Σημερινή

Παρασκευή, 25/05/2018
RSS

«Πόρτα» από την Κυβέρνηση σε κυπριακή εφαρμογή για κωφούς

| Εκτύπωση | 11 Ιανουάριος 2017, 07:55 | ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΚAΤΣΙΗ

ΠΡΟΣΦΕΡΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΥΙΟΘΕΤΕΙΤΑΙ
«Μια φορά έμεινα στον αυτοκινητόδρομο, γιατί χάλασε το αυτοκίνητό μου και ήμουν μόνη με τα παιδιά μου. Δεν μπορούσα να πάρω κανέναν τηλέφωνο, πώς να του εξηγήσω. Έπρεπε να σταματήσω κάποιον στο highway, για να με βοηθήσει. Αν είχα την εφαρμογή, θα με βοηθούσε να ειδοποιήσω την άμεση βοήθεια σε ένα δευτερόλεπτο». «Κάποτε γράφω σε χαρτί, κάποτε με νοήματα. Όμως συνήθως χρειάζεται διερμηνέας για να νιώθουμε ασφαλείς στις διάφορες υπηρεσίες».

Αυτά που αναφέρουν η Μαρίνα Γεωργίου και η Βασιλική Μικέλλη, αντίστοιχα, είναι μερικά μόνο από τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινότητα των κωφών στην Κύπρο και η Βάσω Κωνσταντίνου από τη Λευκωσία, της οποίας οι γονείς επίσης είναι άτομα με ακουστικές αναπηρίες, προσπάθησε να κάνει κάτι πολύ απλό, να διορθώσει το πρόβλημα, και τα κατάφερε δημιουργώντας την εφαρμογή «Deaf Emergency».

Παρουσιάστηκε στην Ισπανία
Ένα application το οποίο έρχεται να καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει -την απρόσκοπτη πρόσβαση στις υπηρεσίες άμεσης ανάγκης σε όλες τις ομάδες του πληθυσμού- και το σημαντικότερο είναι ότι προσφέρεται δωρεάν στο κράτος, χωρίς όμως, προς το παρόν, να υπάρχει ενδιαφέρον για την υιοθέτησή του.

Η συνάντηση με τη Βάσω, τη Μαρίνα και τη Βασιλική έγινε στον χώρο της Ομοσπονδίας Κωφών Κύπρου, στη Λευκωσία. Ήταν από τις πιο ειλικρινείς συζητήσεις που έκανα ποτέ μου. Τρεις άνθρωποι που βιώνουν το ίδιο πρόβλημα, ο καθένας από τη δική του πλευρά, να ελπίζουν πως για μια φορά η κρατική μηχανή θα δράσει άμεσα, όχι από οίκτο, αλλά από χρέος προς του πολίτες της.

Τον Οκτώβριο το συγκεκριμένο σύστημα παρουσιάστηκε στην Ισπανία, στο Διεθνές συνέδριο Information Systems for Crisis Response and Management in Mediterranean Countries (ISCRAM-med 2016) και απέσπασε ιδιαίτερα καλές κριτικές.

«Λάθος χρονική στιγμή»
Σε επικοινωνία μας με την Αστυνομία, μας αναφέρθηκε πως όντως η εφαρμογή παρουσιάστηκε δύο φορές στους υπεύθυνους προς έγκριση, δυστυχώς όμως ήταν λάθος η χρονική στιγμή κατά την οποία παρουσιάστηκε.

«Την περίοδο που καλέσαμε τη Βάσω για να μας παρουσιάσει την εξαιρετική, κατά τα άλλα, προσπάθειά της, το Υπουργείο Οικονομικών είχε εγκρίνει ήδη κονδύλι για προσφορά άλλου σχετικού συστήματος, η οποία είχε γίνει νωρίτερα. Η εταιρεία που είχε κάνει την προσφορά είχε ειδοποιηθεί και είχε ξεκινήσει ήδη η διαδικασία», μας αναφέρθηκε από την Αστυνομία.

ΠΗΓΗ: City Free Press