Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

Έρχονται δύσκολα για τις κυπριακές επιχειρήσεις

| Εκτύπωση | 05 Μάιος 2019, 18:03 | Του Σωκράτη Ιωακείμ

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ εξέφρασε την άποψη πως από το 2020 και μετά τα πράγματα θα είναι χειρότερα για τις κυπριακές επιχειρήσεις, καθώς αναμένεται να ρίξει ταχύτητα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας

Με συγκρατημένη αισιοδοξία βλέπουν το 2019 για τις κυπριακές επιχειρήσεις οι εργοδοτικές οργανώσεις της χώρας, προειδοποιώντας πως υπάρχουν αρκετές απειλές και προκλήσεις στον ορίζοντα. Μιλώντας στη «Σ» ο γενικός διευθυντής της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων Μιχάλης Αντωνίου χαρακτήρισε το 2019 ως χρονιά σταθεροποίησης σε ό,τι αφορά τη κερδοφορία των εταιρειών, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα πως οι απειλές και οι κίνδυνοι για την κυπριακή οικονομία και κατ’ επέκτασιν για τις κυπριακές επιχειρήσεις είναι τεράστιοι. «Δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός καθώς οι απειλές, ιδιαίτερα οι εξωγενείς είναι ασύμμετρες. Επιβάλλεται να υπάρξει σύνεση από όλους ώστε να μην αυξηθούν οι ανελαστικές δαπάνες τόσο της κεντρικής κυβέρνησης, όσο και των επιχειρήσεων», είπε.

Οι τομείς που καταγράφουν κερδοφορία

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, ο Μιχάλης Αντωνίου αναφέρθηκε στους τομείς που καταγράφουν πιο κερδοφόρα πορεία σε σύγκριση με άλλους τομείς της οικονομίας. «Η Τριτοβάθμια Εκπαίδευση καταγράφει μία εντυπωσιακή πορεία το τελευταίο διάστημα, όμως και εκεί υπάρχουν προκλήσεις από άλλες χώρες που θα προσπαθήσουν να κερδίσουν σημαντικό μερίδιο από τους ξένους φοιτητές που καταφέραμε να έρθουν τα τελευταία χρόνια στην Κύπρο.

Ανοδική πορεία καταγράφει και ο τομέας της ναυτιλίας, ωστόσο και εκεί θα προκύψουν προβλήματα, καθώς αφενός έχει ανέβει σημαντικά το κόστος των καυσίμων και, αφετέρου, συνεχίζεται και το τουρκικό εμπάργκο που επηρεάζει τον κλάδο. Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, η αναβλητικότητα και η αβεβαιότητα που παρατηρήθηκε με το Brexit αναμένεται να πλήξει την κερδοφορία των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς ήδη προσφέρθηκαν μεγαλύτερες εκπτώσεις, ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά οι αφίξεις», υπογράμμισε.

Τράπεζες και ακίνητα

Σχετικά με τον τραπεζικό τομέα, ο κ. Αντωνίου ανέφερε πως θα πρέπει τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να αξιοποιήσουν το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό για να μεγεθύνουν την κερδοφορία τους και να βελτιώσουν τον ισολογισμό τους, ενώ για τον κλάδο των ακινήτων σημείωσε πως έχουν την άποψη πως θα σταθεροποιηθεί στα επόμενα χρόνια.

Δυσκολεύουν τα πράγματα από το 2020

Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ εξέφρασε την άποψη πως από το 2020 και μετά τα πράγματα θα είναι χειρότερα για τις κυπριακές επιχειρήσεις, καθώς αναμένεται να ρίξει ταχύτητα ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας. «Φέτος οι οικονομολόγοι μας εκτιμούν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί μεταξύ 3 και 3,5%, ενώ για το 2020 ενδεχομένως να περιοριστεί στο 2,5%. Γι' αυτό επαναλαμβάνω πως πρέπει να επιδειχθεί σύνεση απ' όλους, καθώς τα δύσκολα δεν έχουν περάσει», τόνισε.

Θα επηρεάσει το Brexit

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι θέσεις του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου. Σε δηλώσεις του στη «Σ», ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ Μάριος Τσιακκής τόνισε πως τα μέλη τους είναι συγκρατημένα σε ό,τι αφορά την κερδοφορία τους καθώς υπάρχουν σημαντικές προκλήσεις ενώπιόν τους. «Ο τουρισμός λόγω Brexit θα επηρεαστεί καθώς οι Βρετανοί είναι οι παραδοσιακοί αιμοδότες του, ενώ και στον κλάδο των ακινήτων ενδεχομένως να παρατηρηθεί κάμψη με τις αλλαγές που γίνονται στο σχέδιο πολιτογραφήσεων», υπογράμμισε

Από αναδιάρθρωση το λιανικό εμπόριο

Ο Μάριος Τσιακκής, κληθείς να σχολιάσει τον κλάδο που αναμένουν να αντιμετωπίσει τα περισσότερα προβλήματα το επόμενο διάστημα, έκανε αναφορά στο λιανικό εμπόριο. «Κατά την άποψή μας είναι ένας κλάδος που θα περάσει από αναδιάρθρωση το τελευταίο διάστημα», είπε.

Λιγότερη κερδοφορία…

Ο γενικός γραμματέας του ΚΕΒΕ εξέφρασε παράλληλα την άποψη πως στα επόμενα χρόνια θα είναι ακόμη μεγαλύτερες οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις. «Κατά την άποψή μας θα περιοριστεί η κερδοφορία των εταιρειών τα επόμενα χρόνια, χωρίς αυτό να σημαίνει κατ’ ανάγκην ότι θα καταγράφουν ζημιές. Απλώς μπορεί να περιοριστεί η κερδοφορία τους», διευκρίνισε.

Αύξηση στην κατάθεση οικονομικών στοιχείων

Η «Σ» επικοινώνησε και με τον Έφορο Εταιρειών, Σπύρο Κόκκινο, ζητώντας στοιχεία σε ό,τι αφορά την κερδοφορία των εταιρειών. Ο κ. Κόκκινος δεν θέλησε να σχολιάσει τα στοιχεία αλλά αρκέστηκε στο να πει ότι καταγράφεται αυξητική τάση σε ό,τι αφορά την κατάθεση των οικονομικών καταστάσεων των εγγεγραμμένων στην Κύπρο εταιρειών στο Τμήμα του. «Είναι πολύ πιο κάτω από τις μισές οι εταιρείες που καταθέτουν τις οικονομικές τους καταστάσεις, ωστόσο η κατάσταση έχει βελτιωθεί. Ο στόχος μας ως Τμήματος του Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη είναι όπως ο αριθμός αυτός αυξηθεί το επόμενο διάστημα», τόνισε.

Τα στοιχεία του ΧΑΚ

Τέλος, αξίζει να αναφέρουμε πως η συντριπτική πλειοψηφία των εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου εταιρειών καταγράφουν φέτος αυξημένα κέρδη, με ναυαρχίδα την Ελληνική Τράπεζα και άλλες εταιρείες του τουριστικού κλάδου.