Εντοπίστηκαν όλοι οι ήρωες καταδρομείς - Δεκάδες ήρωες «κρύβει» ο Τράχωνας
Τα λείψανα όλων των αγνοουμένων Ελλαδιτών καταδρομέων εντόπισε η ανασκαφική ομάδα. Στον κατεχόμενο Τράχωνα τα εντοπισθέντα λείψανα ανήκουν σε τουλάχιστον 20 αγνοουμένους, πριν καν εκσκαφθεί και το 2° σημείο.


Τα λείψανα όλων των Ελλαδιτών καταδρομέων που έψαχνε εντόπισε, σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της «Σ», η ανασκαφική ομάδα που έφερε στο φως το μοιραίο αεροσκάφος Νοράτλας, στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Την ίδια ώρα, στους 20 ανήλθε ο αριθμός των αγνοουμένων, τα λείψανα των οποίων εντοπίστηκαν στη 12η εκταφή στον κατεχόμενο Τράχωνα, ενώ εκκρεμεί εκσκαφή και σε δεύτερο, παραπλήσιο σημείο. Την ίδια ώρα, συγκεκριμένες και αξιόπιστες πληροφορίες και για τρίτο σημείο, στην ίδια περιοχή, κατέχει η Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων.

Τέσσερα ερωτηματικά
Παρά τα όσα γράφτηκαν και λέχθηκαν, ο αριθμός των καταδρομέων που αναζητούνταν στον Τύμβο ήταν 15 και όχι 19, αφού για τέσσερεις ήρωες υπάρχουν πληροφορίες ότι τα λείψανά τους δόθηκαν από λάθος στο παρελθόν σε οικογένειες Ελλαδιτών αγνοουμένων.

Ο αριθμός 19 προέκυψε από την αφαίρεση από τους 32 συνολικά επιβαίνοντες, των 12 περιπτώσεων αγνοουμένων, που τα οστά τους εντοπίστηκαν στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο Λακατάμειας και παραδόθηκαν προ ετών στις οικογένειές τους.

Σύμφωνα με απόλυτα διασταυρωμένες πληροφορίες της εφημερίδας μας, η ομάδα που ανέλαβε τη διερεύνηση, με την πολιτική καθοδήγηση του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτη Φωτίου, έχει ήδη κινήσει διπλωματικές διαδικασίες, μέσω του Υπουργείου Εξωτερικών, ώστε να επιστραφούν στην Κύπρο δέκα τουλάχιστον «κασονάκια» με λείψανα που είχαν στο παρελθόν παραδοθεί σε οικογένειες, ώστε να επανατύχουν ανθρωπολογικής και γενετικής ταυτοποίησης, με στόχο να διαχωριστούν τα μεμονωμένα λείψανα άλλων αγνοουμένων, που αφορούν ακριβώς τις τέσσερεις περιπτώσεις που δεν εντοπίστηκαν στον Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Τρέχει η ταυτοποίηση
Στο μεταξύ, η διαδικασία ανθρωπολογικής και γενετικής ταυτοποίησης διενεργείται με πολύ γρήγορους ρυθμούς. «Στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής τρέχει ένα πολιτικό πρόγραμμα ταυτοποίησης μέσω DNA, αφού ήδη στείλαμε δείγματα των λειψάνων που εντοπίσαμε. Αν όλα εξελιχθούν ομαλά, τότε πολύ σύντομα θα έχουμε τα αποτελέσματα και θα ενημερωθούν οι συγγενείς των ηρώων», δήλωσε στην εφημερίδα μας ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα Φώτης Φωτίου.

Σημειώνεται ότι αυτό το πρόγραμμα εκταφών διεξάγεται υπό την ομπρέλα της Κυπριακής Δημοκρατίας και όχι της ΔΕΑ. Ως εκ τούτου, η ανθρωπολογική ταυτοποίηση θα γίνει στο εργαστήρι τις Έγκωμης και όχι στο δικοινοτικό ανθρωπολογικό εργαστήρι στο παλαιό αεροδρόμιο Λευκωσίας. Ομοίως και η γενετική ταυτοποίηση (DNA) δεν θα γίνει από το εργαστήριο στη Βοσνία (όλοι θυμούνται τους καβγάδες, όταν το πρόγραμμα έφευγε από την Κύπρο), αλλά από το διεθνώς αναγνωρισμένο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής στη Μακεδονίτισσα.

