Σημερινή

Δευτέρα, 18/03/2019
RSS

Το Ένα στα Πέντε να γίνει Κανένα στα Πέντε

| Εκτύπωση | 13 Νοέμβριος 2014, 07:00 | ΤΟΥ ΜΑΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Παιδιά θύματα σεξουαλικής κακοποίησης/εκμετάλλευσης
Η σημερινή κύρωση της Σύμβασης Lanzarotte από την Κυπριακή Βουλή θωρακίζει τα παιδιά, δίνοντας ελπίδα στο μέλλον


Την τεράστια σημασία της κύρωσης της Σύμβασης Lanzarotte, για την Προστασία του Παιδιού από τη Σεξουαλική Εκμετάλλευση και Σεξουαλική Κακοποίηση, στη σημερινή συνεδρία της ολομέλειας της Κυπριακής Βουλής, με ομοφωνία όλων των κομμάτων, τόνισαν όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της εκστρατείας στην Κύπρο, «Ένα στα Πέντε», του Συμβουλίου της Ευρώπης. (Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, στον ευρωπαϊκό χώρο, ένα στα πέντε παιδιά είναι δυνατόν να γίνει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης ή/και εκμετάλλευσης). Η εκστρατεία συγχρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Αναστάσιος Γ. Λεβέντης.

Έρευνα από το Πανεπιστήμιο Κύπρου
Σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη στην Γκαλερί Τέχνης Α. Γ. Λεβέντη, στη Λευκωσία, εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής ανακοίνωσαν σειρά εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων στην Κύπρο, μέχρι το τέλος Νοεμβρίου, που αποσκοπούν στην εξάλειψη της σεξουαλικής βίας κατά των παιδιών, στο πλαίσιο της εκστρατείας. «Για να τιμωρούνται παραδειγματικά από τον νόμο αυτοί που με τις ειδεχθείς και αποτρόπαιες πράξεις τους ντροπιάζουν και βεβηλώνουν το ανθρώπινο είδος, πρέπει πρώτα απ' όλα τα περιστατικά αυτά να καταγγέλλονται», επεσήμανε η Αναστασία Παπαδοπούλου, εκπρόσωπος του Ιδρύματος Λεβέντη.

«Έτσι ώστε το ένα στα πέντε να γίνει κανένα στα πέντε», είπε χαρακτηριστικά ο Δρ Αντώνης Στυλιανού, εκπρόσωπος του Οργανισμού «Hope for Children» - UNCRC Policy Center. Παρεμβάσεις έγιναν και από τα υπόλοιπα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής - τη Γενική Εισηγήτρια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Παιδιά, βουλευτή Στέλλα Κυριακίδου, και εκπροσώπους του Γραφείου της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, του Δήμου Λευκωσίας, του Πανεπιστημίου Κύπρου, της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO και της Ανεξάρτητης Συμβουλευτικής Επιτροπής για την Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.

Η Μαρία Ρωσσίδου μετέφερε την ικανοποίηση της Επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, για την κύρωση της Σύμβασης, ενώ η Πρόεδρος της Κυπριακής Εθνικής Επιτροπής UNESCO Λουκία Χατζηγαβριήλ ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Λευκωσίας διοργανώνει ημερίδα για τον ρόλο των εκπαιδευτικών στην πρόληψη και την αντιμετώπιση του φαινομένου της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης ανηλίκων. Εξάλλου, η Ελένη Καραγιάννη αναφέρθηκε στην επιδημιολογική έρευνα για τη σεξουαλική εκμετάλλευση και κακοποίηση, ανάμεσα σε άτομα 15-22 ετών, που διενεργεί το Πανεπιστήμιο Κύπρου, τα αποτελέσματα της οποίας θα ανακοινωθούν στις 10 Δεκεμβρίου 2014.

Αρχικά, προβλήθηκε το βίντεο-φιλμάκι της εκστρατείας με τίτλο «Η Λίμνη» και ακολούθησε εισαγωγική ομιλία από την Tanja Kleinsorge, εκπρόσωπο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που ανέφερε ότι η νομοθεσία κύρωσης της Σύμβασης Lanzarote από την Κυπριακή Δημοκρατία, είναι η πρώτη σε κράτη όπου εφαρμόζεται το κοινοδίκαιο και θα αποτελέσει μοντέλο για τα άλλα κράτη με κοινοδίκαιο, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ιρλανδία.

Μόνο αν σπάσει η σιωπή…
«Η αυριανή (σημερινή) μέρα, ας καταγραφεί ως εξέχουσας σημασίας για τα παιδιά της Κύπρου, γιατί το κοινοβούλιο θα κυρώσει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, θωρακίζοντας τα παιδιά, δίνοντας ελπίδα στο μέλλον», υπογράμμισε η Αναστασία Παπαδοπούλου και συνέχισε: «Ένα παιδί που κακοποιείται σεξουαλικά, τραυματίζεται όχι μόνο σωματικά, αλλά και ψυχικά. Με πληγές που παραμένουν εσαεί ανοικτές και μνήμες που στοιχειώνουν και αιχμαλωτίζουν το μέλλον του… Οι φορείς που βλέπετε απέναντί σας σήμερα, ενωθήκαμε για να στείλουμε το μήνυμα πως μόνο αν σπάσει η σιωπή, μόνο τότε θα έχουμε κάνει το πιο ουσιαστικό βήμα για την ουσιαστική θωράκιση των παιδιών μας.

