Σημερινή

Παρασκευή, 22/06/2018
RSS

Αναζητώντας προοπτικές συνεργασίας

| Εκτύπωση | 17 Φεβρουάριος 2017, 07:57 | Σημερινή

Στο Ισραήλ για επαφές πολυμελής αντιπροσωπία ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου
Υπεγράφησαν μνημόνια συνεργασίας με κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας


Σειρά επαφών με επικεφαλής τον Πρύτανη Καθηγητή Κωνσταντίνο Χριστοφίδη, πραγματοποίησε στο Ισραήλ, πολυμελής αντιπροσωπία ακαδημαϊκών του πανεπιστημίου Κύπρου, από τις 10 - 15 Φεβρουαρίου.

Στόχος η διεθνοποίηση
Στόχος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Πανεπιστημίου, η διεθνοποίησή του και η συνεργασία του με διεθνή καταξιωμένα πανεπιστήμια και οργανισμούς. Στο πλαίσιο αυτό, υπέγραψε Μνημόνιο Συμφωνίας με το Πανεπιστήμιο IDC HERZLIYA, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα του Ισραήλ σε θέματα σύγχρονης επικοινωνίας, με στόχο τη συνεργασία σε διεθνή προγράμματα.

Το Μνημόνιο υπέγραψε εκ μέρους του Πανεπιστημίου Κύπρου ο Πρύτανης Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης και εκ μέρους του Πανεπιστημίου IDC HERZLIYA ο Επικεφαλής της Έρευνας, Δρ Eric Zimmerman. Αξίζει να σημειωθεί ότι σύντομα ο Κοσμήτορας της Σχολής Επικοινωνιών θα βρίσκεται στην Κύπρο σε μια προσπάθεια συνεργασίας με το Πρόγραμμα Δημοσιογραφίας του Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κύπρου.

Προσφορά διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων
Η συνεργασία των δύο Πανεπιστημίων αφορά μεταξύ άλλων στην προσφορά διαπανεπιστημιακών προγραμμάτων, την ανάπτυξη κοινών ερευνητικών προγραμμάτων, τις ανταλλαγές και την κινητικότητα φοιτητών, ακαδημαϊκού και διοικητικού προσωπικού, καθώς και τη συνεργασία στο πλαίσιο διεξαγωγής συνεδρίων και επιστημονικών ημερίδων σε Κύπρο και Ισραήλ.

Ο Πρύτανης και η αντιπροσωπία ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου επισκέφθηκαν επίσης το Πανεπιστήμιο Ben-Gurion της Νεγκέβ, το οποίο θεωρείται ως ένα από τα κορυφαία ερευνητικά πανεπιστήμια του Ισραήλ. Εκεί την αντιπροσωπία υποδέχτηκε ο Πρύτανης του Ben-Gurion και δόθηκε η ευκαιρία στα δύο ιδρύματα να παρουσιάσουν το έργο τους, ενώ ακολούθησε συζήτηση γύρω από τις προοπτικές συνεργασίας.

Στο Πανεπιστήμιο του Ben-Gurion η αντιπροσωπία του Πανεπιστημίου Κύπρου είχε την ευκαιρία να επισκεφτεί και το Ilse Katz Institute for Nanoscale Science and Technology, ένα κέντρο που προάγει την κοινή χρήση ακριβού εργαστηριακού εξοπλισμού μεταξύ της επιστημονικής κοινότητας και της βιομηχανίας, κάτι που σχεδιάζει να υλοποιήσει και το Πανεπιστημίου Κύπρου.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ (TAU), το μεγαλύτερο πανεπιστήμιο στο Ισραήλ. Στο Πανεπιστήμιο του Τελ Αβίβ σε μία εκτεταμένη συνεδρία συζητήθηκαν προοπτικές συνεργασίας και τα δύο πανεπιστήμια αποφάσισαν να προχωρήσουν σε ένα κοινό πρόγραμμα ανταλλαγών για επιστημονικές διαλέξεις. Οι δύο Πρυτάνεις αναμένεται να αποστείλουν κοινή επιστολή στις κυβερνήσεις Κύπρου και Ισραήλ με αίτημα την ενίσχυση της χρηματοδότησης των επιστημονικών συνεργασιών μεταξύ των δύο χωρών.

Θα υπογραφούν συμφωνίες
Σύντομα αναμένεται να υπογραφούν νέες συμφωνίες και με το μεγαλύτερο εβραϊκό πανεπιστήμιο του κόσμου, το Technion Israel Institute of Technology. Κατά την επίσκεψη στο Technion Israel Institute of Technology δόθηκε έμφαση στη συνεργασία σε θέματα καινοτομίας και επιχειρηματικότητας.

Σημειώνεται ότι το Πανεπιστήμιο του Technion και το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεργάζονται ήδη σε πολλούς τομείς. Κατά την επίσκεψη στο Πανεπιστήμιο της Χάιφα παρουσία του Πρύτανη, Καθηγητή Gustavo S. Mesch, η συζήτηση επικεντρώθηκε σε προγράμματα συσχέτισης ανθρωπιστικών επιστημών και ψηφιακής τεχνολογίας.

Επισκέψεις και εργαστήρια
Αντιπροσωπία ακαδημαϊκών του Πανεπιστημίου Κύπρου αναμένεται να επισκεφτεί στο εγγύς μέλλον το Ινστιτούτο Weizmann, το Πανεπιστήμιο Bar-Ilan και εταιρείες υψηλής τεχνολογίας στο Ισραήλ. Σύντομα θα οργανωθούν στην Κύπρο και εργαστήρια με θεματικές από διάφορες ειδικότητες με τη συμμετοχή ακαδημαϊκών από το Ισραήλ.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπίας του Πανεπιστημίου Κύπρου στο Ισραήλ πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία και σε συντονισμό με την Πρεσβεία του Ισραήλ στην Κύπρο και με την συμβολή του Υπουργείου Εξωτερικών του Ισραήλ.

Ο Πρύτανης απηύθυνε πρόσκληση στους Πρυτάνεις των πέντε Πανεπιστημίων, για να παρευρεθούν στα εγκαίνια του Κέντρου Πληροφόρησης - Βιβλιοθήκης «Στέλιος Ιωάννου», τον προσεχή Οκτώβριο.