Λύση στον γρίφο
Στην εξίσωση των προσπαθειών που γίνονται για να κλείσει η πληγή με τους Ελλαδίτες αγνοουμένους κατά τη διάρκεια της Τουρκικής Εισβολής εντάσσεται παρασκηνιακά και το θέμα των εμποτισμένων με χημικά -για λόγους συντήρησης- λειψάνων που είχαν κατά τις εκταφές του Γενικού Επιτελείου Στρατού την περίοδο 1979-1981.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η εφημερίδα μας, η προσπάθεια εξαγωγής αξιοποιήσιμου δείγματος DNA, μέσω Αμερικανικού Εργαστηρίου που είχε υποδειχθεί στη Δημοκρατία, δεν πέτυχε. Αν και ακόμη δεν έχουν δοθεί επίσημα τα αποτελέσματα στο Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής (ΙΝΓ) -μέσω του οποίου τα δείγματα πήγαν στην Αμερική- εντούτοις η αρχική πληροφόρηση είναι ότι ούτε με τη νέα μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε, έγινε δυνατή η εξαγωγή αξιοποιήσιμου δείγματος DNA.

Μάλιστα, άριστα πληροφορημένες πηγές της εφημερίδας μας αναφέρουν ότι ο Επίτροπος Προεδρίας προσανατολίζεται ήδη, σε συνεννόηση με το ΙΝΓ, στην αποστολή δείγματος σε άλλο εργαστήρι, αυτήν τη φορά στη Γαλλία, το οποίο παρουσιάζεται πεπεισμένο ότι μπορεί να δώσει απαντήσεις, παρά τον χημικό ψεκασμό των λειψάνων.

Τεράστιος ο ομαδικός τάφος στον Τράχωνα
Στο μεταξύ, η εκταφή στον κατεχόμενο Τράχωνα -12η στη σειρά- εξελίσσεται σε πολύ μεγάλη υπόθεση, αφού έχουν εντοπισθεί, σύμφωνα με απόλυτα επιβεβαιωμένες πληροφορίες μας, τα λείψανα ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 20 Ε/κ αγνοουμένων. «Ο αριθμός αυτός αφορά μόνον στο πρώτο σημείο και αυτό ανεβάζει πολύ τις πιθανότητες να επιβεβαιωθεί η προσδοκία μας για εντοπισμό 40 με 50 αγνοούμενων προσώπων», δήλωσε στην εφημερίδα μας, επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες, ο εκπρόσωπος της ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Νέστορας Νέστορος.

Εντός της εβδομάδας θα αρχίσουν οι εκσκαφές και στο δεύτερο παραπλήσιο σημείο που υποδείχθηκε από τον Τ/κ μάρτυρα, ώστε, αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, να εντοπιστούν τα λείψανα και των υπόλοιπων αγνοουμένων, για τα οποίους έκαναν από το 1988 λόγο οι Τ/κ μέσω εγγράφου, που είχαν καταθέσει στο Συμβούλιο της Ευρώπης.

Τα λείψανα, σύμφωνα με τις πληροφορίες που συνέλεξε η «Σ» από πηγές που έχουν πρόσβαση στις μαρτυρίες, ανήκουν σε Ε/κ αγνοουμένους -κυρίως στρατιώτες- που αιχμαλωτίστηκαν κατά τη διάρκεια μαχών στην πρώτη φάση της Τουρκικής Εισβολής, στα προάστια της Νεάπολης, του Τράχωνα και της Ομορφίτας, καθώς και της περιοχής Casparian, που οριοθετείται περίπου 800 μέτρα μακριά από την εκκλησία του κατεχόμενου Τράχωνα.

Αναζητείται και τρίτο σημείο στην ευρύτερη περιοχή
Στο μεταξύ, η ΔΕΑ έχει ήδη στρέψει την προσοχή της σε πολύ νωπές μαρτυρίες τόσο από Ε/κ όσο και από Τ/κ, που κάνουν λόγο και για τρίτο σημείο ομαδικής ταφής αγνοουμένων στην ευρύτερη περιοχή του Τράχωνα, όπου γίνεται σήμερα η μεγάλη εκσκαφή. Οι πληροφορίες αυτές είναι, όπως μας λέχθηκε χαρακτηριστικά, πολύ αξιόπιστες και γίνεται προσπάθεια μέσα από αναπροσαρμογή του τρόπου προσέγγισης των εκταφών να οριοθετηθεί με τη μεγαλύτερη δυνατή ακρίβεια, το σημείο για το οποίο κάνουν λόγο οι μαρτυρίες. Όταν και εφόσον αυτό γίνει, τότε θα προχωρήσει και η προσπάθεια εντοπισμού του και εκσκαφής του χώρου, με στόχο να εντοπιστούν και άλλοι αγνοούμενοι. Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», το εν λόγω σημείο αφορά στην ομαδική ταφή αγνοουμένων που σκοτώθηκαν ή πιάστηκαν αιχμάλωτοι στις μάχες του Κιόνελι. Δεν αποκλείεται μάλιστα να εντοπιστούν και λείψανα Ελλαδιτών στρατιωτών της ΕΛΔΥΚ.