποιότητας ζωής των εγκλωβισμένων στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου κατά τα τελευταία σαράντα χρόνια μέσα από κολάζ φωτογραφιών αλλά και παλιά, σκουριασμένα, καθημερινά μεταλλικά αντικείμενα, μερικά από τα οποία εξακολουθούν να χρησιμοποιούν οι εγκλωβισμένοι ακόμη και σήμερα.

Τα αντικείμενα -φορτισμένα με εμπειρίες ζωής, κατεστραμμένα και ξεχασμένα όλα αυτά τα χρόνια- καθίστανται μάρτυρες μιας κατεστραμμένης ζωής. Οι Σκουριασμένες Μαρτυρίες δεν αποσκοπούν σε συμβολισμούς ή μυθοπλασίες, αλλά περισσότερο σε μια ρεαλιστική καταγραφή των αντικειμένων όπως πραγματικά είναι: μέσα από την απόλυτη σιωπή τους αποτελούν αυτόνομους μάρτυρες ενός τραυματικού παρελθόντος.

«Σπίτι και Ταυτότητα»
«Σπίτι και Ταυτότητα» αποτελούν το πλαίσιο στο οποίο η εικαστικός και εκπαιδευτικός τέχνης Τούλα Λιασή θεμελιώνει την έρευνά της: ένα πρότζεκτ που επιδιώκει να δώσει απαντήσεις στο πώς αυτά τα θέματα μπορούν να ενσωματωθούν στην καλλιτεχνική εκπαίδευση σε περιοχές συγκρούσεων, όπου το σπίτι και η ταυτότητα μεταβάλλονται, επαναπροσδιορίζονται και διαπραγματεύονται συνεχώς.

Η έρευνα εστιάζεται σε δύο σχολεία: το Γυμνάσιο Ριζοκαρπάσου στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου και το Γυμνάσιο Ειρήνης και Ελευθερίας στη Δερύνεια - χωριό που βρίσκεται στο νότιο τμήμα της Κύπρου και συνορεύει με την «πόλη-φάντασμα» της Αμμοχώστου.

Τριάντα μαθητές συμμετείχαν στο πρόγραμμα με γραπτές αφηγήσεις και καλλιτεχνικά έργα, που στη συνέχεια αναλύθηκαν για να καθοριστούν οι παράγοντες που επηρεάζουν τις ατομικές ιδέες των μαθητών σχετικά με το σπίτι και πώς αυτοί αλληλεπιδρούν με την ταυτότητά τους.

Το βιογραφικό
Η Τούλα Λιασή γεννήθηκε στην Αγία Τριάδα στην Καρπασία το 1957 και έζησε εκεί μέχρι τα δεκαοκτώ της. Το 1975, αφού έμεινε για έναν χρόνο εγκλωβισμένη, έφυγε για να σπουδάσει πρώτα στην Αθήνα και αργότερα στην Ολλανδία, όπου πήγε για να ολοκληρώσει τις σπουδές της στις εικαστικές τέχνες. Πέρασαν είκοσι ολόκληρα χρόνια μέχρι να της επιτραπεί τελικά να επιστρέψει στο χωριό της.

Στην αρχή για λίγες ώρες, αργότερα για λίγες ημέρες και από το 2003, μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων, της επιτρέπεται να μένει για τρεις μήνες, ως τουρίστρια περισσότερο παρά ως κάτοικος. Άρχισε τις σπουδές της στο σχέδιο και τη ζωγραφική στη Σχολή Βελουδάκη, στην Αθήνα (1975-1980).

Συνέχισε σχέδιο και ζωγραφική (ΒΑ) στη Βασιλική Ακαδημία Καλών Τεχνών στη Χάγη (1980-1984) και αργότερα σπούδασε Καλές Τέχνες στην Εκπαίδευση (ΒΑ) στην Ακαδημία Willem de Kooning (2004-2006) και Piet Zwart Institute (ΜΑ) στο Ρόττερνταμ στην Ολλανδία (2013-2015).

Έχει κάνει διάφορες ατομικές εκθέσεις στην Ολλανδία και Κύπρο και έχει λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εκθέσεις στην Ολλανδία, στη Γαλλία, στο Βέλγιο, στην Ελλάδα και την Κύπρο. Από το 1980 ζει στη Χάγη και εργάζεται σαν καλλιτέχνις και εκπαιδευτικός τέχνης.

Σημειώνεται πως η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι και τις 30 Μαρτίου.