Σημερινή

Κυριακή, 26/05/2019
RSS

«Εισβολή» 120 startuppers

| Εκτύπωση | 12 Μάιος 2019, 18:03 | Του Μάριου Ιγνατίου

Η ΠΑΦΟΣ ΜΕΤΑΤΡΕΠΕΤΑΙ ΣΕ ΕΞΥΠΝΗ ΠΟΛΗ

ΗΔΗ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΣ ΑΡΙΘΜΟΣ ΝΕΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ


Ματιά προς το μέλλον πρέπει να θεωρηθεί η πρόθεση του Δήμου Πάφου να επενδύσει στις καινοτόμες και έξυπνες ιδέες μέσω της στήριξης των start up εταιρειών. Ήδη οι δίαυλοι επικοινωνίας που στήνει τον τελευταίο καιρό ο Δήμος με το γειτονικό Ισραήλ, μέσω και της αδελφοποίησης με την πόλη Χερτζίγια, αντλώντας σημαντική γνώση, βοηθούν ουσιαστικά και κάνουν όχι απλά βήματα προόδου σε αυτόν τον τομέα, αλλά άλματα. Οι αποφάσεις για μετεξέλιξη της πόλης σε ψηφιακή και έξυπνη άρχισαν σιγά-σιγά να παίρνουν σάρκα και οστά και το πιο πρόσφατο απτό παράδειγμα είναι η έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της αντικατάστασης 50 πασσάλων ηλεκτρισμού με αντίστοιχους έξυπνους, οι οποίοι θα μπορούν να κάνουν αρκετά περισσότερα και χρήσιμα από το να εκπέμπουν απλώς φως.

Τι είναι οι έξυπνοι πάσσαλοι

Οι έξυπνοι πάσσαλοι, σε αντίθεση με τα συνηθισμένα φώτα του δρόμου, τα οποία εκπέμπουν φως μόνο στην κορυφή της λάμπας, μπορούν ανάλογα με το μοντέλο παραγγελίας να λάμψουν σε όλο τους το σώμα.

Ταυτόχρονα μπορούν να αλλάξουν χρώμα σε περιπτώσεις που αυτό χρειαστεί, όπως σε παγκόσμιες εκστρατείες στις οποίες ο Δήμος μετέχει, π.χ. η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού που τα φώτα γίνονται μπλε, ή η ημέρα που η Europa Donna Cyprus στέλνει το μήνυμα για καταπολέμηση του καρκίνου, που το χαρακτηριστικό είναι οι ροζ φιγούρες.

Οι λωρίδες LED μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν για να φέρουν μια ποικιλία χρωμάτων, όπως το αναμμένο νέον. Σε φεστιβάλ ή ειδικές περιπτώσεις, τα φώτα μπορούν να “χορέψουν”, να γίνουν πολύχρωμα και να αλλάξουν το χρώμα με την πυκνότητα της ροής της κυκλοφορίας, παίζοντας έναν προειδοποιητικό ρόλο. Ταυτόχρονα, σε κάποιες χώρες που ήδη έχουν τοποθετηθεί (κυρίως στην Ασία), παίζουν και έναν άλλο ρόλο μέσω των τοποθετημένων καμερών τους, αυτόν της καταγραφής ροής πληθυσμού, που σε ασιατικές μεγαλουπόλεις είναι σημαντικός για τα εμπορικά κέντρα και τις μεγάλες πλατείες.

Να σημειωθεί πως, ανάλογα με το μοντέλο που θα επιλεγεί βάσει προσφορών, οι έξυπνοι πάσσαλοι έχουν τη δυνατότητα να φέρουν στη βάση τους ενσωματωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα ενημέρωσης και παροχής πληροφοριών, φορτιστή τηλεφώνου ή άλλων συσκευών, φορτιστή ηλεκτρικού αυτοκινήτου, διαφημιστικό πίνακα, σημείο παροχής Wi-Fi, ενώ είναι βεβαίως και ενεργειακά πιο οικονομικοί και φιλικοί στο περιβάλλον.

Στήριξη σε νέους startuppers

Την ίδια στιγμή σε εξέλιξη βρίσκεται και η προσπάθεια του Δήμου Πάφου για παραχώρηση 120 χώρων διαμονής κι εργασίας σε ξένους και ντόπιους startuppers, που θέλουν να εργαστούν και να δραστηριοποιηθούν στην Πάφο.

