Σημερινή

Παρασκευή, 19/04/2019
RSS

Συνεργασία Κύπρου - ΗΒ σε έρευνα και καινοτομία

| Εκτύπωση | 17 Μάρτιος 2019, 18:03 | Σημερινή

Η Βρετανική Ύπατη Αρμοστεία φιλοξένησε στο Λονδίνο τον νεοδιορισθέντα Επικεφαλής Επιστήμονα, Κυριάκο Κόκκινο, στις 6-7 Μαρτίου, σε μια προσπάθεια ενδυνάμωσης των συνεργειών μεταξύ Ηνωμένου Βασιλείου και Κύπρου στην έρευνα και την καινοτομία.

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι Κύπριοι αξιωματούχοι είχαν συναντήσεις με τον General Chief Scientific Adviser της Βρετανικής Κυβέρνησης, Σερ Πάτρικ Βάλανς, ενώ μετέβησαν στο Υπουργείο Οικονομίας, Ενέργειας & Βιομηχανικής Στρατηγικής, στον οργανισμό Έρευνας και Καινοτομίας Η.Β. όπου συνομίλησαν με εκπρόσωπους του Δικτύου Επιστημών και Καινοτομίας, περιλαμβανομένης της Καθηγήτριας Κάρολ Μάντελ, Ανώτερης Επιστημονικής Συμβούλου του Υπουργείου Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας. Επιπρόσθετα, επισκέφθηκαν το Imperial College, το Κοινοβουλευτικό Γραφείο Επιστήμης και Τεχνολογίας, όπως επίσης και το Κυβερνητικό Γραφείο Ψηφιακής Υπηρεσίας, το οποίο έχει τον πρώτο λόγο στον ψηφιακό μετασχηματισμό του Η.Β.

Κατά τις συναντήσεις συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις που θα αναπτυχθούν στο προσεχές χρονικό διάστημα για τη δημιουργία αμοιβαία επωφελών συνεργασιών, οι οποίες θα προσφέρουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης του οικοσυστήματος επιχειρηματικής καινοτομίας.

Σχολιάζοντας την επίσκεψη, ο κ. Κόκκινος τόνισε ότι είχε διττό στόχο. «Αφενός να διερευνηθούν οι δυνατότητες εμβάθυνσης της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών σε έρευνα και καινοτομία, χτίζοντας πάνω στις πολυεπίπεδες υπάρχουσες συνεργασίες σε ακαδημαϊκό και ερευνητικό επίπεδο και, αφετέρου, να δημιουργηθούν νέες συνεργασίες, οι οποίες θα εστιάζουν σε κοινές σύγχρονες προκλήσεις όπως η γήρανση του πληθυσμού, η κλιματική αλλαγή κ.ά.», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του, ο Ύπατος Αρμοστής, Στίβεν Λίλι, είπε πως «αυτή η επίσκεψη αποτελεί ένα σημαντικό ορόσημο στην ενδυνάμωση των δεσμών που έχουμε με την Κύπρο στην έρευνα και την καινοτομία, τομείς στους οποίους είμαστε ήδη ισχυροί εταίροι, αλλά και στη δόμησή τους με πιο αποφασιστικό τρόπο».