Σημερινή

Τρίτη, 17/07/2018
RSS

Έκθεση ζωγραφικής Βασίλη Βαγιάννη

| Εκτύπωση | 10 Νοέμβριος 2014, 06:52 | Σημερινή

Εγκαινιάζεται την Παρασκευή στο ξενοδοχείο Χίλτον
Ο ζωγράφος εισάγει το κοινό του σε έναν ονειρικό κόσμο έντονων χρωμάτων και εκφραστικών σχημάτων, με ρομαντικές αποκαλύψεις και αισθησιακούς προσανατολισμούς


Την έκθεση ζωγραφικής του διακεκριμένου ζωγράφου Βασίλη Βαγιάννη παρουσιάζει αυτήν τη βδομάδα ο Πνευματικός Όμιλος Λεμεσού-Κύπρου. Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 14 Νοεμβρίου, και θα τα τελέσει ο Δήμαρχος Λευκωσίας Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης. Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στους χώρους του ξενοδοχείου Χίλτον στη Λευκωσία έως τη Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου. Την ημέρα των εγκαινίων θα παρουσιαστεί και καλλιτεχνικό πρόγραμμα από το Φωνητικό Συγκρότημα «Μελωδία» (διεύθυνση: Βιολέτα Κακομανώλη, πιάνο: David Yenovkian, σόλο: Μάριος Ανδρέου). Το βράδυ των εγκαινίων η έκθεση θα παραμείνει ανοικτή μέχρι τις δέκα το βράδυ, ενώ το Σάββατο, την Κυριακή και τη Δευτέρα η έκθεση θα είναι ανοικτή για το κοινό από τις δέκα το πρωί έως τις δέκα το βράδυ.

Η τέχνη του
Για την τέχνη του διακεκριμένου ζωγράφου τα όσα αναφέρει ο Λεόντιος Πετμεζάς, ιστορικός τέχνης, είναι από τα πλέον χαρακτηριστικά. «Ο ζωγράφος Βασίλης Βαγιάννης εισάγει το κοινό του σε έναν ονειρικό κόσμο έντονων χρωμάτων και εκφραστικών σχημάτων, με ρομαντικές αποκαλύψεις και αισθησιακούς προσανατολισμούς. Η εικαστική του αλήθεια είναι πολυδιάστατη και πολυσύνθετη. Εμπνέεται από τη μελέτη της ποίησης σημαντικών Ελλήνων ποιητών, όπως ο Σολωμός, ο Ελύτης, ο Καβάφης, ο Βάρναλης, ο Ρίτσος, ο Αναγνωστάκης, ο Παλληκαρίδης και άλλοι. Εμφορείται από την ωραιότητα του αρχαϊκού πολιτισμού, αλλά και της μετέπειτα ιστορίας των σύγχρονων χρόνων, παρουσιάζοντας στιγμές ηρωικές, που σταδιακά και βαθμιαία γίνονται παράδειγμα προς μίμηση για τις επόμενες γενιές. Η έρευνά του προσδιορίζει τη σκέψη του θεατή, τον συγκινεί και τον κάνει να εισέλθει πολύ γρήγορα στην ψυχολογία της έμπνευσής του. Ο βυζαντινός απόηχος και το μεγαλείο του Χριστιανισμού λειτουργεί καταλυτικά στην τέχνη του.

Αποτυπώνει τις εμπνεύσεις του…
»Μέσα από μια δική του άποψη αποτυπώνει τις εμπνεύσεις του με ουσιώδεις αναφορές που απομονώνουν πρόσωπα, γεγονότα και ιδέες, που αξίζει να επισημανθούν με σχηματικές εννοιολογικές αναπλάσεις. Η ανθρώπινη φιγούρα αλλά και οι σωματογραφίες στις συνθέσεις του, δοσμένες σε διάφορες ιδεογραμμικές εκφάνσεις και σκηνές της καθημερινότητας, με διάχυτο το στοιχείο της αυθεντικότητας, αποτυπώνεται με παραστατικότητα, πληρότητα και ευθύβολα αυθόρμητη διάθεση. Οι γεωμετρικές συνθέσεις με τα κυβιστικά μοτίβα αποτελούν πίνακες στους οποίους ξεχωρίζουν περισσότερα από ένα θέματα, είναι έργα πολυμορφικά με πολύπλοκες αναζητήσεις, που είναι ωστόσο φτιαγμένα με έναν ιδιαίτερο τρόπο γραφής και εκτέλεσης.

