Σημερινή

Κυριακή, 21/04/2019
RSS

ΓΕΣΥ Δύσκολο το πολυασφαλιστικό…

| Εκτύπωση | 09 Μάιος 2015, 10:05 | Του Μάριου Αδάμου

ΠΙΟ ασφαλής ο δρόμος του μονοασφαλιστικού συστήματος υγείας.

Ξεκάθαρη τοποθέτηση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας

Ο ΠΟΥ σε μελέτη που διενήργησε θεωρεί δύσκολη και επίφοβη την υιοθέτηση ενός πολυασφαλιστικού ή μικτού συστήματος υγείας, προκρίνοντας την εφαρμογή ενός κρατικού ασφαλιστικού συστήματος

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ του ΟΑΥ τονίζει την ανάγκη επαναφοράς του νομοσχεδίου που ετοίμασε ο Οργανισμός και απέσυρε η παρούσα Κυβέρνηση


Δύσκολη έως και ακατόρθωτη φαίνεται πως είναι η υιοθέτηση ενός πολυασφαλιστικού συστήματος υγείας. Κι αυτό ένεκα του γεγονότος πως οι ελλείψεις στη μηχανογράφηση, από τη μια, και η αδυναμία κάλυψής τους πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, από την άλλη, καθιστούν δύσκολη την υιοθέτησή του. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, που διενήργησε σχετική μελέτη έχοντας ενώπιόν του τρία σενάρια ασφάλισης ΓεΣΥ (ΟΑΥ, πολυασφαλιστικό και μικτό σύστημα).

Στη μελέτη του, εξάλλου, ο ΠΟΥ υποδεικνύει πως οι προσαρμογές κινδύνων από την εφαρμογή του ΓεΣΥ πρέπει να γίνουν πριν από την υιοθέτηση οποιουδήποτε μοντέλου, διαφορετικά αναμένονται αναντιστοιχίες εξόδων και αναγκών, και απουσία κινήτρων για τις ασφαλιστικές. Μάλιστα, ο ΠΟΥ σημειώνει στη μελέτη του ότι η προσαρμογή κινδύνων σε ένα πολυασφαλιστικό σύστημα πρέπει να γίνει οπωσδήποτε πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, ειδάλλως δεν υπάρχουν πιθανότητες επιτυχίας του.

Για το μικτό σύστημα ασφάλισης (ΟΑΥ και ιδιωτικών ασφαλιστικών), ο ΠΟΥ ενημερώνει ότι κανένα κράτος στην ΕΕ δεν υιοθέτησε ανάλογο μοντέλο, ενώ τυχόν εφαρμογή του μπορεί να θεωρηθεί και ως μεταβατική. Σε σχέση με την εφαρμογή ενός κρατικού ασφαλιστικού συστήματος από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ο ΠΟΥ θεωρεί πως αυτή θα είναι πιο εύκολη, με λιγότερους κινδύνους και μικρότερο διοικητικό κόστος.

Να προχωρήσουμε με το νομοσχέδιο ΟΑΥ

Σε δηλώσεις του στο ygeia-news ο Πρόεδρος του ΟΑΥ Θωμάς Αντωνίου και κληθείς να σχολιάσει την πιο πάνω μελέτη υπέδειξε τα εξής: «Στη συνάντηση που είχαμε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, καταλήξαμε στο ότι θα πρέπει να κατατεθεί μέχρι τον Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο που ετοίμασε ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας και βρίσκεται στο Υπουργείο Υγείας από το 2013. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι υπόλοιποι παρευρισκόμενοι στη συνάντηση, συμφωνήσαμε πως θα πρέπει να προχωρήσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κράτησε κάποια επιφύλαξη, εν αναμονή του αποτελέσματος της συγκεκριμένης μελέτης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το πολυασφαλιστικό. Εφόσον, λοιπόν, η μελέτη κατέδειξε ξεκάθαρα πως η επιλογή του πολυασφαλιστικού δεν τίθεται για το επόμενο χρονικό διάστημα, γίνεται ξεκάθαρο πως πρέπει να προχωρήσουμε στο πλαίσιο εκείνης της συμφωνίας», κατέληξε ο κ. Αντωνίου.

Επιστροφή στα συμφωνηθέντα επί Χριστόφια

Σε δηλώσεις του, εξάλλου, για το ΓεΣΥ, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τους επικεφαλής της Τρόικας, ανέφερε πως επανέλαβε στους διεθνείς δανειστές τις θέσεις του κόμματος, ενώ επέκρινε έντονα την Κυβέρνηση. Συγκεκριμένα, όσον αφορά τη συζήτηση για το ΓεΣΥ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως κατά τη συνάντηση εξέφρασε έντονη δυσφορία για το γεγονός ότι, ενώ όλα τα ζητήματα είχαν συμφωνηθεί από την προηγούμενη Κυβέρνηση και με την Τρόικα, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη καθυστερεί σε πάρα πολύ μεγάλο βαθμό να προωθήσει το ΓεΣΥ, έχει προκαλέσει τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσηλευτηρίων και έχει δημιουργήσει μιαν ασφυκτική κατάσταση στον τομέα της υγείας.

«Θέλω να εκφράσω την ικανοποίησή μου, γιατί η Τρόικα επιμένει σε εκείνα τα οποία είχαν συμφωνηθεί τότε με την Κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Και διερωτώμαι ειλικρινά, γιατί η Κυβέρνηση θέτει ολόκληρο τον τομέα της υγείας σε αυτήν την περιπέτεια, απλώς και μόνο για να εξυπηρετήσει κάποια συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα», υποστήριξε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

Τεχνοκράτες για ΓεΣΥ από ΕΔΕΚ-ΔΗΣΥ

Σε μιαν άλλη εξέλιξη, το θέμα του ΓεΣΥ απασχόλησε χθεσινή συνάντηση των Προέδρων ΔΗΣΥ και ΕΔΕΚ, Αβέρωφ Νεοφύτου και Μαρίνου Σιζόπουλου. Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ αναφέρθηκε, σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ, στην ανάγκη όπως το συντομότερο δυνατό προχωρήσει η υλοποίηση ενός Γενικού Σχεδίου Υγείας, το οποίο να μπορεί να προσφέρει στις σημερινές δύσκολες οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες ποιοτική και υψηλού επιπέδου ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε όλους τους πολίτες, ανεξάρτητα από την οικονομική ή την κοινωνική τους κατάσταση.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ ανέφερε ότι για το ΓεΣΥ τα δύο κόμματα θα συνεχίσουν τις επαφές στην παρουσία τεχνοκρατών των δύο κομμάτων, λέγοντας ότι συμφωνούν σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ στη βασική αρχή «ένα σχέδιο για τους ασθενείς, που να έχουν το δικαίωμα της επιλογής του γιατρού της αρεσκείας τους. Απ’ εκεί και πέρα, υπάρχουν διάφορα ζητήματα, στα οποία με καλή θέληση μπορούν να επιτευχθούν συγκλίσεις», κατέληξε ο κ. Νεοφύτου.