Σημερινή

Κυριακή, 21/04/2019
RSS

Δηλητήριο για τη Γη η μόλυνση

| Εκτύπωση | 13 Ιούλιος 2014, 07:00 | Σημερινή

Η ζημιά που έχει ήδη γίνει στους ωκεανούς ίσως, πλέον, να μην έχει καν γιατρειά

Το 60% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως βρίσκονται σήμερα υπό απειλή εξαφάνισης, την ίδια στιγμή που αποτελούν τη βασική πηγή τροφοδότησης περίπου 4000 ειδών ψαριών

ΜΙΑ ΣΕΙΡΑ από θαλάσσιες εκτάσεις θυμίζουν «βομβαρδισμένα τοπία», καθώς εκεί ζουν μόνο βακτήρια


Δεξαμενή... ζωής για ολόκληρο τον πλανήτη, οι ωκεανοί νοσούν. Κι όταν νοσούν οι θάλασσες, απειλείται αυτομάτως με δηλητηρίαση ολόκληρος ο πλανήτης. Το 72% της επιφάνειας της γης άλλωστε καλύπτεται από νερό. Το χειρότερο δε είναι πως η ζημιά που έχει ήδη γίνει στους ωκεανούς ίσως πλέον να μην έχει καν γιατρειά. Τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν μερίδα επιστημόνων. «Η καταστροφή που έχουμε προκαλέσει τους ωκεανούς της γης ίσως να είναι μη αναστρέψιμη», προειδοποιεί το αμερικανικό περιοδικό «Newsweek», μέσα από τις σελίδες του τελευταίου τεύχους του.

Μεταβάλλεται η χημική τους σύσταση

Περίπου το 1/3 των ανθρωπογενών εκπομπών διοξιδίου του άνθρακα που απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα καταλήγουν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο στους ωκεανούς, μεταβάλλοντας εν συνεχεία τη χημική σύσταση του θαλασσινού νερού. Συγκεκριμένα, το διοξίδιο του άνθρακα ρίχνει το pH αλλάζοντας έτσι την αλκαλικότητα (ή οξύτητα) του νερού. Με άλλα λόγια, κάνει το θαλασσινό νερό πιο όξινο. Το συγκεκριμένο πρόβλημα, συνδυαζόμενο μάλιστα με άλλες «πληγές» όπως η υπεραλιεία, η παράκτια ρύπανση, η μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα και ο γενικότερος «βομβαρδισμός» των θαλασσών με κάθε είδους απόβλητα, δημιουργεί ένα πραγματικά τοξικό περιβάλλον.

Τεράστια απειλή

Όσο για τα αποτελέσματα, αυτά έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται. Το 60% των κοραλλιογενών υφάλων παγκοσμίως βρίσκονται σήμερα υπό απειλή εξαφάνισης και μετράνε απώλειες. Δεδομένου δε ότι οι κοραλλιογενείς ύφαλοι (τα «τροπικά δάση της θάλασσας») τροφοδοτούν το 25% της θαλάσσιας ζωής (συμπεριλαμβανομένων περίπου 4.000 ειδών ψαριών), αντιλαμβάνεται κανείς εύκολα το μέγεθος του κινδύνου εάν αυτοί καταστραφούν.

Παράλληλα, ωστόσο, τις τελευταίες δεκαετίες πολλαπλασιάζονται με απειλητικούς ρυθμούς και οι επονομαζόμενες «νεκρές ζώνες» («dead zones»). Ο λόγος για μια σειρά από θαλάσσιες εκτάσεις που θυμίζουν «βομβαρδισμένα τοπία», καθώς εκεί δεν ζει τίποτα άλλο παρά μόνο βακτήρια και άλλοι μονοκύτταροι οργανισμοί. Σύμφωνα με το «Newsweek», οι νεκρές ζώνες πλέον ξεπερνούν παγκοσμίως σε αριθμό τις 400. Μία από τις μεγαλύτερες, μάλιστα, σε μέγεθος βρίσκεται κοντά στο Δέλτα του Μισισιπή, καλύπτεται από φύκη (δείγμα της αυξημένης οξύτητας του νερού) και έχει καταγραφεί σε κάποια στιγμή στο παρελθόν να ξεπερνάει σε έκταση τα 20.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Όσο για την αιτία της δημιουργίας της, οι ειδικοί τη συσχετίζουν με την υπερβολική χρήση... λιπασμάτων στις περιοχές πέριξ του Μισισιπή.

Νεκρό το ένα τρίτο της Βαλτικής

Σε αναλόγως... νεκρή κατάσταση βρίσκεται, σύμφωνα με το «Newsweek», και μεγάλο μέρος της Βαλτικής. «Το 1/3 της ζωής σε αυτήν τη θάλασσα, που άλλοτε τάιζε όλη τη βόρεια Ευρώπη, είναι πια νεκρό και ενδεχομένως χωρίς ελπίδα ανάρρωσης», σημειώνει χαρακτηριστικά ο συντάκτης του περιοδικού. Οι μεταβολές στην οξύτητα του νερού των ωκεανών επηρεάζουν φυσικά (ή μάλλον αφύσικα) και τη βιολογία της θαλάσσιας πανίδας. Μέχρι το τέλος του αιώνα, πολλά είδη ψαριών και άλλων θαλάσσιων οργανισμών θα έχουν εξαφανιστεί ή μεταλλαχθεί, προειδοποιούν οι επιστήμονες. Στρείδια, μύδια, χτένια και καρκινοειδή είναι από τα πρώτα που απειλούνται.

Πηγή: Το Έθνος