Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

Το «Olivewood» ανθίζει

| Εκτύπωση | 28 Απρίλιος 2019, 18:03 | Του Σωκράτη Ιωακείμ

ΤΡΕΙΣ ΤΑΙΝΙΕΣ ΜΕ ΜΠΑΤΖΕΤ €100 ΕΚΑΤ. ΘΑ ΓΥΡΙΣΤΟΥΝ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

ΣΤΟΧΟΣ Η ΠΡΟΣΕΛΚΥΣΗ ΞΕΝΩΝ ΕΠΕΝΔΥΣΕΩΝ ΚΑΙ Η ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΥΠΟΔΟΜΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΤΩΝ ΤΑΙΝΙΩΝ


Στις αρχές Ιουνίου αναμένεται τελικά να αρχίσουν τα γυρίσματα της πολυαναμενόμενης κινηματογραφικής ταινίας του βραβευμένου με Όσκαρ ηθοποιού Nikolas Cage στην Κύπρο, με τίτλο «Ζίου Ζίτσου». Τα γυρίσματα μετά την επιθεώρηση του χώρου της Διεθνούς Κρατικής Έκθεσης από τον Αμερικανό παραγωγό της ταινίας αποφασίστηκε τελικά να μη γίνουν εκεί, αλλά σε άλλο χώρο, που βρίσκεται, όπως μας τονίστηκε αρμοδίως, μεταξύ Αγίου Δομετίου και Έγκωμης.

Τα γυρίσματα για την ταινία, το μπάτζετ της οποίας ανέρχεται στα €27 εκατ., αναμένεται να διαρκέσουν όλο το καλοκαίρι και σε αυτά αναμένεται να προσληφθούν και 80 Κύπριοι όλων των ειδικοτήτων, δηλαδή ηθοποιοί, σκηνοθέτες, κινηματογραφιστές, διευθυντές φωτογραφίας, μακιγιέζ και άλλοι. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν αίτηση για να εργαστούν συμπληρώνοντας σχετικό έντυπο, που είναι αναρτημένο στην ιστοσελίδα του Invest Cyprus.

Τα οφέλη

Όπως μας τονίστηκε αρμοδίως, μόνο για τις ανάγκες της ταινίας θα πραγματοποιηθούν 3.500 χιλιάδες διανυκτερεύσεις στην Κύπρο και αναμένεται παράλληλα να γίνουν και υποδομές, τις οποίες θα μπορεί η χώρα να εκμεταλλευτεί για τουριστικούς σκοπούς.

Στην ταινία επιστημονικής φαντασίας «Ζίου Ζίτσου» στόχος είναι, παράλληλα, όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, Μιχάλης Μιχαήλ, να προβληθεί η Κύπρος τόσο πολιτιστικά, όσο και αρχαιολογικά, καθώς αναμένεται να προβληθούν και αρκετά αρχαιολογικά μνημεία του νησιού.

Παράλληλα θα προσελκύσει και ξένες επενδύσεις, καθώς αναμένεται να γίνουν και νέες υποδομές, όπως στούντιο για τις ανάγκες παραγωγής και άλλων ταινιών.

Άλλες 5 ταινίες στα σκαριά

Η ταινία του Nikolas Cage πάντως είναι μόνο η αρχή, καθώς, όπως μας ανέφερε ο Πρόεδρος του Invest Cyprus, άλλες πέντε κινηματογραφικές ταινίες έχουν τροχοδρομηθεί, με τα γυρίσματα δύο εξ αυτών να είναι προγραμματισμένα πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους. Η μια εκ των δύο ταινιών μάλιστα θα έχει ως πρωταγωνιστή μεγαλύτερο κινηματογραφικό όνομα από τον Nikolas Cage και επίσης βραβευμένο με Όσκαρ ηθοποιό, το όνομα του οποίου κρατείται για την ώρα ως επτασφράγιστο μυστικό. Η συγκεκριμένη ταινία, που είναι του ίδιου παραγωγού με αυτήν του Nikolas Cage, θα έχει μπάτζετ €50 εκατ. και τα γυρίσματά της θα γίνουν σε όλες τις πόλεις της Κύπρου.

Παράλληλα, πριν από το τέλος του χρόνου, αναμένεται να αρχίσουν τα γυρίσματα μιας νέας ταινίας Νοτιοαφρικανού παραγωγού, το μπάτζετ της οποίας θα ανέρχεται στα €23 εκατ.

Σωρευτικά δηλαδή το μπάτζετ των τριών πρώτων ταινιών που είναι προγραμματισμένες να γίνουν φέτος στην Κύπρο ανέρχεται στα €100 εκατ., ενώ για το 2020 υπάρχουν προχωρημένες διαβουλεύσεις για άλλες 3 ταινίες στο νησί μας. Στόχος είναι το κυπριακό Olivewood να γίνει πόλος έλξης και για άλλες κινηματογραφικές ταινίες στην Κύπρο.

Σημαντικά φορολογικά κίνητρα

Το σχέδιο οπτικοακουστικής βιοµηχανίας, που εκπόνησε η Κυβέρνηση, παρέχει σε Κύπριους και ξένους παραγωγούς φορολογικά κίνητρα, όπως επιστροφές χρηµάτων (cash rebate) µέχρι και 35% φορολογικές πιστώσεις και εκπτώσεις, καθώς και επιστροφές ΦΠΑ επί επιλέξιµων δαπανών.

Τα κίνητρα δόθηκαν στην προσπάθεια της χώρας να καθιερωθεί διεθνώς ως ένα µεγάλο και ποικιλόµορφο κινηµατογραφικό στούντιο. Το συγκεκριµένο όνοµα Olivewood προέκυψε, καθώς η ελιά είναι ένα δέντρο που συνδέεται έντονα και διαχρονικά µε την ιστορία και την παράδοση της Κύπρου.

Έχουμε όλα τα προσόντα

Η Κύπρος διαθέτει πάντως όλα τα απαραίτητα προσόντα, για να εισέλθει στον χάρτη των διεθνών κινηµατογραφικών προορισµών. Αποτελεί µία ελκυστική επένδυση για οποιονδήποτε παραγωγό που αναζητεί έναν χώρο γυρισµάτων. Συνδυάζει πληθώρα διαφορετικών τοπίων, όπως όµορφες παραλίες, δασικές εκτάσεις και βουνά, γραφικά χωριά και σύγχρονες πόλεις.

Ανάλογα στοιχεία βεβαίως διαθέτουν και άλλες χώρες, όπως η Μάλτα, η Ιταλία, η Ελλάδα, η Ισπανία και η Πορτογαλία. Πρόκειται, µάλιστα, για χώρες µε µεγάλη παράδοση και έργα υποδοµής για τον σκοπό αυτό. Ωστόσο, στην Κυβέρνηση θεωρούν ότι το σχέδιο κινήτρων που έχουν ανακοινώσει, µε την επιστροφή µετρητών και φόρων που µπορεί να φθάσει στο 35%, είναι ένα πολύ σηµαντικό βήµα προς τη σωστή κατεύθυνση.