Σημερινή

Τετάρτη, 22/05/2019
RSS

Αθώοι Κυπριανού και Νικολάου

| Εκτύπωση | 20 Δεκέμβριος 2014, 07:00 | Του Κυριάκου Πενηνταέξ

Την αθωότητα του Μάρκου Κυπριανού και του Ανδρέα Νικολάου επικύρωσε χθεσινή απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Τελεσίδικα ένοχοι οι Παπακώστας, Χαραλάμπους και Λοϊζίδης

Το Ανώτατο έκρινε αθώους τον πρώην Υπουργό Εξωτερικών και τον Διευθυντή Πυροσβεστικής, ενώ απέρριψε τις εφέσεις των πρώην Υπουργού Άμυνας, Υποδιευθυντή Πυροσβεστικής και Διοικητή ΕΜΑΚ

Ο Α. ΝΙΚΟΛΑΟΥ δήλωσε ότι από σήμερα θα επιστρέψει στα καθήκοντά του


Τελεσίδικα αθώοι είναι ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών Μάρκος Κυπριανού και ο Διευθυντής της Πυροσβεστικής Ανδρέας Νικολάου, σύμφωνα με απόφαση της Ολομέλειας των Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου επί των εφέσεων που ασκήθηκαν τόσο από τη Γενική Εισαγγελία όσο και από τους συνηγόρους των τεσσάρων καταδικασθέντων για την έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, το πρωί της 11ης Ιουλίου 2011, που είχε ως τραγική συνέπεια τον θάνατο 13 ανθρώπων.

Την ίδια ώρα, το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τις εφέσεις των καταδικασθέντων πρώην Υπουργού Άμυνας Κώστα Παπακώστα, Υποδιευθυντή της Πυροσβεστικής Χαράλαμπου Χαραλάμπους και του Διοικητή της ΕΜΑΚ Ανδρέα Λοϊζίδη, όσο και τις εφέσεις της Γενικής Εισαγγελίας κατά των ποινών, επιβεβαιώνοντας την πρωτόδικη απόφαση του Κακουργιοδικείου και κρίνοντάς τους τελεσίδικα ένοχους με την ίδια ποινή. Οι απορριπτικές των εφέσεων αποφάσεις του Ανωτάτου για τον κ. Κυπριανού και τον κ. Λοϊζίδη λήφθηκαν με ισοψηφία Δικαστών.

Εξετάστηκαν όλες ταυτόχρονα

Οι αποφάσεις του Ανωτάτου στις εφέσεις που κατατέθηκαν κατά της απόφασης του Κακουργιοδικείου για αθώωση του Μάρκου Κυπριανού και κατά των ποινών στους τέσσερεις καταδικασθέντες, αναγνώσθηκαν την Παρασκευή στην παρουσία των 11 εκ των 13 Δικαστών του Ανωτάτου Δικαστηρίου, που λόγω συνάφειας εξέτασε όλες τις κατατεθείσες εφέσεις ταυτόχρονα.

Σε ανακοινωθέν που διαμοιράστηκε προς τους δημοσιογράφους για να μην υπάρξει παρερμηνεία, όπως εξήγησε ο Πρόεδρος του σώματος Μύρων Νικολάτος, διευκρινίζεται ότι με απόφαση ισοψηφίας (έξι Δικαστές στην κάθε πλευρά) το Δικαστήριο έκρινε ότι ο Γενικός Εισαγγελέας δεν έπεισε ότι, σύμφωνα με τον Νόμο (Άρθρο 137 του Ποινικού Κώδικα), είχε δικαίωμα, υπό τις περιστάσεις, να εφεσιβάλει την αθωωτική απόφαση του Κακουργιοδικείου και απέρριψε την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα, χωρίς να υπεισέλθει στην ουσία της, παραμένουσα έτσι αθωωτική η απόφαση του Κακουργιοδικείου.

Αθώωση Νικολάου

Όσον αφορά στην αθώωση του Ανδρέα Νικολάου, στο ανακοινωθέν του Ανωτάτου αναφέρεται ότι με απόφαση πλειοψηφίας (επτά έναντι πέντε Δικαστών), ακυρώθηκε η καταδίκη και η ποινή του σε όλες τις κατηγορίες. Κατά την ανάγνωση της απόφασης στην έφεση Νικολάου ειπώθηκε ότι οι επτά Δικαστές που τον αθώωσαν έκριναν ότι το Κακουργιοδικείο έσφαλε, αφού ο Νικολάου τις ημέρες που σημειώθηκε η έκρηξη είχε άδεια απουσίας και δεν έδινε ο ίδιος οδηγίες. Επίσης, το Ανώτατο έκρινε ότι ο Νικολάου δεν είχε άμεση σχέση και εμπλοκή με το φορτίο, ώστε να γνωρίζει την επικινδυνότητά του. Ο κ. Νικολάου, σε δήλωσή του μετά το τέλος της διαδικασίας, ανέφερε ότι σήμερα θα επιστρέψει στα καθήκοντά του.

Δέκα έναντι δύο

Η καταδίκη του πρώην Υπουργού Άμυνας σε πενταετή φυλάκιση επικυρώθηκε, διά πλειοψηφίας. Το Ανώτατο με απόφαση πλειοψηφίας (δέκα έναντι δύο Δικαστών), επικύρωσε την καταδίκη του Χαραλάμπους στην ποινή της διετούς φυλάκισης και απέρριψε την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα για αθώωσή του στις κατηγορίες, δυνάμει του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα, και για ανεπάρκεια της ποινής.

Απορρίφθηκε η έφεση Λοϊζίδη

Το Δικαστήριο με απόφαση ισοψηφίας (έξι έναντι έξι Δικαστών), απέρριψε την έφεση του Ανδρέα Λοϊζίδη και επικύρωσε την καταδίκη του στην ποινή της διετούς φυλάκισης. Το Δικαστήριο απέρριψε, επίσης, τις εφέσεις του Γενικού Εισαγγελέα για την αθώωσή του στις κατηγορίες δυνάμει του άρθρου 205 του Ποινικού Κώδικα και για ανεπάρκεια της ποινής. Ο Πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου απαντώντας στον συνήγορο του Λοϊζίδη, ο οποίος διερωτήθηκε γιατί στην περίπτωση της ισοψηφίας των Δικαστών δεν υπερισχύει το τεκμήριο της αθωότητας, είπε ότι η απόφαση του Κακουργιοδικείου επιβεβαιώνεται, επειδή ο Λοϊζίδης δεν απέσεισε το βάρος της απόδειξης ότι η καταδίκη του από το Κακουργιοδικείο και η ποινή που του επιβλήθηκε, ήταν εσφαλμένες.

Παρόντες οι συγγενείς

Εντός της αίθουσας του Ανωτάτου βρίσκονταν συγγενείς των 13 θυμάτων της έκρηξης της 11ης Ιουλίου 2011 στη Ναυτική Βάση «Αντιστράτηγος Ευάγγελος Φλωράκης» στο Μαρί. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Νικολάου και Χαραλάμπους βρίσκονταν υπό περιορισμό στην οικία, αφού έγινε αποδεκτό το αίτημά τους για εφαρμογή ηλεκτρονικού βραχιολιού στο πόδι τους.