Σημερινή

Σάββατο, 25/05/2019
RSS

Κούκλα στην εντατική κόστισε χιλιάδες!

| Εκτύπωση | 08 Μάιος 2016, 12:05 | Του Κυριάκου Πενηνταέξ

ΝΕΕΣ ΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΔΙΑΣΠΑΘΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ Η «Σ»

Στο επίκεντρο διερευνώμενων καταγγελιών βρίσκονται δημόσιοι γιατροί πληθώρας ειδικοτήτων, και συγκεκριμένα εντατικολόγος, παιδίατρος, νευροχειρουργός, ορθοπαιδικός, ωτορινολαρυγγολόγος, καθώς και πρώην διευθυντής νοσοκομείου

Η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπίστωσε πως εντατικολόγος προέβαινε σε ψευδείς αναφορές σε σχέση με την πληρότητα της Μονάδας για να αγοράζει υπηρεσίες από συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο

Ωτορινολαρυγγολόγος καταγγέλλεται ότι παρέπεμπε ασθενείς, για κρατικά επιδοτούμενες αγορές ακουστικών, σε εταιρεία όπου φέρεται να εργαζόταν η θυγατέρα του


Έξι σοβαρές υποθέσεις -εκ των οποίων κάποιες δεν έχουν δει το φως της δημοσιότητας και αποκαλύπτονται σήμερα από τη «Σημερινή»- που αφορούν ενδεχόμενη διασπάθιση χρήματος ή/και άλλα πειθαρχικά παραπτώματα από γιατρούς του Δημοσίου διερευνώνται σήμερα, κατόπιν υποβολής καταγγελιών. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, μία εξ αυτών των υποθέσεων εξετάζονται από την Ελεγκτική Υπηρεσία, οι τέσσερεις υποθέσεις εξετάζονται για πειθαρχικά αδικήματα από το Υπουργείο Υγείας, ενώ για άλλη μια υπόθεση διεξάγεται ποινική έρευνα από την Αστυνομία, αφού προηγουμένως διερευνήθηκε από την Ελεγκτική Υπηρεσία. Και οι έξι αυτές καταγγελίες υποβλήθηκαν τα τελευταία δύο χρόνια. Ορισμένες βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο διερεύνησης και οι υπόλοιπες στο αρχικό στάδιο διερεύνησης.

Ο εντατικολόγος και οι ψευδείς αναφορές

Η πρώτη καταγγελία στρέφεται εναντίον εντατικολόγου κρατικού νοσοκομείου για διασπάθιση χρήματος. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Σ», η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει, εκ πρώτης όψεως, πως ο συγκεκριμένος γιατρός, κατά τακτικά διαστήματα, δήλωνε ψευδώς ότι οι κλίνες της Εντατικής Μονάδας του νοσοκομείου ήταν πλήρεις, προκειμένου να αγοράζει υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα! Η διαπίστωση προκύπτει μέσα από σύγκριση των εντύπων πληρότητας της εντατικής -τα συμπλήρωνε ο ίδιος- με τα έντυπα εισδοχής και εξιτηρίου των ασθενών. «Τα έγγραφα αυτά, βάσει του ελέγχου, δεν συμφωνούν μεταξύ τους», όπως ανέφερε έγκυρη πηγή στην εφημερίδα μας.

Επιπρόσθετα, σε κάποιες περιπτώσεις, στις οποίες δήλωνε πως η εντατική ήταν σχεδόν πλήρης, ο γιατρός αυτός φέρεται να συνέχιζε να παραπέμπει ασθενείς στον ιδιωτικό τομέα. Η εξήγηση που έδωσε στην Ελεγκτική Υπηρεσία, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν πως αγόραζε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα, παρόλο που δεν ήταν πλήρης η μονάδα, προκειμένου να έχει διαθέσιμα κρεβάτια για τυχόν έκτακτα περιστατικά...
Επίσης, η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώνει ότι οι περισσότερες αγορές υπηρεσιών του εν λόγω εντατικολόγου γίνονταν από συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο, παρόλο που παρέχουν τις ίδιες υπηρεσίες τουλάχιστον άλλα τρία ιδιωτικά κέντρα στην ίδια τιμή (1.000 ευρώ περίπου την ημέρα ανά ασθενή). Για τη συγκεκριμένη πτυχή της υπόθεσης, καταγγέλθηκε ότι το συγκεκριμένο ιδιωτικό κέντρο, όπου γίνονταν οι περισσότερες παραπομπές, προμηθευόταν προϊόντα από φαρμακείο που φέρεται να είναι ιδιοκτησίας της συζύγου του, υπό καταγγελία, εντατικολόγου...

Ξάπλωνε σε κρεβάτι… κούκλα!

