Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

Μια θάλασσα από αριστερά προς δεξιά

| Εκτύπωση | 03 Σεπτέμβριος 2016, 10:00 | Με τον Μάριο Δημητρίου

Για άλλη μια φορά, εκατοντάδες προσκυνητές διαφόρων ηλικιών, από όλη την ελεύθερη Κύπρο, πήγαν στα κατεχόμενα με ιδιωτικά αυτοκίνητα και λεωφορεία και προσκύνησαν στη σπηλιά του αγαπημένου τους Άγιου Φανουρίου, ανήμερα τη γιορτή του, στις 27 Αυγούστου 2016, δίπλα στο μικρό άσπρο εξωκκλήσι του Αγίου, στο χωριό Άγιος Γεώργιος στην Κερύνεια.

Όπως ανακοίνωσε εκ μέρους της Ιστορικής και Θρησκευτικής Κίνησης Αγίου Φανουρίου ο επικεφαλής της οργανωτικής ομάδας, που συντονίζει τα τελευταία τρία χρόνια τις επισκέψεις στην περιοχή, Κλεάνθης Ερωτοκρίτου από τον Άγιο Γεώργιο Κερύνειας, «μαζί τους μετέφεραν κεριά και εικόνες και κατά το έθιμο τις φανουρόπιτες, που οι πιστοί συνέδεσαν με το όνομα του Αγίου. Στη λιτή εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, προσευχήθηκαν και μοιράστηκαν τις φανουρόπιτες. Η πρόσβαση στη σπηλιά έγινε από το στενό πέρασμα που βρίσκεται πάνω στα βράχια και οδηγεί προς την είσοδο της μικρής σπηλιάς.

Στον χώρο έξω από το εκκλησάκι, που οι Τούρκοι μετέτρεψαν σε γκαλερί, τελέστηκε παράκληση από τον ιερέα που συνόδευε τους πιστούς και εψάλησαν τα απολυτίκια των Αγίων Φανουρίου και Γεώργιου και ο Ακάθιστος Ύμνος». Ο Κλεάνθης Ερωτοκρίτου απευθύνθηκε στους παρευρισκόμενους, καταγγέλλοντας ότι στην περιοχή έγινε από τους Τούρκους αλλοίωση του τοπίου, λόγω μεταφοράς ογκόλιθων και μεγάλων όγκων χώματος και μίλησε για οικολογική και θρησκευτική καταστροφή.

Ανέφερε ότι η Κίνηση έχει αποταθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Τεχνική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά για προστασία του συγκεκριμένου χώρου, αλλά, όπως είπε, δεν υπήρξε καμιά ανταπόκριση. Πριν επιστρέψουν στις ελεύθερες περιοχές, οι προσκυνητές χωρίστηκαν σε ομάδες και επισκέφθηκαν τα πανέμορφα χωριά Άγιος Γεώργιος, Κάρμι, Τριμίθι, Μπέλλα Πάις, τους Δήμους Καραβά και Λαπήθου και την Κερύνεια.

Να σημειώσω ότι στο προσκύνημα συμμετείχε, όπως και τις προηγούμενες χρονιές, ο Δήμαρχος Κερύνειας Γλαύκος Καριόλου, που αυτήν τη φορά προτίμησε να μην απευθύνει λόγο. Λόγους απηύθυναν τρεις πολιτικοί, ο Κώστας Μαυρίδης, η Ελένη Μαύρου και ο Κυριάκος Τσιμίλλης.

Κοντοστέκομαι σε αυτά που ο Γλαύκος Καριόλου είπε στην πρώτη επίσκεψη του Αυγούστου 2013:

«Αγαπημένοι Κερυνειώτες, όλοι εσείς που κατάγεστε από την επαρχία Κερύνειας, από την Καλορκά μέχρι την Αγία Ειρήνη (35 χιλιάδες άτομα), όπως είδατε, μπορούμε να έρθουμε, άμα το θέλουμε. Όμως, όπως διαπιστώσατε, χρειάζεται κόπος και θυσίες, ακόμα και εξευτελισμοί και προσβολές. Ξέρετε καλά, ότι δεν θα μας τα μπογιατίσουν κάποιοι άλλοι. Δεν θα μας πάρουν από το χέρι κάποιοι άλλοι, να μας φέρουν. Το καθήκον μας είναι να περάσουμε στα παιδιά μας, στους μη βιωματικούς Κερυνειώτες, την αγάπη μας για τον τόπο μας.

»Αλλά, για να την περάσουμε, δεν γίνεται αλλιώς, πρέπει να έρθουν να δουν τον τόπο, να κολυμπήσουν ακόμα μέσα στη θάλασσα, να βγουν πάνω στον Άη Λαρκό, να μυριστούν το θυμάρι, την ανδρουκλιά και τον πεύκο - δεν γίνεται διαφορετικά.

»Ευχαριστώ όλους που έχετε υποστεί τη μεγάλη ζέστη της μέρας και την ταλαιπωρία, αλλά πιστεύω ότι ο Άγιος Φανούριος θα μας αξιώσει και θα μας φανερώσει την επιστροφή. Να κάμετε υπομονή… θέλει πολλή υπομονή. Θέλουμε τους Κερυνειώτες να αναπνεύσουν το ιώδιο της κερυνειώτικης θάλασσας… γιατί είναι διαφορετική η θάλασσα της Κερύνειας… πάει ίσια, από αριστερά προς τα δεξιά, ενώ στις άλλες πόλεις, η θάλασσα πάει ανάποδα, από δεξιά προς τα αριστερά!».