ΑΝΗΣΥΧΗΤΙΚΑ ΤΑ ΕΥΡΗΜΑΤΑ ΕΡΕΥΝΩΝ ΠΟΥ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΤΗΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΗ ΒΔΟΜΑΔΑ

Σχεδόν δύο στα πέντε αγόρια, ηλικίας 15-18 ετών, καπνίζουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα κορίτσια ανέρχεται στο 25%. Στις ηλικίες 12-15 ετών τα ποσοστά ανέρχονται στο 13% για τα αγόρια και στο 7% για τα κορίτσια, ενώ σε ό,τι αφορά τον αλκοολισμό η Κύπρος τοποθετείται στην τρίτη θέση ανάμεσα σε 48 χώρες


Οι Κύπριοι μαθητές ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα χρήσης αλκοόλ σε ποσοστό 68%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε. σε 48%, κατά τις τελευταίες 30 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών βαριάς και επεισοδιακής κατανάλωσης αλκοόλ (50% σε σύγκριση με 35%, που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.)

Ανησυχητικά στοιχεία σε σχέση με το κάπνισμα και τον αλκοολισμό μαθητών παρουσιάστηκαν τη βδομάδα που μας πέρασε. Σύμφωνα με έρευνα του Διεθνούς Ινστιτούτου Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), σχεδόν δύο στους πέντε μαθητές, αγόρια, ηλικίας 15 με 18 ετών, καπνίζουν, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στα κορίτσια ανέρχεται κοντά στο 25%.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με την έκθεση ESPAD του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η οποία δημοσιεύθηκε στη Λισαβόνα, η κατανάλωση αλκοόλ από τους μαθητές στην Κύπρο βρίσκεται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Βάσει της εν λόγω έρευνας, η Κύπρος τοποθετείται τρίτη μεταξύ των 48 χωρών.

Το κάπνισμα

Σε ό,τι αφορά την πρώτη έρευνα, τα αποτελέσματα της οποίας παρουσιάστηκαν κατά τη 2η Ημερίδα Δημόσιας Υγείας που οργάνωσε το Διεθνές Ινστιτούτο Κύπρου για την Περιβαλλοντική και Δημόσια Υγεία του ΤΕΠΑΚ, από τον Αναπληρωτή Καθηγητή Κώστα Χριστοφή, η συχνότητα καπνίσματος ανάμεσα σε μαθητές Γυμνασίου ανέρχεται στο 10% του συνόλου. Για τα αγόρια το ποσοστό ανέρχεται στο 13% και για τα κορίτσια στο 7%. Στους μαθητές Λυκείου το ποσοστό στο σύνολο ανέρχεται στο 29%. Για τα αγόρια εκτοξεύεται στο 36% και στα κορίτσια στο 23%. Βάσει δε των συμπερασμάτων της έρευνας προκύπτουν και τα εξής:

1.Οι έφηβοι καπνιστές στην Κύπρο έχουν πολύ υψηλά επίπεδα Φυσικής Εξάρτησης από το κάπνισμα.

2.Αυτή τους η Φυσική Εξάρτηση συσχετίζεται με την κατανάλωση.

3.Η Φυσική Εξάρτηση αποτελεί σημαντικό προγνωστικό παράγοντα των αντιλήψεων των εφήβων ως προς την ικανότητά τους να σταματήσουν το κάπνισμα.

4.Παρεμβατικά προγράμματα για εφήβους πρέπει να λαμβάνουν υπόψη τα υψηλά επίπεδα Φυσικής Εξάρτησης.