Αξίζει να σημειωθεί, πως η συγκεκριμένη εντατική μονάδα διαθέτει 17 κρεβάτια και προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η διαπίστωση, κατόπιν επιτόπιου ελέγχου του Υπουργείου Υγείας τον Οκτώβριο του 2015, ότι -παρόλο που είχε, υποτίθεται, πρόβλημα πληρότητας- ένα από τα κρεβάτια ήταν σε αχρησία! Στο συγκεκριμένο κρεβάτι ξάπλωνε μόνιμα μια ψεύτικη κούκλα, όπως διαπίστωσε έκπληκτος ο ερευνών λειτουργός! Η δικαιολογία που δόθηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, ήταν πως η κούκλα χρησιμοποιείτο για εκπαίδευση... Μετά την παρέμβαση του Υπουργείου η κούκλα απομακρύνθηκε και το κρεβάτι επιστρατεύθηκε για τις ανάγκες της μονάδας.

Αξίζει επίσης να σημειωθεί πως μέχρι τον Οκτώβριο του 2015, που έγινε η παρέμβαση του αρμόδιου Υπουργείου, το ετήσιο κόστος για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα, στις οποίες προέβαιναν όλες οι Εντατικές Μονάδες των κρατικών νοσοκομείων, ανερχόταν στα τρία εκατομμύρια ευρώ περίπου ετησίως. Παραδόξως, από τον Οκτώβριο του 2015 μέχρι σήμερα, όταν επενέβη το Υπουργείο, δεν έχει προκύψει ανάγκη για καμία παραπομπή ασθενή από εντατική μονάδα στον ιδιωτικό τομέα και συνεπώς δεν έχει δαπανηθεί ούτε σεντ! Από μόνο του το γεγονός αυτό ενδεχομένως να υποδεικνύει και τη διασπάθιση δημόσιου χρήματος που γινόταν προηγουμένως σε διάφορα νοσοκομεία.

Ο παιδίατρος και οι εταιρείες

Η «Σημερινή» αποκαλύπτει ότι έχει υποβληθεί καταγγελία και εναντίον παιδιάτρου κρατικού νοσηλευτηρίου, η οποία διερευνάται από ερευνώντα λειτουργό του Υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, ο γιατρός αυτός καταγγέλλεται ότι ενεργούσε ως μεσάζοντας συγκεκριμένων ιδιωτικών εταιρειών που προσφέρουν υπηρεσίες υγείας, στο μετοχικό κεφάλαιο των οποίων φέρεται, βάσει της καταγγελίας, να συμμετείχαν συγγενείς πρώτου βαθμού του εν λόγω παιδιάτρου. Επίσης, καταγγέλλεται ότι, παρόλο που εργαζόταν στο Δημόσιο, είχε ενεργό ρόλο στα διοικητικά των εταιρειών και ότι συμμετείχε σε συναντήσεις/συσκέψεις. Διερευνάται επίσης κατά πόσον παρέπεμπε ή όχι ασθενείς σε κάποιες εκ των εταιρειών αυτών. Επιπρόσθετα, καταγγέλλεται ότι παρόλο που είναι δημόσιος λειτουργός συμμετέχει, με οικονομικό όφελος, σε διάφορα σεμινάρια που διαφημίζονταν διαδικτυακώς.

Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η καταγγελία συνοδεύεται από έγγραφα που εξασφαλίστηκαν από τον Έφορο Εταιρειών, που αφορούν τα καταστατικά των εν λόγω εταιρειών καθώς και τους πρώην και νυν μετόχους. Ο ερευνών λειτουργός συνεχίζει τη λήψη καταθέσεων, ενώ ο καταγγελλόμενος γιατρός απορρίπτει κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς εναντίον του, δηλώνοντας πως γίνεται προσπάθεια σπίλωσης του ονόματός του. Η ίδια καταγγελία έχει υποβληθεί και στον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, ενώ έχει κοινοποιηθεί και στην Ελεγκτική Υπηρεσία.

Οι γιατροί και τα φακελάκια

Επιπρόσθετα, διερευνώνται καταγγελίες εναντίον δύο δημόσιων γιατρών, ενός νευροχειρουργού και ενός ορθοπαιδικού, ότι έπαιρναν φακελάκια από ασθενείς. Ειδικότερα, καταγγέλλονται ότι παρέπεμπαν ασθενείς από το νοσοκομείο στην οικία τους, όπου τους χρέωναν ανά εξέταση, ενώ φέρεται να τους ζητούσαν και μεγάλα χρηματικά ποσά ως προμήθειες, προκειμένου να γίνονταν οι επεμβάσεις στους ασθενείς πολύ νωρίτερα από ό,τι με βάση τη λίστα αναμονής των νοσοκομείων. Και οι δύο γιατροί απορρίπτουν τις καταγγελίες εναντίον τους, ωστόσο υπάρχουν συγκεκριμένες μαρτυρίες ασθενών που διερευνώνται.