Στο πλαίσιο αυτό ο Δήμος Πάφου ανακαινίζει αυτήν τη στιγμή μια σειρά από κατάλληλα διαμορφωμένους κι εξοπλισμένους χώρους στο κέντρο της πόλης, οι οποίοι θα είναι έτοιμοι σε 2 μήνες, προκειμένου να παραχωρηθούν στους ενδιαφερομένους.

Ήδη σημαντικός αριθμός νέων επιστημόνων από την Ευρώπη, οι οποίοι ασχολούνται με τη δημιουργία startups, έχουν εκδηλώσει ζωηρό ενδιαφέρον να έρθουν και να εγκατασταθούν στην Πάφο, καθώς η τάση της αναζήτησης ελκυστικών προορισμών για τέτοιου είδους δραστηριότητες κερδίζει συνεχώς έδαφος τόσο στον ευρωπαϊκό χώρο όσο κι ευρύτερα. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να υπάρχει για τα κέντρα μικρών και γραφικών πόλεων, που προσφέρουν ποιότητα ζωής.

Η τάση αυτή ανταποκρίνεται στα δεδομένα της Πάφου, η οποία συνδυάζει το καλό κλίμα, την εύκολη προσβασιμότητα μέσω του διεθνούς αεροδρομίου της, την ασφάλεια, τη χαμηλή φορολογία, καθώς και το λογικό κόστος διαβίωσης.

Ο 3ος πυλώνας ανάπτυξης

Ο Δήμος Πάφου έχει θέσει ως στρατηγικό στόχο την ανάπτυξη του τομέα της καινοτομίας, των νεοφυών επιχειρήσεων και των νέων τεχνολογιών. Ένας τομέας που θα λειτουργήσει ως τρίτος πυλώνας οικονομικής, επιχειρηματικής και κοινωνικής δραστηριότητας στην περιοχή μας παράλληλα με τον τουρισμό και την ανάπτυξη γης. Τα πλεονεκτήματα από μια τέτοια εξέλιξη είναι αυτονόητα. Όχι μόνο θα επιφέρει μια αειφόρο και σταθερή ανάπτυξη στην Πάφο, όχι μόνο θα ενισχύσει την οικονομία και θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των πολιτών, αλλά -το σημαντικότερο ίσως- θα επιτρέψει να αξιοποιηθούν, επιτέλους, οι προσοντούχοι και ταλαντούχοι νέοι μας, οι οποίοι σήμερα βρίσκουν αναγκαστικό καταφύγιο στο εξωτερικό.

Είναι στο πλαίσιο αυτό που ο Δήμος προωθεί ήδη τη μετατροπή της Πάφου σε «ψηφιακή και έξυπνη πόλη», με την ταυτόχρονη δημιουργία του κατάλληλου «οικοσυστήματος», του φιλικού δηλαδή περιβάλλοντος που θα επιτρέψει την ανάπτυξη και λειτουργία του νέου αυτού πυλώνα.

Τι είναι οι startups

Ο όρος που επικράτησε σε σχέση με τα πιο πάνω είναι το start up, αν και σε απόλυτη ελληνική μετάφραση χρησιμοποιείται ο χαρακτηρισμός νεοφυείς επιχειρήσεις. Οι εταιρείες αυτές είναι νέες, με χαρακτηριστικό την καινοτομία και διαθέτουν προοπτική να πολλαπλασιάσουν τις δραστηριότητές τους σε σχέση με το προσωπικό που απασχολούν.

Μια startup ως επί το πλείστον είναι μια νέα εταιρεία που προσφέρει καινοτομία, ανοίγοντας τεχνολογικά νέους ορίζοντες και δίνοντας λύσεις μέσα από σωστά δομημένα επιχειρηματικά πλάνα και οργανογράμματα.

Στο εξωτερικό δεκάδες startups εταιρείες εργοδοτούν δεκάδες έως και εκατοντάδες νέους επιστήμονες, ανοίγουν διαρκώς νέες θέσεις εργασίας και μέσω επιχορηγήσεων και προγραμμάτων, που οι κυβερνήσεις κατά καιρούς εφαρμόζουν, επιτυγχάνουν ραγδαία οικονομική ανάπτυξη με συνεχή αύξηση του κύκλου εργασιών τους κάθε χρόνο. Έτσι, εταιρείες που ιδρύονται με ελάχιστους πόρους, καταλήγουν μέσα σε μερικά χρόνια να αξίζουν εκατοντάδες εκατομμύρια.