Σημερινή

Κυριακή, 16/06/2019
RSS

Πρώτα η δράση κατά του σωματεμπορίου

| Εκτύπωση | 22 Ιούνιος 2016, 07:40 | Με τον Μάριο Δημητρίου

Με επιστολή της στη στήλη, η Επίτιμη Πρόεδρος της οργάνωσης Cyprus Stop Trafficking, Ανδρούλλα Χριστοφίδου Henriques, ανταπαντά στη γραπτή ανακοίνωση του Υπουργείου Εσωτερικών, για την κοινή απόφαση της 10ης Ιουνίου 2016, της οργάνωσης, μαζί με το Μεσογειακό Ινστιτούτο Μελετών Κοινωνικού Φύλου και το ΣΤΙΓΜΑ, να μην υποβάλουν εκ νέου αίτηση για να συνεχίσουν τη συμμετοχή τους στην Πολυθεματική Συντονιστική Ομάδα κατά της Εμπορίας Ανθρώπων. Το θέμα αυτό απασχόλησε ρεπορτάζ μου που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα το περασμένο Σάββατο (18 Ιουνίου 2016).

«Αγαπητέ κύριε Δημητρίου, θέλω να διευκρινίσω ότι, ως Cyprus Stop Trafficking, μείναμε τόσο καιρό στην Πολυθεματική, διότι ελπίζαμε ότι η συμμετοχή μας στην Ομάδα δεν θα ήταν διακοσμητική, αλλά ότι θα βοηθούσε και στη δράση της οργάνωσης, η οποία βασικά είναι η φροντίδα των αναγνωρισμένων από την Αστυνομία, θυμάτων σωματεμπορίας.

Εκείνο που μας έκανε κάθε φορά εντύπωση, ήταν η απουσία συντονισμού των εμπλεκομένων κυβερνητικών φορέων, αλλά και η ευκολία με την οποία οι μεν έριχναν τις ευθύνες στους δε, όταν υπήρχε κάποιο πρόβλημα (π.χ. εάν εντοπίζαμε εμείς σαν οργάνωση ότι κάτι δεν πήγαινε καλά στο κρατικό καταφύγιο, το οποίο είναι υπό την ευθύνη των Υπηρεσιών Κοινωνικής Ευημερίας, οι Υπηρεσίες δακτυλόδειχναν ως υπεύθυνη, την Αστυνομία).

»Όσον αφορά την εκπόνηση του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Εμπορία Προσώπων, δεν αμφισβητώ τη συμβολή των ΜΚΟ, αλλά η Πολυθεματική έχει το Σχέδιο και οι ΜΚΟ έχουν τη δράση... Ένας από τους λόγους που αποφασίσαμε ν’ αποχωρήσουμε, είναι και το ότι μας ζητούσαν ελεγμένους λογαριασμούς, για το 2015. Αρνήθηκα κατηγορηματικά για τον εξής λόγο:

Πότε το Υπουργείο ή η Πολυθεματική ενδιαφέρθηκε για τα οικονομικά μας προβλήματα και πότε πρότεινε να μας βοηθήσει οικονομικά; Μόνο πέρσι τα Χριστούγεννα ο Υπουργός Εσωτερικών κ. Χάσικος μάς έστειλε 1.000 ευρώ. Έδωσα ελεγμένους λογαριασμούς στο Pro Victimis (Γενεύης), που επί τρία χρόνια μάς έδιναν 50.000 ελβετικά φράγκα και στο EEA GRANTS, που από τον Απρίλη 2014 μέχρι τον Οκτώβρη 2015 μάς έδωσαν 90.000 ευρώ.

Και οποιοσδήποτε φίλος θέλει να ενημερωθεί σχετικά με τα οικονομικά μας, πριν να μας κάνει κάποια εισφορά, τον προσκαλώ να πάει στο λογιστικό γραφείο του κυρίου Γιώργου Στροβολίδη, ο οποίος από το 2007 προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του στην οργάνωση. Αλλά δεν πρόκειται να δώσω ελεγμένους λογαριασμούς σε κανέναν, ο οποίος δεν μας έχει ποτέ βοηθήσει και ούτε πρόκειται να το κάνει.

»Σχετικά με τη γραφειοκρατία, να διευκρινίσω ότι δεν θεωρώ πρόβλημα τη συμπλήρωση μιας φόρμας, ή δύο φορμών, ώστε τα θύματα να έχουν πρόσβαση στα δικαιώματά τους. Η γραφειοκρατία για μένα, είναι η πολύμηνη αναμονή για να εκδοθεί η άδεια παραμονής και να αρχίσουν τα θύματα να έχουν κάποια οικονομική βοήθεια από το κράτος, αφού παραδοθούν οι φόρμες στο αρμόδιο πρόσωπο.

Σας πληροφορούμε ότι αυτήν τη στιγμή, φιλοξενούμε θύματα σωματεμπορίου, που δεν παίρνουν καμία χρηματική βοήθεια από το κράτος»…