Σημερινή

Δευτέρα, 25/03/2019
RSS

Αμπελοπούλια: Οι διαστάσεις της παράνομης παγίδευσης

| Εκτύπωση | 15 Ιούλιος 2014, 11:26 | Terra Cypria

Η Επίτροπος Διοικήσεως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το θέμα της παράνομης παγίδευσης μεταναστευτικών πτηνών, διαπιστώνοντας ότι είναι αυξημένο το πρόβλημα με την παγίδευση. Επ’ευκαιρία της συγκεκριμένης Έκθεσης (εδώ μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη την Έκθεση), η εκπομπή «Ανοικτή Γραμμή» φιλοξένησε πρόσφατα τη Λειτουργό του Γραφείου Επιτρόπου Διοικήσεως, Μαρία Τσότση, τον Επιστημονικό Συνεργάτη δύο οργανώσεων κατά της λαθροθηρίας πουλιών, Κλείτο Παπαστυλιανού και τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συνδέσμου Αειφόρων Μεθόδων Θήρευσης, Σταύρου Νεοφύτου, για συζήτηση του θέματος.
 
Αυστηρό το μήνυμα της Επιτρόπου Διοικήσεως
 
«Η πολιτική των αρμοδίων αρχών για μηδενική ανοχή πρέπει να είναι σταθερή, χωρίς παρεκκλίσεις ή ελαστικότητα και να περάσει οριστικά από το στάδιο της διακήρυξης στην πρακτική υλοποίηση, ανεξάρτητα των εντάσεων ή αντιδράσεων που πιθανόν να προκύψουν ξανά ή της μαζικότητας οποιωνδήποτε διαμαρτυριών, ακόμα και αν επιδοκιμάζονται από κοινό» καταλήγει η έκθεση της.
 
Παραδοσιακή η παγίδευση αμπελοπουλιών με ξόβεργων
 
Ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Αειφόρων Μεθόδων Θήρευσης υποστηρίζει την νομιμοποίηση των ξόβεργων με επιχείρημα ότι η παγίδευση των αμπελοπουλιών πραγματοποιείται από τον Μεσαίωνα και είναι αναπόσπαστο κομμάτι της κυπριακής παράδοσης. Η κα Τσότσου τόνισε ότι: «Ήταν αναπόσπαστο μέρος της παράδοσης, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι μπορούμε σήμερα να επικαλούμαστε το θέμα της παράδοσης για να συνεχίζουμε μια βάναυση και παράνομη δραστηριότητα». 
Η Επίτροπος Διοικήσεως καταλήγει ότι το κράτος πρέπει να επιδεικνύει σταθερά μηδενική ανοχή
 
Παράνομα τα δίκτυα και τα ξόβεργα σε όλη την Ευρώπη
 
Με την χρήση δικτύων και ξόβεργων, παγιδεύονται πολλά διαφορετικά είδη πουλιών, γι’ αυτό και απαγορεύονται τόνισε ο Επιστημονικός Συνεργάτης των δύο οργανώσεων κατά της λαθροθηρίας πουλιών. Τέλος, αντίκρουσε τις κατηγορίες για παράνομη είσοδο των ακτιβιστών σε περιφραγμένες περιουσίες, εξηγώντας ότι οι υποθέσεις για παράνομη είσοδο των ακτιβιστών σε περιφραγμένες περιουσίες οδηγήθηκαν στο δικαστήριο, όπου το Δικαστήριο αθώωσε τους κατηγορούμενους ακτιβιστές με επιβολή προστίμου στους παραπονούμενους ιδιοκτήτες και καταβολή αποζημίωσης προς τους ακτιβιστές..
 
bio
 
Δείτε ολόκληρη την εκπομπή «Ανοικτή Γραμμή» για το ζήτημα και ένα σύντομο ερωτηματολόγιο.