Σημερινή

Κυριακή, 16/12/2018
RSS

Σε ηλικία 74 χρόνων έφυγε χτες ο Σπύρος Παπαγεωργίου

| Εκτύπωση | 04 Οκτώβριος 2014, 07:00 | Του Χαράλαμπου Χαραλαμπίδη

Φαρμακερή η είδηση που ήρθε από την Αθήνα. Ο Σπύρος Παπαγεωργίου, ο γίγαντας της ελληνικής δημοσιογραφίας, ο κορυφαίος ιστορικός μελετητής και συγγραφέας, ο πολυβραβευμένος λογοτέχνης, ο αγωνιστής της ΕΟΚΑ και εθελοντής πολεμιστής κατά των Τούρκων στασιαστών (1963-64) και των εισβολέων του Αττίλα το 1974, πέθανε χθες σε ηλικία 74 χρόνων στην Αθήνα, όπου διέμενε μόνιμα μετά την εισβολή και εργαζόταν ως αρχισυντάκτης στην έγκυρη απογευματινή εφημερίδα των Αθηνών «Εστία».

Με τον θάνατο του Σπύρου Παπαγεωργίου η ελληνική δημοσιογραφία και ιστοριογραφία έμειναν φτωχότερες. Έχασαν τον χαλκέντερο γίγαντά τους. Τον άριστο χειριστή της καθαρεύουσας και της δημοτικής μας γλώσσας, τον δωρικό, νευρώδη αρθρογράφο, τον γλαφυρό πεζογράφο, τον υψιπέτη ποιητή, τον ακούραστο σκαπανέα και ερευνητή της σύγχρονης κυπριακής ιστορίας, τον αυστηρό και αντικειμενικό συγγραφέα. Τα αυστηρώς αντικειμενικά ιστορικά βιβλία του Σπύρου Παπαγεωργίου, παρά τα σκόρπια αμφιλεγόμενα πορίσματά τους, σε επουσιώδη θέματα, θεωρούνται από τους ιστορικούς μελετητές και πολιτικούς όλων των κομμάτων και στην Κύπρο και στην Αθήνα, ως αξιόπιστες πηγές. Γι’ αυτό και όλοι αρύονται από αυτά στη συγγραφή δικών τους βιβλίων ή πολιτικών τοποθετήσεων.

Δεν ήταν μόνο αξεπέραστος δημοσιογράφος, ιστορικός συγγραφέας και λογοτέχνης ο Σπύρος Παπαγεωργίου. Ήταν και ένας μαχητής στη διεκδίκηση των δικαίων του κυπριακού Ελληνισμού. Αγωνίστηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ, υπηρέτησε στην εθελοντική Εθνοφρουρά και πήρε μέρος στις μάχες του Πενταδάκτυλου και της Πάφου. Κατά την εισβολή του Αττίλα, εγκατέλειψε τη θέση του διευθυντή του ΡΙΚ και έσπευσε να πολεμήσει ως απλός στρατιώτης στην πρώτη γραμμή.

Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, η Χούντα τού απαγόρευσε την είσοδο στην Ελλάδα και η κυβέρνηση Μακαρίου τον φυλάκισε. Μετά την εισβολή ο Σπύρος Παπαγεωργίου κυνηγήθηκε από το κυβερνητικό κατεστημένο και εγκαταλείφθηκε από πρώην συνεργάτες, «φίλους» και συναδέλφους, γεγονός που τον ανάγκασε να αναζητήσει καταφύγιο και στήριγμα στην Ελλάδα. Εκεί εργοδοτήθηκε από την έγκυρη απογευματινή εφημερίδα «Εστία» και έγινε αρχισυντάκτης της, μέχρι τη συνταξιοδότησή του. Παράλληλα, συνεργαζόταν για χρόνια με τη «Σημερινή». Μετά τη συνταξιοδότησή του ασχολείτο αποκλειστικά με την ιστορική έρευνα και τη συγγραφή.

Το σύντομο αυτό σημείωμα, ας αποτελέσει ευλαβικό μνημόσυνο στον συναγωνιστή, συνεργάτη, συνάδελφο και φίλο Σπύρο Παπαγεωργίου. Αιωνία η μνήμη του.