Η έρευνα για το αλκοόλ

Όσον αφορά τη δεύτερη έρευνα, αυτή που παρουσιάστηκε μέσω της Έκθεσης ESPAD του Ευρωπαϊκού Κέντρου Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας, η κατανάλωση αλκοόλ από τους μαθητές στην Κύπρο βρίσκεται αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της Ε.Ε. Η εν λόγω έρευνα διαπίστωσε ότι οι Κύπριοι μαθητές -στις περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο της Κυβέρνησης, όπως διευκρινίζεται- ανέφεραν υψηλότερα επίπεδα χρήσης αλκοόλ σε ποσοστό 68%, σε σύγκριση με τον μέσο όρο της Ε.Ε., σε 48%, κατά τις τελευταίες 30 ημέρες, συμπεριλαμβανομένων περιστατικών βαριάς και επεισοδιακής κατανάλωσης αλκοόλ (50% σε σύγκριση με 35%, που είναι ο μέσος όρος της Ε.Ε.).

Αντίθετα, τα ποσοστά χρήσης άλλων ουσιών ανέρχονται-βρίσκονται κοντά ή κάτω από τον μέσο όρο της έκθεσης για πέντε από τις οκτώ βασικές μεταβλητές που μελετήθηκαν. Η έκθεση αναφέρει, ακόμη, ότι η διά βίου χρήση κάνναβης στην Κύπρο ήταν κάτω από τον μέσο όρο (7% έναντι 16%). Το ίδιο ισχύει και για τη χρήση του τσιγάρου, που είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο της Ε.Ε. (18% έναντι 21%), τα ηρεμιστικά χωρίς συνταγή (5% έναντι 6%), ενώ η χρήση εισπνεόμενων είναι οριακά υψηλότερη (8% έως 7%). Η έρευνα διεξήχθη σε μαθητές 15 έως 16 ετών, σε 48 ευρωπαϊκές χώρες και περιλαμβάνει μια μεγάλη ποικιλία από πιθανούς εθισμούς.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο

Σύμφωνα με τα βασικά ευρήματα, κατά μέσο όρο, πάνω από το 60% των μαθητών στις συμμετέχουσες χώρες απάντησαν ότι είναι πολύ εύκολο για αυτούς να αποκτήσουν τσιγάρα αν το θέλουν. Οι μαθητές στην Τσεχία απαντούν θετικά κατά 80%, ακολουθούμενοι από τους μαθητές στην Αυστρία (79%), το Λιχτενστάιν (77%) και τη Δανία (76%). Αντιθέτως, τα χαμηλότερα ποσοστά κατεγράφησαν στη Μολδαβία (22 %) και σε τρεις άλλες χώρες στο ανατολικό τμήμα της Ευρώπης: ΠΓΔΜ (38%), Ρουμανία (37%) και Ουκρανία (39 %). Οι διαφορές των φύλων ήταν αμελητέες σε συνολικό επίπεδο (62% για τα αγόρια έναντι 60% για τα κορίτσια).

Την ίδια ώρα, σχεδόν οι μισοί από τους μαθητές (47%) ανέφεραν ότι έκαναν χρήση αλκοόλ στην ηλικία των 13 ετών ή πριν. Τα υψηλότερα ποσοστά βρέθηκαν στη Γεωργία (72%), την Τσεχική Δημοκρατία (68%) και την Κύπρο (68%). Οι χώρες με τα χαμηλότερα ποσοστά ήταν η Ισλανδία (14%) και η Νορβηγία (19%). Τέλος, περίπου τρεις στους δέκα μαθητές (30%) δήλωσαν ότι θα μπορούσαν να βρουν κάνναβη πολύ εύκολα.

Τα υψηλότερα ποσοστά κατεγράφησαν στην Τσεχική Δημοκρατία (50%), τη Σλοβενία (45%), καθώς και σε Βουλγαρία και Λιχτενστάιν (44%). Οι χώρες με τη χαμηλότερη αντίληψη για τη διαθεσιμότητα της κάνναβης ήταν η Μολδαβία (με 5%) και η Ουκρανία (11%). Τα δε αγόρια δήλωσαν ότι μπορούν να βρουν κάνναβη πιο εύκολα από τα κορίτσια, σε ποσοστό 32% έναντι 29%.