Σημερινή

Σάββατο, 23/03/2019
RSS

Παραιτήθηκε ο Φίλιππος Πατσαλής

| Εκτύπωση | 12 Ιούλιος 2015, 12:05 | Σημερινή

ΟΦΕΙΛΕΤΑΙ ΣΤΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΑΥΤΟΝΟΜΗΣΗ ΤΩΝ ΝΟΣΗΛΕΥΤΗΡΙΩΝ

Αν και ο Υπουργός Υγείας επικαλείται προσωπικούς λόγους στην επιστολή παραίτησής του, πληροφορίες αναφέρουν ότι προέβη στην κίνηση αυτή, λόγω του «παγώματος» του σχεδιασμού του για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων

Στις 30 Ιουνίου, το Προεδρικό, με παρέμβασή του, έκοψε τη φόρα στον Υπουργό Υγείας, ο οποίος ετοιμαζόταν να καταθέσει το φλέγον νομοσχέδιο της αυτονόμησης στο Υπουργικό Συμβούλιο που συνεδρίαζε την επόμενη μέρα


Την παραίτησή του από το αξίωμα του Υπουργού Υγείας υπέβαλε χθες, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Φίλιππος Πατσαλής. Στην επιστολή του ο κ. Πατσαλής επικαλείται προσωπικούς λόγους που τον ώθησαν να παραιτηθεί από τη θέση του. Ωστόσο, πληροφορίες της «Σημερινής» αναφέρουν ότι οι λόγοι παραίτησής του είναι άμεσα συνυφασμένοι με τις τελευταίες εξελίξεις που έχουν να κάνουν με την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων. Ειδικότερα, ο Φίλιππος Πατσαλής εμφανίζεται δυσαρεστημένος για το γεγονός ότι η προσπάθειά του όπως το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων εγκρινόταν από το Υπουργικό και στη συνέχεια από την Ολομέλεια της Βουλής, πριν από τη λήξη των εργασιών λόγω θερινών διακοπών, δεν έτυχε της ανάλογης στήριξης από το Προεδρικό.

Η αρχή του… τέλους

Υπενθυμίζεται πως το Προεδρικό στις 30 Ιουνίου είχε τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια του Υπουργού Υγείας, λίγες ώρες πριν καταθέσει το νομοσχέδιο για την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση και άμεση κατάθεση στην Βουλή για συζήτηση και ψήφιση. Η εν λόγω κίνηση του Προεδρικού, όπως έγραφε τότε η «Σ», έγινε μετά από πιέσεις που ασκήθηκαν στην Προεδρία από την ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ, μετά την ανακοίνωση από πλευράς του Υπουργού Υγείας ότι θα κατέθετε το υπό αναφορά νομοσχέδιο στην συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου της 1ης Ιουλίου.

Μάλιστα, φορείς του τομέα υγείας, σε μια προσπάθεια να εντείνουν τις πιέσεις τους προς την κατεύθυνση μη κατάθεσης του νομοσχεδίου, είχαν αποφασίσει τη λήψη απεργιακών μέτρων, τα οποία και απέσυραν μετά τη διαβεβαίωση από πλευράς Προεδρικού ότι ο διάλογος θα συνεχιστεί.

Πάντως, αξίζει να σημειωθεί πως μετά το… άδειασμα, η Προεδρία της Δημοκρατίας εξέδωσε την επομένη (1/7) ανακοίνωση, μέσω της οποίας εκφραζόταν η ευαρέσκεια της Κυβέρνησης για το έργο που είχε επιτελέσει ο Υπουργός Υγείας και το Υπουργείο του σε σχέση με την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και την έγκαιρη προετοιμασία του σχετικού νομοσχεδίου. Στην ίδια ανακοίνωση ετίθετο ως τελεσίγραφο για κατάληξη επί του ν/σ για την αυτονόμηση το φθινόπωρο.

Πλώρη για Βουλή;

Αξίζει να αναφερθεί πως κάποιες πληροφορίες ήθελαν τον Υπουργό Υγείας να υπέβαλε την παραίτησή του για να διεκδικήσει θέση στο ψηφοδέλτιο του ΔΗΣΥ για τις Βουλευτικές Εκλογές ως αριστίνδην υποψήφιος. Σημειώνεται, τέλος, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένεται να ασχοληθεί με το θέμα αναπλήρωσης του Υπουργού Υγείας από αύριο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Νίκος Αναστασιάδης προσανατολίζεται στο να δώσει άρωμα γυναίκας στο Υπουργείο Υγείας, με το όνομα της Βουλευτού του ΔΗΣΥ, Στέλλας Κυριακίδου, να βρίσκεται ψηλά στη λίστα.