Σημερινή

Τρίτη, 22/05/2018
RSS

Επιρρίπτει ευθύνες σε αστυνομικούς το πόρισμα

| Εκτύπωση | 11 Ιανουάριος 2017, 08:00 | ΤΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΥ ΠΕΝΗΝΤΑΕΞ

Θα μελετηθεί προσεκτικά, δήλωσε μετά την παραλαβή του ο Γενικός Εισαγγελέας
Η καταληκτική έρευνα των τριών ανεξάρτητων ανακριτών για τη διαφθορά στην Αστυνομία αποτελείται από 84 σελίδες και περιλαμβάνει 330 καταθέσεις. Τι δήλωσαν Κ. Κληρίδης, Α. Πασχαλίδης, Ι. Νικολάου και Α. Αγγελίδης


Ευθύνες σε μέλη της Αστυνομίας αποδίδει, σύμφωνα με πληροφορίες, το πόρισμα που παρέδωσαν χθες στον Γενικό Εισαγγελέα τρεις ανεξάρτητοι ποινικές ανακριτές, αφότου ολοκλήρωσαν την έρευνα που τους ανατέθηκε σε σχέση με την ενδεχόμενη εμπλοκή αστυνομικών στον τετραπλό φόνο στην Αγία Νάπα, αλλά και άλλες πράξεις διαπλοκής και διαφθοράς.

Η έρευνα άρχισε τον περασμένο Αύγουστο, κατόπιν οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα, ο οποίος είχε λάβει δύο επιστολές από τους Αρχηγό Αστυνομίας και Υπουργό Δικαιοσύνης. Τον τελευταίο λόγο για το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων έχει ο Γενικός Εισαγγελέας, ενώ σε ό,τι αφορά την πειθαρχική πτυχή, τις αποφάσεις θα λάβουν ο Υπουργός Δικαιοσύνης και ο Αρχηγός Αστυνομίας.

«Θα μελετηθεί προσεκτικά το πόρισμα»
«Το πόρισμα των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών για τη διαφθορά στην Αστυνομία θα μελετηθεί προσεκτικά, ενώ επί του παρόντος δεν θα δημοσιοποιηθεί», δήλωσε χθες στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο Κώστας Κληρίδης. Ο Γενικός Εισαγγελέας σημείωσε ότι το πόρισμα αποτελείται από 84 σελίδες, πλέον παραρτήματα, και για την εκπόνησή του λήφθηκαν 330 καταθέσεις.

Ο πρώην Δικαστής του Ανώτατου Δικαστηρίου και Πρόεδρος της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων εναντίον της Αστυνομίας Ανδρέας Πασχαλίδης, εκ των τριών ανακριτών, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι με την επίδοση του πορίσματος στον Γενικό Εισαγγελέα, η ομάδα των ανακριτών ολοκλήρωσε το έργο της, σύμφωνα με τους όρους εντολής της, και πλέον εναπόκειται στον Γενικό Εισαγγελέα για το πώς θα χειριστεί το πόρισμα από εδώ και πέρα και εάν θα το δημοσιοποιήσει. Απέφυγε ωστόσο να απαντήσει σε ερώτηση σχετικά με το περιεχόμενο του πορίσματος.

Οι οδηγίες που είχαν οι τρεις ανακριτές ήταν να ολοκληρώσουν το έργο τους μέσα σε χρονικό διάστημα τριών μηνών από την ημέρα του διορισμού τους, ωστόσο μετά από σχετικό αίτημα που υπέβαλαν προς τον Γενικό Εισαγγελέα, πήραν παράταση για ακόμη δύο μήνες. Εκτός από τον Ανδρέα Πασχαλίδη, στην ανακριτική ομάδα συμμετείχαν επίσης και οι δύο πρώην αξιωματικοί της Αστυνομίας Παναγιώτης Πελαγίας και Αγαμέμνονας Δημητρίου.