Φιλοδοξούμε μέσα από αυτήν την εκστρατεία να μην παραδώσουμε κατά ένα πέμπτο, ψυχολογικά πληγωμένους και στιγματισμένους πολίτες στην κοινωνία του μέλλοντος. Εκ μέρους του Ιδρύματος Λεβέντη, θα ήθελα να συγχαρώ όλα τα μέλη της Συντονιστικής Επιτροπής της εκστρατείας, για την αφοσίωση και τις άοκνες προσπάθειές τους να καταπολεμήσουν αυτήν τη μάστιγα, εδώ και πολλά χρόνια. Είναι τιμή του Ιδρύματος, η ευκαιρία που μας έχει δοθεί να συμβάλουμε σε αυτήν την προσπάθεια μαζί τους και τους ευχαριστώ γι’ αυτό και για την άριστη μεταξύ μας συνεργασία. Αποτελεί ένα δύσκολο ταξίδι η εκστρατεία αυτή, θέλω να πιστεύω, όμως, πως θα τα καταφέρουμε. Έχουμε ηθική υποχρέωση να καταφέρουμε να δώσουμε ελπίδα στο αύριο και στη νέα γενιά».

Κάποιος που το παιδί εμπιστεύεται
Όπως ανέφερε η Στέλλα Κυριακίδου, «υπολογίζεται ότι στις 70% - 85% των περιπτώσεων σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών, ο θύτης είναι κάποιος που το παιδί γνωρίζει και εμπιστεύεται. Η σεξουαλική βία ενάντια στα παιδιά προσλαμβάνει πολλές και διαφορετικές μορφές - σεξουαλική κακοποίηση μέσα στην οικογένεια, παιδική πορνογραφία, παιδική πορνεία, άγρα παιδιών μέσα από το διαδίκτυο και σεξουαλική βία από ανηλίκους. Τα σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά δεν υφίστανται μόνο μια κατάφωρη παραβίαση της σωματικής τους ακεραιότητας, αλλά ταυτόχρονα επηρεάζεται μακροπρόθεσμα η ψυχική τους υγεία, ενώ οι δεσμοί εμπιστοσύνης τους με τους ενήλικες συνθλίβονται.

Τα παιδιά θύματα σεξουαλικής βίας έχουν το αναφαίρετο δικαίωμα πρόσβασης στη δικαιοσύνη, αλλά και σε ψυχολογική και ιατρική στήριξη και θεραπεία. Μια άλλη σημαντική παράμετρος του θέματος αυτού είναι πως τα σεξουαλικά κακοποιημένα παιδιά καταφεύγουν στη σιωπή επειδή αισθάνονται ντροπή, ενοχή και φόβο. Κάποια παιδιά θύματα είναι σε τόσο μικρή ηλικία, που δεν καταλαβαίνουν τι ακριβώς τους συμβαίνει. Ως εκ τούτου, οφείλουμε να διασφαλίσουμε ότι το κάθε παιδί γνωρίζει πώς και πού να ζητήσει βοήθεια και να του την παρέχουμε».

Η Sweetie «παρέσυρε» και Κύπριο
Περιλαμβάνεται και ένας Κύπριος, μεταξύ των χιλίων ατόμων από δεκάδες χώρες του κόσμου, που ζήτησαν από τη Sweetie, (Γλυκούλα), το εικονικό κορίτσι άβαταρ της ολλανδικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Terre des Hommes, να προχωρήσει σε σεξουαλικές πράξεις μπροστά στη webcam της, νομίζοντας ότι είναι αληθινή, έναντι αμοιβής, με πληρωμές μέσω καρτών που θα γίνονταν ανώνυμα. Οι φάκελοι των ατόμων αυτών, 999 αντρών και μιας γυναίκας, στάλθηκαν στην Ιντερπόλ, αποκάλυψε χθες στη διάσκεψη Τύπου ο Δρ Αντώνης Στυλιανού.

Η Sweetie ισχυρίζεται ότι είναι ένα δεκάχρονο κορίτσι από τις Φιλιππίνες, όταν συστήνεται στους συνομιλητές της, αλλά πρόκειται για ένα άβαταρ, δηλαδή μια γραφική απεικόνιση ενός ανθρώπου. Σκοπός της ολλανδικής εταιρείας που την επινόησε, είναι να «ψαρέψει» παιδόφιλους που προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις ορέξεις τους, νομίζοντας ότι έχουν να κάνουν με αληθινά παιδιά.

Ο Δρ Α. Στυλιανού ανέφερε ότι ο οργανισμός «Hope for Children» - UNCRC Policy Center θα παρουσιάσει σε σεμινάριο στις 26 Νοεμβρίου 2014, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας, το πρόγραμμα «Sweetie 1.000». Θέμα του, η διαδικτυακή σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση παιδιών, και ο διαδικτυακός παιδικός σεξουαλικός τουρισμός (webcam child sex tourism), μέσω του οποίου τα παιδιά εξαναγκάζονται σε σεξουαλική δραστηριότητα για τα χρήματα. Την παρουσίαση της πρωτοβουλίας και του προγράμματος θα παρουσιάσει ο εμπνευστής της ιδέας από την Ολλανδία Hans Guijt.