Σημερινή

Παρασκευή, 20/07/2018
RSS

Στέλεχος του ΑΚΕΛ: Η λύση θα είναι διχοτόμηση!

| Εκτύπωση | 11 Ιούνιος 2016, 10:00 | Με τον Κωστάκη Αντωνίου

Σε μία νηφάλια, πέρα για πέρα ειλικρινή και με σημαντικές παραδοχές για λάθη που διεπράχθησαν από το ΑΚΕΛ, αλλά και με πεισματική εμμονή σε διαχρονικές θέσεις του κόμματος, ο Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του «ΑΛΦΑ», προχώρησε να καθορίσει την παραπέρα πορεία του κόμματος, μετά τις οδυνηρές απώλειες στις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Ο Άντρος Κυπριανού παραδέχθηκε ότι ψηφοφόροι του κόμματος τηλεφωνούν στο κόμμα και τονίζουν ότι οι απώλειες του κόμματος οφείλονται στη σύμπλευση με την πολιτική Αναστασιάδη στο εθνικό θέμα. Αλλά εκείνο που προκάλεσε τεράστια εντύπωση είναι η αποκάλυψη του κ. Κυπριανού, ότι στέλεχος του κόμματος, σε μία εκ των συνεδριάσεων των κομματικών οργάνων, δήλωσε: «Ξεχάστε αυτά που λέτε. Η λύση θα είναι διχοτόμηση. Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι αδελφοί μας».

Για πρώτη ίσως φορά, στην ιστορία του ΑΚΕΛ, ακούγεται από στόμα στελέχους αυτή η αφοριστική, για την πολιτική του κόμματος, θέση. Για πρώτη φορά, στέλεχος του κόμματος μιλά με τη φωνή της αλήθειας και του ρεαλισμού. Και ίσως, για πρώτη φορά, ηγέτης του ΑΚΕΛ τολμά δημόσια να βγάλει προς τα έξω μίαν «ακραία» τοποθέτηση στελέχους του. Αποδίδουμε τα εύσημα στον Άντρο Κυπριανού.

Όσο και αν η θέση αυτή του στελέχους μπορεί να θεωρηθεί «ακραία» και αφοριστική για το ΑΚΕΛ, η αλήθεια διακρίνεται από πολιτικό ρεαλισμό και πολιτική ωριμότητα. Και όσο και αν μπορεί να χαρακτηρισθεί «μεμονωμένη» άποψη ενός στελέχους, η πραγματικότητα είναι πως και άλλα στελέχη και ψηφοφόροι του ΑΚΕΛ, αλλά και σημαντικό μέρος των πολιτών διατηρούν την ίδια άποψη.

Οι Τουρκοκύπριοι δεν είναι αδελφοί μας. Χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση αυτής της γελοίας θέσης που κατέστησε λάβαρο πολιτικής το ΑΚΕΛ; Οι Τουρκοκύπριοι είναι σύνοικο στοιχείο, είναι αυτοί με τους οποίους θα κληθούμε να συνδιαχειριστούμε αύριο το μέλλον της πατρίδας μας, εάν ποτέ εξευρεθεί λύση, αλλά ουδέποτε υπήρξαν αδελφοί των Ελληνοκυπρίων. Συνεπώς, το ΑΚΕΛ, ας αρχίσει σιγά-σιγά να αποσύρει από την αποθήκη των συνθημάτων του αυτήν την ανιστόρητη και γελοία θέση.

Από κει και πέρα, όμως, η τοποθέτηση του στελέχους τους ΑΚΕΛ, ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι η διχοτόμηση, εάν δεν αποτελεί επιθυμία, αλλά καρπό μελέτης της ιστορίας, των δεδομένων που προέκυψαν, γνώση των τουρκικών επεκτατικών σχεδίων και της λανθασμένης πολιτικής της ηγεσίας, συνιστά ρεαλιστική αποδοχή των πραγματικοτήτων.

Ο τρόπος που έχει διαχειριστεί το εθνικό πρόβλημα, από της τουρκικής εισβολής και εντεύθεν, η ελληνοκυπριακή ηγεσία, όλοι οι Πρόεδροι, αλλά κυρίως οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας που θήτευσαν στη σχολή της όποιας λύσης, δεν οδηγεί σε κανένα άλλο λογικό συμπέρασμα, παρά στο ότι η λύση του Κυπριακού θα είναι η διχοτόμηση. Αυτήν τη βεβαιότητα συμμερίζονται, όχι μόνο το στέλεχος του ΑΚΕΛ, αλλά η πλειοψηφία των πολιτών. Ιδιαίτερα σήμερα, η πολιτική Αναστασιάδη και η στήριξη που προσφέρει σε αυτήν την πολιτική η ηγεσία του ΑΚΕΛ έχει καταστήσει μη αναστρέψιμη την πορεία προς τη διχοτόμηση. Τα άλλα που λέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Δημοκρατικό Συναγερμό και το ΑΚΕΛ, περί ευρωπαϊκής λύσης και περί ατόφιας επανένωσης, είναι όλα ψέματα και προπαγάνδα.

Η λύση του Κυπριακού θα είναι η διχοτόμηση. Η νομιμοποίηση της διχοτόμησης και των τετελεσμένων της εισβολής και κατοχής. Πολύ ορθά κρίνει το στέλεχος του ΑΚΕΛ. Και όσο το συντομότερον απομακρυνθεί η ηγεσία του κόμματος από την πολιτική που οδηγεί στη διχοτόμηση, και δει τις ρεαλιστικές πραγματικότητες και συνειδητοποιήσει τον καταστροφικό δρόμο που ακολουθεί η πολιτική του Προέδρου, τόσο μεγαλύτερες ελπίδες θα δημιουργηθούν, ότι με το ΑΚΕΛ στη σωστή πορεία, ο δρόμος προς τη διχοτόμηση και τον αφανισμό του λαού μας μπορεί να ανακοπεί.

Ο εναγκαλισμός με την πολιτική Αναστασιάδη θα είναι θανατηφόρος. Και για το μέλλον του ΑΚΕΛ. Και για το μέλλον της Κύπρου...