Το πρώτο παγκόσμιο βραβείο του διαγωνισμού NASA International Space Apps Challenge κέρδισε η κυπριακή ομάδα Arachnobeea, η οποία επιλέγηκε ως μια από τις έξι καλύτερες ομάδες του κόσμου ανάμεσα σε σχεδόν 1.000 ομάδες από 135 περιοχές του πλανήτη. Το βραβείο, το οποίο απονεμήθηκε από ειδική επιτροπή της NASA, αφορούσε την κατηγορία Best Mission Concept. Αξίζει να σημειωθεί ότι η κυπριακή ομάδα κατάφερε να αναδειχθεί από το τοπικό Space Apps Challenge Limassol 2015 που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο στο ΤΕΠΑΚ.
Σύμφωνα με δηλώσεις που έκανε στο ΚΥΠΕ ο αρχηγός της ομάδας Aleksandar Bozic, η ομάδα έλαβε ενημέρωση για τη βράβευσή της από τη ΝΑΣΑ, ενώ παράλληλα εξέφρασαν την ικανοποίηση των συμμετεχόντων λέγοντας ότι είναι πολύ περήφανοι που κατάφεραν να καταταγούν ανάμεσα στις έξι καλύτερες ομάδες του κόσμου, και πρώτοι στην κατηγορία τους. Η κυπριακή ομάδα Arachnobeea δεν αποτελείται αποκλειστικά από άτομα της Κύπρου, αλλά περιλαμβάνει και Ουκρανούς, Αρμένιους και Σέρβους, ενώ ανάμεσα στους δημιουργούς της είναι οι Mihailo Kitanovic, Χρίστος Αντωνίου, Χαράλαμπος Λεβέντης, Adrian Carlan, Aleksandar Bozic, Iurii Fomenco, Visnja Durovic, Dragan Colovic, Ljubodrag Bozic και Nikola Gacic.
Όπως ενημέρωσε ο αρχηγός Bogiz, η κυπριακή ομάδα περιμένει τώρα την πρόσκληση εκ μέρους της NASA, με σκοπό να παρακολουθήσει την εκτόξευση ενός μη επανδρωμένου διαστημικού σκάφους, που θα μεταφέρει προμήθειες στον Διεθνή Διαστημικό σταθμό από το Ακρωτήριο Κανάβεραλ της Φλόριντα των ΗΠΑ. Ενδιαφέρον παρουσιάσει η πληροφορία που έδωσε ο Bogiz, ότι η ΝΑΣΑ ενδεχομένως να θέσει κάποιες από τις ιδέες της κυπριακής ομάδας προς αξιοποίηση από τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.
Τροποποίηση ελικοφόρου drone
Η Arachnobeea επικεντρώθηκε ουσιαστικά στην τροποποίηση ενός ελικοφόρου drone (quadcopter), το οποίο με τη χρήση ηλεκτρομαγνητικών βραχιόνων να αποκτήσει την ικανότητα να προσαρτάται σε μεταλλικές κατασκευές και παράλληλα να μπορεί να κινείται πάνω σε αυτές. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΚΥΠΕ, η εν λόγω εφαρμογή θεωρείται ότι μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στους αστροναύτες του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, αφού τα drones που έχουν υποστεί συγκεκριμένες τροποποιήσεις θα μπορούν να λειτουργούν σαν χρήσιμοι βοηθοί για τους αστροναύτες-μηχανικούς, για όσο διάστημα παραμένουν εντός του σταθμού, αλλά και κατά τη διενέργεια μηχανολογικών επισκευών στο εξωτερικό του.
Η NASA εκτόξευσε κυπριακή ομάδα... στ' αστέρια
SigmaLive