Η γραμμικότητα που κυριαρχεί στις φόρμες του καλλιτέχνη ταυτίζεται συχνά με συμβολισμούς που ενδυναμώνουν εντάξεις σε τάσεις και σχολές που ξεκινούν από το ιμπρεσιονισμό περνούν στον εξπρεσιονισμό, ενώ ενδιάμεσα μαρτυρούν ένα πέρασμα από τα μονοπάτια του σουρεαλισμού. Η γαλήνια φύση, η ελευθερία της συνείδησης, η ηρεμία της σκέψης, σε συνδυασμό με τα πλάνα από το ξέγνοιαστο αιγαιοπελαγίτικο τοπίο, τις αντανακλάσεις του φωτός και την αύρα της θάλασσας, φέρνουν στον θεατή την ψυχική ανάταση, τη διέξοδο και την ισορροπία που αποζητά στον σημερινό κόσμο της αποξένωσης, της εγκατάλειψης και της έλλειψης επικοινωνίας. Το ατένισμα στη θεματολογία των πινάκων του Βαγιάννη σημειολογικά αναδεικνύεται σε ψυχολογικό βάλσαμο, που μας μεταφέρει ως φωνή διαμαρτυρίας μακριά από τους υπάρχοντες τριγύρω μας χώρους αδροσιάς. Συμβάλλει στη διαχρονικότητα και στη διάσωση για μερικές από τις ουσιαστικότερες αιώνιες αξίες της ζωής, που έχουν επικίνδυνα ατονήσει. Κατ’ αυτόν τον τρόπο ο καλλιτέχνης με ευγένεια γνωμοδοτεί και διαμορφώνει με στοχασμό, λυρισμό, λυρικές νότες αισιοδοξίας και μετάλλαξης σε κάθε πτυχή του υποσυνείδητου», τονίζει ο ιστορικός τέχνης.

Ο Βασίλης Βαγιάννης
Ο Βασίλης Βαγιάννης γεννήθηκε στη Μυτιλήνη. Σε μικρή ηλικία, όταν εγκαταστάθηκε η οικογένειά του στην Αθήνα, ξεκίνησε η σχέση του με τη ζωγραφική. Τα πρωτόλεια έργα του έγιναν σε χαρτόνια, όστρακα και ξύλινες επιφάνειες. Όταν τέλειωσε το Λύκειο πήγε στο Παρίσι, όπου σπούδασε Φυσική, Χημεία και Οικολογία, φοιτώντας παράλληλα στη Σχολή Καλών Τεχνών. Το έτος 1974 πραγματοποίησε στο Παρίσι την πρώτη ατομική έκθεσή του. Στη συνέχεια ακολούθησαν 50 περίπου ατομικές εκθέσεις σε πόλεις των ΗΠΑ (Νέα Υόρκη, Ουάσιγκτον, Ντιτρόιτ), του Καναδά (Τορόντο), της Γερμανίας (Ντίσελντορφ, Στουτγάρδη, Φρανκφούρτη), της Κύπρου (Λευκωσία, Λεμεσός, Λάρνακα, Πάφος), στο Παρίσι, στο Λονδίνο και σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας. Έχει λάβει μέρος και σε ομαδικές εκθέσεις.

Τα μέσα μαζικής επικοινωνίας (εφημερίδες, περιοδικά, τηλεοπτικοί και ραδιοφωνικοί σταθμοί) σε όλα τα μέρη του κόσμου όπου παρουσιάστηκε, έχουν ασχοληθεί εκτεταμένα με εγκωμιαστικά και επαινετικά σχόλια για την εικαστική του εργασία. Έχει επίσης αποσπάσει επιδοκιμαστικές κριτικές και βραβεία. Σκηνογράφησε παραστάσεις και καλλιτεχνικές εκδηλώσεις στη Γαλλία και σε Δήμους της Αττικής. Έχει βιογραφηθεί από τρεις εγκυκλοπαίδειες τέχνης, μεταξύ των οποίων «Οι Έλληνες Ζωγράφοι» των εκδόσεων ΜΕΛΙΣΣΑ. Το 2003 έγινε δεκτός από το Υπουργείο Πολιτισμού ως μέλος του επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδας.

Οι γνώσεις του στην εικαστική τέχνη συμπληρώθηκαν με επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, και με τη μελέτη της παραδοσιακής τέχνης σε 27 χώρες όπως η Κίνα, το Μεξικό, η Ινδονησία, η Ινδία, το Νεπάλ, η Ρωσία, η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η Ιταλία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Αγγλία και άλλες. Ζει, εργάζεται και εκθέτει τα έργα του στον εκθεσιακό χώρο που έχει δημιουργήσει στο Μαρούσι. Η ζωγραφική του Βασίλη Βαγιάννη έχει επηρεαστεί από τον ρομαντισμό, τις αρχέγονες μνήμες, τον βυζαντινό πολιτισμό, τα αιγαιοπελαγίτικα θέματα, την πρόσφατη ιστορία, τις ηρωικές σελίδες της πρόσφατης ιστορίας, καθώς και από την ποίηση αναγνωρισμένων Ελλήνων ποιητών.