Η Αστυνομία θα τοποθετηθεί επί του πορίσματος των ανεξάρτητων ποινικών ανακριτών, αφού πρώτα ενημερωθεί επίσημα για το περιεχόμενό του, δήλωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του Αρχηγείου Αστυνομίας Ανδρέας Αγγελίδης. Ο κ. Αγγελίδης υπενθύμισε, επίσης, ότι ο ίδιος ο Αρχηγός Αστυνομίας στις 2 Αυγούστου 2016 αποτάθηκε στον Γενικό Εισαγγελέα, με την εισήγηση για διορισμό ανεξάρτητου ποινικού ανακριτή, προσκομίζοντας συγκεκριμένα στοιχεία.

«Χρήσιμο εργαλείο οι διαπιστώσεις»
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου χαιρέτισε την ολοκλήρωση του πορίσματος για τα ζητήματα της διαφθοράς στην Αστυνομία, τονίζοντας πως το Υπουργείο θα μελετήσει τα συμπεράσματα της έρευνας των ποινικών ανακριτών, έτσι ώστε να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα πρόληψης και καταστολής τέτοιων φαινομένων.

Σε γραπτή του δήλωση, ο κ. Νικολάου σημειώνει «πως ανεξάρτητα από τις ποινικές ευθύνες που θα μελετηθούν από τον Γενικό Εισαγγελέα, ως Υπουργείο, σε συνεργασία με την Αστυνομία, θα μελετήσουμε τις πειθαρχικές ευθύνες που προκύπτουν, αλλά και οποιαδήποτε άλλα συμπεράσματα που προκύπτουν από αυτό».

«Αναμφίβολα», αναφέρει ο Υπουργός, «οι διαπιστώσεις, οι οποιεσδήποτε ελλείψεις ή παραλείψεις προκύπτουν από τα συμπεράσματα των ποινικών ανακριτών θα αξιοποιηθούν από το Υπουργείο και θα αποτελέσουν χρήσιμο εργαλείο, σε συνδυασμό με τη χαρτογράφηση του προβλήματος της διαφθοράς μέσα από την εμπειρική μελέτη που διεξήγαγε η Αστυνομία, αλλά και τις νομοθεσίες που προωθούνται αυτή τη στιγμή στη Βουλή των Αντιπροσώπων αναφορικά με την πάταξη της διαφθοράς, στο πλαίσιο της πρόληψης, της διερεύνησης και καταστολής του φαινομένου στην Αστυνομία».

Αναφέρει ακόμη ότι «η Κυβέρνηση μετουσιώνει σε πράξη την αποφασιστικότητά της για καταπολέμηση του φαινομένου της διαφθοράς και γι’ αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά την τελευταία συνεδρία του, αποφάσισε την προώθηση των έξι εκ των οκτώ νομοσχεδίων που αφορούν στην πάταξη της διαφθοράς, στα οποία κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, θα δοθεί προτεραιότητα και αναμένεται ότι σύντομα θα οδηγηθούν για ψήφιση από την Ολομέλεια».

Ο κ. Νικολάου υπενθυμίζει ότι εκκρεμούν ακόμη δύο νομοσχέδια για τον απαραίτητο νομοτεχνικό έλεγχο στη Νομική Υπηρεσία, τα οποία έχει ετοιμάσει το Υπουργείο και αφορούν στην προστασία του καταγγέλλοντος πράξεων διαφθοράς και την άρση του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας για σκοπούς τηλεφωνικής παρακολούθησης.

«Με την ψήφιση των νομοσχεδίων θα προχωρήσει η σύσταση και λειτουργία της Υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου στην Αστυνομία, η οποία, υπό την εποπτεία του Γενικού Εισαγγελέα, θα έχει ουσιαστικές και αποτελεσματικές αρμοδιότητες και εξουσίες για τη συλλογή, επεξεργασία, αξιολόγηση και διερεύνηση πληροφοριών για ζητήματα διαφθοράς στο Σώμα, καθώς και για τη διερεύνηση και δίωξη αδικημάτων που διαπράττουν τα μέλη της», προσθέτει.

«Για πρώτη φορά υπάρχει μια πολύπλευρη και ολιστική προσπάθεια αντιμετώπισης του φαινομένου της διαφθοράς στην Αστυνομία και το πόρισμα των ανακριτών αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό εργαλείο στην υλοποίηση των στόχων αυτής της Κυβέρνησης, να ενισχύσει την πολιτική της για επίδειξη μηδενικής ανοχής στη διαφθορά», καταλήγει ο Υπουργός Δικαιοσύνης.