Σημερινή

Τρίτη, 26/03/2019
RSS

Έξι χρόνια «Αποστολή Νερό»

| Εκτύπωση | 17 Φεβρουάριος 2019, 18:00 | Σημερινή

Μετά από έξι χρόνια συνεχούς δράσης για την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στην Κύπρο, το Πρόγραμμα Μη Συμβατικών Υδατικών Πόρων «Αποστολή Νερό», το οποίο υλοποιείται από τον διεθνή οργανισμό Global Water Partnership-Mediterranean (GWP-Med) σε συνεργασία με την Α/φοί Λανίτη και την Coca-Cola, ολοκληρώνει τον κύκλο του. Πρόκειται για ένα Πρόγραμμα, το οποίο συνέβαλε καθοριστικά στην εξοικονόμηση και επαναχρησιμοποίηση χιλιάδων κυβικών μέτρων νερού, καθώς και στην καλλιέργεια μιας νέας κουλτούρας στους πολίτες για την υπεύθυνη χρήση του.

To Πρόγραμμα «Αποστολή Νερό» ξεκίνησε το 2013, υλοποιήθηκε με αποκλειστική χρηματοδότηση από το Ίδρυμα της Coca-Cola, στο πλαίσιο της παγκόσμιας δέσμευσης της εταιρείας για επιστροφή στις τοπικές κοινωνίες 100% του νερού που χρησιμοποιείται στην παραγωγή των προϊόντων της.

Με την ευκαιρία της ολοκλήρωσης του εξαετούς κύκλου του Προγράμματος, παρουσιάστηκαν την Παρασκευή, 8 Φεβρουαρίου 2019, τα αποτελέσματά του σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία, παρουσία εκπροσώπων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, καθώς και προσωπικοτήτων της επιστημονικής και επιχειρηματικής κοινότητας του τόπου.

Μέσα από την εφαρμογή του Προγράμματος επωφελήθηκαν περισσότεροι από 83.000 κάτοικοι του νησιού, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ουσιαστική συνεισφορά του στην κυπριακή κοινωνία. Αξιοσημείωτο είναι πως από το 2013, χάρη στα έργα του Προγράμματος, συλλέχθηκαν, επαναχρησιμοποιήθηκαν και εξοικονομήθηκαν σε ετήσια βάση περισσότερα από 40.273 κυβικά μέτρα νερού.

Συγκεκριμένα, τα τελευταία έξι χρόνια εγκαταστάθηκαν ή αποκαταστάθηκαν, στο πλαίσιο του Προγράμματος, συνολικά 19 συστήματα ανακύκλωσης και συλλογής γκρίζου, βρόχινου και επιφανειακού νερού. Ειδικότερα, δέκα συστήματα εγκαταστάθηκαν σε σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, τρία σε γήπεδα ποδοσφαίρου (στο Κοινοτικό Γήπεδο Κολοσσίου, στο Δασάκι της Άχνας και πιο πρόσφατα στο Μακάρειο Στάδιο), ενώ τέσσερα συστήματα εγκαταστάθηκαν σε τρία Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Πεδουλά, Αθαλάσσας και Σαλαμιούς.

Επιπρόσθετα, ένα σύστημα συλλογής βρόχινου και επιφανειακού νερού εγκαταστάθηκε στην Πύλη Αμμοχώστου, το οποίο επιτρέπει το πότισμα 8 παρακείμενων πάρκων και χώρων πρασίνου. Το 19ο έργο του Προγράμματος υλοποιήθηκε στο Δημοτικό και Ολυμπιακό Κολυμβητήριο Λευκωσίας, όπου τοποθετήθηκαν 80 συστήματα εξοικονόμησης νερού. Παράλληλα με το έργο, πραγματοποιήθηκε εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για την καλή χρήση του νερού, με την εγκατάσταση πινακίδων στα ντους και τις ντουσιέρες του κολυμβητηρίου, αλλά και με τη συμμετοχή σε εκδήλωση ανοιχτή στο κοινό, στην οποία μοιράστηκαν δώρα για εξοικονόμηση νερού και στις κατοικίες των επισκεπτών.