Σημερινή

Σάββατο, 23/06/2018
RSS

ΓεΣΥ για γερά νεύρα

| Εκτύπωση | 17 Φεβρουάριος 2017, 08:00 | ΤΗΣ ΠΑΥΛΙΝΑΣ ΝΕΟΦΥΤΟΥ

Ολοκληρώθηκε χθες στη Βουλή η κατ’ άρθρον συζήτηση για το Γενικό Σχέδιο Υγείας
Την ερχόμενη βδομάδα κατατίθενται στην Επιτροπή Υγείας και οι κανονισμοί που θα ρυθμίζουν τα εργασιακά ζητήματα


Ολοκληρώθηκε χθες στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας η κατ’ άρθρον συζήτηση για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ), ενώ απομένει να βρεθούν ενώπιόν της οι κανονισμοί, που αφορούν τα εργασιακά ζητήματα του αυτονομημένου οργανισμού. Οι κανονισμοί βρίσκονται ήδη στη Νομική Υπηρεσία εδώ και δύο εβδομάδες για νομοτεχνική επεξεργασία, ενώ αναμένεται ότι θα υποβληθούν για συζήτηση στην Επιτροπή Υγείας της Βουλής εντός της επόμενης εβδομάδας.

Θα συζητηθούν τα εργασιακά
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ο Υπουργός Υγείας, Γιώργος Παμπορίδης εξέφρασε την ελπίδα ότι στην επόμενη συνεδρία της Επιτροπής Υγείας θα δοθεί η ευκαιρία στους βουλευτές να δουν όλα τα θέματα σφαιρικά, για να μπορέσουν να ολοκληρώσουν τη συζήτηση πλήρως. Σε ό,τι αφορά το θέμα των εισφορών, είπε πως ελπίζει να συζητηθεί την επόμενη εβδομάδα για να κλείσουν όλες οι εκκρεμότητες.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις παρατηρήσεις που έχουν οι συντεχνίες για τους κανονισμούς και αν θα συζητηθούν στη Βουλή ή με τον ίδιο, ο κ. Παμπορίδης είπε ότι θα συζητηθούν κυρίως με τον ίδιο, όμως λόγω της πίεσης του χρόνου έπρεπε να υποβληθούν οι κανονισμοί για συζήτηση και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
«Οι αλλαγές, οι οποίες θα επέλθουν από τις επαφές μετά από τη δημόσια διαβούλευση θα προστίθενται, προκείμενου να κόβουμε δρόμο» επεσήμανε.

Όσον αφορά στις διάφορες αντιδράσεις που προέκυψαν από τους εργαζομένους στον τομέα της υγείας, ο κ. Παμπορίδης επεσήμανε ότι αυτές θα συζητηθούν. «Όπου μπορούμε να βρούμε λύσεις θα τις βρούμε. Όπου δεν μπορούμε θα αποταθούμε στη Βουλή, η οποία εν τη σοφία της θα επιχειρήσει να αποφασίσει τι είναι το ορθότερο για τον κόσμο», ανέφερε μεταξύ άλλων.

Απομένουν οι κανονισμοί
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Υγείας Κώστας Κωνσταντίνου, είπε ότι «μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς η συζήτηση βρίσκεται στο τελικό στάδιο, και απομένει απλά η ολοκλήρωση στην επόμενη συνεδρία, ούτως ώστε να υπάρχει η ολική και σφαιρική κατάληξη σε συνάρτηση με τους κανονισμούς που θα ρυθμίζουν τα εργασιακά ζητήματα. Μετά από 16 χρόνια έχουμε φτάσει επιτέλους σε πρώτη φάση σε ένα αίσιο πέρας, αφού έχουμε συζητήσει τα μεταρρυθμιστικά νομοσχέδια που είναι τα μεγαλύτερα στην ιστορία του κράτους».

Πρόσθεσε ότι έχουν καταλήξει σε αυτό το αποτέλεσμα, το οποίο δίνει δικαιώματα και προσδοκίες, όχι μόνο στους ασθενείς που τόσο ανάγκη έχουν πλέον το ΓεΣΥ, αλλά και στους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Ευχόμαστε αυτή η δουλειά να ολοκληρωθεί και στο τέλος να έχουμε ενώπιόν μας ένα ΓεΣΥ, το οποίο να αποβαίνει προς όφελος όλων ανεξαίρετα, αλλά και να επιλύει πολλαπλά και σοβαρά προβλήματα, τα οποία δυστυχώς υπάρχουν σήμερα και απασχολούν τους πολίτες».

Έτοιμος ο Οργανισμός
Ο Πρόεδρος του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας (ΟΑΥ), Αντώνης Αντωνίου, είπε ότι το πλαίσιο του ΓεΣΥ βαίνει προς ολοκλήρωση και ότι σε πλήρη συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη Βουλή θα συνεχίσουν, για να ολοκληρώσουν τα επόμενα βήματα. Είπε ότι ο ΟΑΥ είναι έτοιμος με ταχύτατα βήματα να προχωρήσει στην υλοποίηση του ΓεΣΥ, σημειώνοντας ότι τις ερχόμενες εβδομάδες θα εγκριθεί και ο προϋπολογισμός του οργανισμού, ο οποίος θα δώσει το πράσινο φως και για το σύστημα πληροφορικής.

