Σημερινή

Δευτέρα, 23/04/2018
RSS

Ενισχύονται οι υπόνοιες για ξέπλυμα από εταιρείες στοιχημάτω

| Εκτύπωση | 19 Μάρτιος 2017, 12:04 | Του Χρίστου Χαραλάμπους

ΠΟΡΤΑ ΣΤΙΣ ΕΤΑΙΡΕΙΕΣ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ ΣΤΟΙΧΗΜΑΤΟΣ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΥΠΡΙΑΚΕΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ζητήματα εποπτείας και ελέγχου εγείρουν Κεντρική Τράπεζα και Εθνική Αρχή Στοιχημάτων

Δυσαρέσκεια κρατικών αξιωματούχων για το ιδιαίτερα χαμηλό ποσό που καταβάλλουν στον φόρο οι εταιρείες στοιχημάτων


Τις υπόνοιες, ότι οι εταιρείες στοιχημάτων είναι αναμειγμένες σε ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, φαίνεται να ενισχύει η άρνηση των κυπριακών τραπεζών να ανοίξουν τραπεζικούς λογαριασμούς στους ιδιοκτήτες επιχειρήσεων ηλεκτρονικού στοιχήματος.

Ενδεικτική ήταν η τοποθέτηση του εκπροσώπου της Κεντρικής Τράπεζας (ΚΤ), κατά τη συζήτηση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου για τη ρύθμιση του στοιχήματος, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών. Ανέφερε ότι η ΚΤ εποπτεύει τα τραπεζικά ιδρύματα, αλλά δεν μπορεί να τους επιβάλει ανάληψη κινδύνου, υπογραμμίζοντας πως οι ανταποκρίτριες τράπεζες εκτιμούν ότι αυτού του είδους οι δραστηριότητες περιέχουν υψηλό ρίσκο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος.

Παράλληλα, η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων (ΕΑΣ) Ιωάννα Φιάκκου είπε ότι από τον Σεπτέμβρη γίνονται διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες, ώστε να βρεθεί αποτελεσματικός τρόπος εποπτείας. Μέχρι τώρα, δεν κατέστη δυνατό το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών και δίνεται παράταση στις εταιρείες στοιχημάτων για συμμόρφωση με τις πρόνοιες της νομοθεσίας.

Η Πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Στοιχημάτων είπε, ακόμη, ότι πρόθεση της ΕΑΣ δεν είναι να ανοίγουν λογαριασμούς σε τράπεζες της ΕΕ οι εταιρείες ηλεκτρονικών στοιχημάτων. Ζήτησε όπως στο νομοσχέδιο παραμείνει η πρόνοια για δικαίωμα τραπεζικών λογαριασμών σε χώρες της ΕΕ και εφόσον βρεθεί λύση με τις κυπριακές τράπεζες, η ΕΑΣ θα εισηγηθεί τη διατήρηση λογαριασμών μόνο σε κυπριακές τράπεζες.

Πάντως, το κείμενο του νομοσχεδίου για τη μεταρρύθμιση του ρυθμιστικού πλαισίου, που διέπει τη διεξαγωγή των τυχερών παιχνιδιών στη Δημοκρατία, θα σταλεί για έγκριση στην αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να συνάδει με τις απαιτήσεις του ενωσιακού δικαίου και να διασφαλίζεται η προστασία των πολιτών. Ακολούθως, θα συνεχιστεί η συζήτηση ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, για πτυχές που αφορούν εθνικά ζητήματα.

Ισχυρές ενδείξεις αδιαφάνειας και διαφθοράς

Κυβερνητικές πηγές έχουν ανοικτά εκφράσει, το τελευταίο διάστημα, έντονους προβληματισμούς και ανησυχίες για την αποτελεσματικότητα των μηχανισμών ελέγχου και εποπτείας των στοιχηματικών εταιρειών. Πηγές του Υπουργείου Οικονομικών κάνουν λόγο για εταιρεία η οποία, ενώ τα τελευταία χρόνια σημειώνει ετήσιες ζημιές ύψους €3,3 εκατ., συνεχίζει τη λειτουργία της. Προσθέτουν ότι η ίδια εταιρεία, μεσούσης της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έπληξε ποτέ την Κύπρο, δηλαδή την περίοδο 2012-2013, παρουσίασε ανεξήγητη αύξηση στα έσοδά της, της τάξης του 140%.

Δηλαδή, από €500.000 το 2012, τα έσοδα της εταιρείας εκτινάχθηκαν σε €12 εκατ. το 2013. Αναφορές γίνονται και σε μια άλλη εταιρεία, η οποία για χρόνια δήλωνε μειωμένο αριθμό υποστατικών στην Εθνική Αρχή Στοιχημάτων (ΕΑΣ). Η ίδια εταιρεία φέρεται να κατέβαλλε στην ΕΑΣ την εγγυητική επιταγή, που απαιτείται για να μπορεί να λειτουργεί, μέσω άλλης εταιρείας.

Μηδαμινή η καταβληθείσα φορολογία

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει η πολυσέλιδη επιστολή που απέστειλε στη Βουλή στις 18 Ιανουαρίου 2017 ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών. Σύμφωνα με την επιστολή, οι δέκα εταιρείες στοιχημάτων που δραστηριοποιούνται στον τομέα των τυχερών παιγνιδιών καταβάλλουν στο κράτος, κατά μέσο όρο, μόλις €2,7 εκατομμύρια ετησίως.

Κρατικοί αξιωματούχοι εκφράζουν έντονη δυσαρέσκεια για το ιδιαίτερα χαμηλό ποσό που καταβάλλουν στον φόρο οι εταιρείες στοιχημάτων, την ίδια ώρα που οι δραστηριότητές τους επιφέρουν δυσανάλογα κέρδη. Κάνουν λόγο για πάρτι πολλών εκατομμυρίων, υπογραμμίζοντας ότι οι φόροι που καταβάλλονται σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούν στα τεράστια κέρδη των εταιρειών.