O ωτορινολαρυγγολόγος και τα σημαδεμένα λεφτά

Εξάλλου, την Παρασκευή, ενόσω η εφημερίδα μας ετοίμαζε το παρόν ρεπορτάζ και αφότου συγκέντρωσε στοιχεία για καταγγελία που υποβλήθηκε το 2015 στην Ελεγκτική Υπηρεσία εναντίον ωτορινολαρυγγολόγου, ο τελευταίος συνελήφθη από την Αστυνομία! Πρόκειται για τον Διευθυντή του Ωτορινολαρυγγολογικού Τμήματος και Εκτελεστικό Διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας, Δρα Γιαννάκη Κυαμίδη. Σύμφωνα με την Αστυνομία, θεωρείται ύποπτος για χρηματισμό, ενώ φέρεται να συνεργαζόταν με συγκεκριμένο ιατρικό κέντρο στον ιδιωτικό τομέα, στο οποίο φέρεται να παρέπεμπε ασθενείς του στο κρατικό νοσοκομείο. Φέρεται να έπαιρνε, σύμφωνα με καταγγελία, προμήθεια για τις συστάσεις του ενώ, σύμφωνα με την καταγγελία, στο εν λόγω κέντρο εργάζεται η θυγατέρα του υπόπτου.

Η σύλληψη του κ. Κυαμίδη έγινε ύστερα από επιχείρηση που έστησε η Αστυνομία έξω από το ιδιωτικό κέντρο. Τα μέλη της Αστυνομίας ανέκοψαν τον κ. Κυαμίδη και προχώρησαν σε σωματική έρευνα, εντοπίζοντας στην κατοχή του το ποσό των 600 ευρώ, χρήματα τα οποία φέρεται να πήρε ως προμήθεια για τις παραπομπές ασθενών του στο νοσοκομείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα εν λόγω χαρτονομίσματα ήταν σημαδεμένα από την Αστυνομία.

Τα αδικήματα που διερευνώνται εναντίον του είναι αυτά της συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, της καταδολίευσης, της κατάχρησης εξουσίας, του δόλου και της κατάχρησης εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, του δεκασμού δημόσιου λειτουργού και τη δωροληψία από δημόσιο λειτουργό. Με βάση πάντα την καταγγελία, τα αδικήματα αυτά φέρονται να διαπράχθηκαν από το 2008 μέχρι το 2016. Εκτός όμως από τον διευθυντή, το απόγευμα της Παρασκευής η Αστυνομία συνέλαβε και δεύτερο γιατρό του ίδιου Τμήματος, τον Βασκέν Σιαχπεντεριάν, ενώ εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης και εναντίον τρίτου γιατρού του Νοσοκομείου Λάρνακας, ο οποίος φέρεται να βρισκόταν στο εξωτερικό. Θεωρείται και αυτός ύποπτος για συμμετοχή στο ίδιο κύκλωμα.

Όπως πληροφορείται η «Σ», οι ασθενείς με προβλήματα βαρηκοΐας δικαιούνται, υπό προϋποθέσεις, κρατικό επίδομα ύψους 450 ευρώ περίπου για αγορά ακουστικών.

Σύμφωνα με την καταγγελία που υποβλήθηκε στην Ελεγκτική Υπηρεσία το 2015, ο κ. Κυαμίδης φέρεται να έδινε, γραπτώς, συστάσεις σε ασθενείς για να αγοράζουν ακουστικά από το συγκεκριμένο κέντρο, παρόλο που δραστηριοποιούνται στον συγκεκριμένο τομέα κοντά στις οκτώ άλλες εταιρείες, με τις ίδιες περίπου χρεώσεις. Από εξετάσεις που διενήργησε η Ελεγκτική Υπηρεσία διαπιστώθηκε ότι όντως γίνονταν γραπτώς συστάσεις, με την πλειοψηφία τους να επωφελούν συγκεκριμένη εταιρεία. Ο ίδιος γιατρός καταγγέλλεται, επίσης, πως τηλεφωνούσε στις υπόλοιπες εταιρείες που πουλούσαν ακουστικά και τις εκβίαζε πως δεν θα συστήνει τις υπηρεσίες τους στους ασθενείς του αν δεν του δινόταν προμήθεια.

Πειθαρχικές έρευνες εναντίον διευθυντή Νοσοκομείου

Εξάλλου, ως γνωστό, διεξάγονται τέσσερεις πειθαρχικές έρευνες εναντίον πρώην διευθυντή στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Μακάρειο Νοσοκομείο. Σύμφωνα με νεότερη πληροφόρηση της «Σ», έχουν ολοκληρωθεί οι δύο πειθαρχικές έρευνες, τα πορίσματα των οποίων έχουν ήδη προωθηθεί στον Γενικό Εισαγγελέα για να εξεταστεί το ενδεχόμενο άσκησης ποινικών διώξεων.

Μια από τις τέσσερεις έρευνες αφορά την παρουσία ιδιώτη καρδιοχειρουργού στο νοσοκομείο Λευκωσίας και τις παρεμβάσεις του ως προς την παραπομπή ασθενών για θεραπεία στον ιδιωτικό τομέα. Η δεύτερη πειθαρχική αφορά την αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με μετάκληση ειδικών ιατρών στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας και στο Μακάρειο. Η τρίτη υπόθεση σχετίζεται με τις υπερωρίες τριών ιατροδικαστών, χωρίς να υπάρχει ικανοποιητική τεκμηρίωση. Τέλος, η τέταρτη υπόθεση αφορά τη διαδικασία δημιουργίας παιδοκαρδιολογικής κλινικής στο Μακάρειο.