«Με τη ψήφιση του νομοσχεδίου θα ετοιμαστούν και τα προσχέδια των κανονισμών. Το Σχέδιο Υγείας είναι αποτέλεσμα της μέγιστης δυνατής πολιτικής και κοινωνικής συναίνεσης και της επιστημονικής τεκμηρίωσης. Έχει ενσωματώσει όλες τις βέλτιστες πρακτικές που έχει εισηγηθεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι ένα μοντέρνο σύστημα, που θα συνεχίζουμε να το βελτιώνουμε στην πορεία του χρόνου», πρόσθεσε.

Ενόχλησαν τα περί «χούντας»
Εν τω μεταξύ, φωτιές φαίνεται να άναψαν εκ νέου οι δηλώσεις του Υπουργού Υγείας, Γιώργου Παμπορίδη, περί ύπαρξης «χούντας» στον τομέα της Υγείας. Συγκεκριμένα, ο κ. Παμπορίδης, μιλώντας την Τρίτη στην κρατική τηλεόραση, έκανε λόγο για «μειονότητες», οι οποίες ενεργούν, κατά την έκφρασή του, ως «χούντα».

Στις δηλώσεις του ο Υπουργός έκανε λόγο και για απειλές, τις οποίες όπως είπε, δέχεται τόσο ο ίδιος όσο και η Κυβέρνηση από κάποιες «ομάδες», οι οποίες «απειλούν τον ίδιο, τον ΔΗΣΥ και το Προεδρικό», λέγοντας ότι θα άρουν την εμπιστοσύνη και τη στήριξή τους σε περίπτωση που δεν υποκύψουν στις δικές τους επιθυμίες.

Αιχμηρή απάντηση
Σκληρή ήταν η απάντηση των κυβερνητικών γιατρών σε όσα περί χούντας είπε ο Υπουργός. Ειδικότερα, σε ανακοίνωσή της η Παγκύπρια Συντεχνία Κυβερνητικών Γιατρών (ΠΑΣΥΚΙ) επεσήμανε ότι τέτοιες δηλώσεις πρωτίστως δυναμιτίζουν το ήδη τεταμένο κλίμα σε σχέση με τις αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις στον ευαίσθητο τομέα της υγείας, ενώ την ίδια στιγμή δεν μπορεί να γίνει αντιληπτός ο σκοπός τέτοιων δηλώσεων.

Κάλεσαν, παράλληλα, τον Υπουργό Υγείας να αντιληφθεί και παράλληλα να αναλάβει τις ευθύνες του ως πολιτικός προϊστάμενος και να κατονομάσει δημοσίως ποιους εννοεί, διαφυλάσσοντας με τον τρόπο αυτό τον θεσμό που εκπροσωπεί.
«Αν οι ανησυχίες και η απαίτηση της ΠΑΣΥΚΙ για έγκαιρο και περιεκτικό διάλογο στο πλαίσιο της συζήτησης των νομοσχεδίων της αυτονόμησης και του ΓεΣΥ ή η μη αυτόματη αποδοχή όσων μας προτείνονται από πλευράς Υπουργείου θεωρούνται "χούντα" απαιτούμε να το γνωρίζουμε», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Καταληκτικά, η ΠΑΣΥΚΙ επισημαίνει ότι «σίγουρα θα μπορούσε να αντιστρέψει τους όρους, όμως θα παραμείνει προσηλωμένη στην προσπάθεια για μεταρρυθμίσεις, που θα δημιουργήσουν το σωστό εργασιακό περιβάλλον για τους λειτουργούς υγείας, που με τη δική του σειρά θα εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα των Κρατικών Νοσηλευτηρίων προς όφελος των ασθενών».

ΓεΣΥ υπεράνω όλων
Θέση σε όσα συμβαίνουν στον τομέα της υγείας, τις τελευταίες ημέρες έλαβαν και οι οργανωμένοι ασθενείς, οι οποίοι κατέστησαν σαφές ότι «πρέπει επιτέλους να γίνει αντιληπτό ότι η υγεία είναι υπεράνω των οποιωνδήποτε συμφερόντων και προσωπικών επιδιώξεων».

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών και Φίλων, αναφέρει ότι «οι εκφοβισμοί και οι συνεχείς απειλές για λήψη δυναμικών μέτρων πυροδοτούν το καλό κλίμα, το οποίο πρέπει να υπάρχει, έτσι ώστε με συναίνεση και αίσθημα υψηλής ευθύνης έναντι των πολιτών και των ασθενών να βρεθούν οι καταλληλότερες ρυθμίσεις στα εργασιακά θέματα και στα τεχνικά θέματα που αφορούν την αυτονόμηση».

«Στόχος και προτεραιότητα όλων μας στην παρούσα φάση πρέπει να είναι η αυτονόμηση, η οποία αποτελεί προϋπόθεση για την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και η οποία θα έχει ευεργετικές συνέπειες τόσο προς τους εργαζομένους, αλλά κυρίως προς τους ασθενείς οι οποίοι υποφέρουν καθημερινά» αναφέρει.

Τέλος, η Παγκύπρια Ομοσπονδία Συνδέσμων Πασχόντων και Φίλων δηλώνει ότι δεν θα ανεχθεί να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία των πολιτών για μιαν ακόμη φορά. «Όσοι εργάζονται για να αποτρέψουν την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την ακύρωση του ΓεΣΥ, ας είναι έτοιμοι να έρθουν αντιμέτωποι με τους οργανωμένους ασθενείς, αλλά και να επωμιστούν την ευθύνη όπως και τη δημόσια κατακραυγή», καταλήγει η ανακοίνωση.