Σημερινή

Πέμπτη, 23/05/2019
RSS

Μέγεθος προβάτου θα έχουν στο μέλλον οι αρουραίοι

| Εκτύπωση | 09 Φεβρουάριος 2014, 07:00 | Σημερινή

Μεγαλώνουν τα τρωκτικά για να πάρουν τη θέση των θηλαστικών

Τα ζώα θα εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου σε οποιεσδήποτε μορφές τούς επιτρέψουν να επιβιώσουν και να αποκτήσουν απογόνους, υποστηρίζει ο γεωλόγος Jan Zalasiewicz

ΣΗΜΕΙΑ του οικοσυστήματος αδειάζουν και οι αρουραίοι είναι σε καλή θέση να καλύψουν αυτό το κενό…


Τα θηλαστικά εξαφανίζονται και τα τρωκτικά μεγαλώνουν για να πάρουν τη θέση τους. Ακούγεται σαν σενάριο ταινίας τρόμου, αλλά επιστήμονες από το Ηνωμένο Βασίλειο ισχυρίζονται πως πρόκειται για πιθανό φαινόμενο. «Τα ζώα θα εξελιχθούν με την πάροδο του χρόνου σε οποιεσδήποτε μορφές τούς επιτρέψουν να επιβιώσουν και να αποκτήσουν απογόνους», υποστηρίζει ο Jan Zalasiewicz, γεωλόγος από το Πανεπιστήμιο του Λέστερ. Ο Zalasiewicz παρομοιάζει το εύρημα της μελέτης με την κατάσταση στην κρητιδική περίοδο, όταν ζούσαν οι δεινόσαυροι και υπήρχαν πολύ μικρά θηλαστικά - σε μέγεθος αρουραίου η ποντικού.

Οι δεινόσαυροι καταλάμβαναν τις μεγαλύτερες οικολογικές θέσεις και αφότου εξαφανίστηκαν, αυτά τα μικροσκοπικά θηλαστικά μπόρεσαν και εξελίχθηκαν σε πολλές διαφορετικές μορφές. Κάποιες από αυτές ήταν πολύ μεγάλες και εντυπωσιακές, όπως βροντοθηρία, άλογα, μαστόδοντες, μαμούθ και ρινόκεροι.

Στο μέλλον, τα σημερινά ποντίκια ενδέχεται να φτάσουν σε μέγεθος του καπιμπάρα ή υδρόχοιρου, του μεγαλύτερου τρωκτικού που υπάρχει στον πλανήτη και φτάνει έως και 80 κιλά. «Οι αρουραίοι αποτελούν ένα από τα καλύτερα παραδείγματα ζώων, τα οποία οι άνθρωποι έχουμε βοηθήσει να εξαπλωθούν σε ολόκληρο τον κόσμο και που έχουν προσαρμοστεί επιτυχώς σε πολλά από τα νέα περιβάλλοντα, όπου έχουν βρεθεί», εξηγεί ο Zalasiewicz τον λόγο για τον οποίο η πρόβλεψή του δεν θα έπρεπε να εκπλήσσει.

«Κάποια σημεία του οικοσυστήματος αδειάζουν και οι αρουραίοι είναι σε καλή θέση να καλύψουν αυτό το κενό», συμπληρώνει ο Zalasiewicz, πιθανολογώντας ότι οι αρουραίοι θα έχουν σημαντική επίδραση στο γεωλογικό μέλλον της Γης και θα παράγουν «κάποιους αξιόλογους απογόνους».