Σημερινή

Τρίτη, 23/04/2019
RSS

Ήρθαν εμπειρογνώμονες για την οζώδη δερματίτιδα των βοοειδών

| Εκτύπωση | 10 Δεκέμβριος 2014, 06:53 | Σημερινή

ΕΜΦΑΝΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΕ ΕΔΑΦΟΣ ΤΗΣ ΕΕ Η ΝΟΣΟΣ
ΣΤΗΝ Κύπρο έφθασαν χθες το απόγευμα δύο εκπρόσωποι από την κτηνιατρική ομάδα αντιμετώπισης εκτάκτων καταστάσεων της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για να αντιμετωπίσουν το θέμα κρουσμάτων λοιμώδους οζώδους δερματίτιδας (Lumpy skin disease - LSD) των βοοειδών στα κατεχόμενα. Σύμφωνα με όσα δήλωσαν πηγές του Υπουργείου Γεωργίας στο ΚΥΠΕ, στην Κύπρο ήρθε και μια ακόμα εμπειρογνώμονας συνεργάτης της ΕΕ, με πλήρη εξειδίκευση στην οζώδη δερματίτιδα, η οποία προέρχεται από οργανισμό του Ηνωμένου Βασιλείου.

Οι εμπειρογνώμονες θα έχουν αρχικά συνάντηση με τις αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους και θα μεταβούν στη συνέχεια στα κατεχόμενα για να δουν από κοντά τα περιστατικά. Μετά την ολοκλήρωση των εκεί ελέγχων, θα επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές, όπου θα γίνει εκτίμηση της κατάστασης. Με την εμφάνιση της συγκεκριμένης ασθένειας στα κατεχόμενα, ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, μετέβη εκτάκτως στις Βρυξέλλες, όπου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους της Γενικής Διεύθυνσης Υγείας της ΕΕ, ζητώντας επιτακτικά τη λήψη μέτρων από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα. Αιτιολογώντας την ανάγκη λήψης μέτρων, ο Υπουργός ανέφερε ότι η συγκεκριμένη νόσος εμφανίζεται για πρώτη φορά στο έδαφος της ΕΕ και ότι βρίσκεται σε έδαφος στο οποίο δεν μπορούν οι αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας να λάβουν μέτρα.

Πρόσθεσε ότι υπάρχει ανησυχία για το κατά πόσο γίνεται πλήρης και διεξοδική εφαρμογή των όσων προβλέπουν οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς κανονισμοί για την αντιμετώπιση και τον περιορισμό εξάπλωσης αυτών των ζωονόσων, λόγω και της κακής πείρας που υπήρξε στο παρελθόν αναφορικά με τα κρούσματα ψευδοπανώλης στα πουλερικά. Σύμφωνα με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες, μέχρι στιγμής δεν υπήρξε οποιοδήποτε κρούσμα στις ελεύθερες περιοχές, ωστόσο λαμβάνονται όλα τα μέτρα πρόληψης εξάπλωσης της νόσου, η οποία μεταδίδεται μέσω τσιμπήματος μολυσμένων κουνουπιών. Η οζώδης δερματίτιδα μπορεί να είναι θανατηφόρα για τα ζώα.