Σημερινή

Δευτέρα, 20/05/2019
RSS

Τα megadeals και οι δημόσιες εγγραφές των unicorns

| Εκτύπωση | 13 Ιανουάριος 2019, 18:00 | Σημερινή

ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥ, ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΖΟΥΝ ΤΟ ΤΟΠΙΟ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ ΤΟΥ 2018, ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΣΗ ΝΑ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 2019

Τα έσοδα των δημοσίων εγγραφών παγκοσμίως αυξήθηκαν το 2018, καθώς ενισχύθηκαν από την εμπιστοσύνη των επενδυτών, τη μεγάλη ρευστότητα, τις ισχυρές αποτιμήσεις και τα χαμηλά επιτόκια. Έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2018 είχαν πραγματοποιηθεί 1.359 δημόσιες εγγραφές, με έσοδα 204,8 δις δολάρια, καταγράφοντας αύξηση κατά 6% ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια, παρά τη μείωση κατά 21% του αριθμού των εγγραφών. Η αύξηση των δημοσίων εγγραφών σχετικών με unicorns (startups με αξία που υπερβαίνει το ένα δις δολ.) και megadeals αποτέλεσε βασικό παράγοντα στην αύξηση των αντληθέντων κεφαλαίων, τα οποία ξεπέρασαν τα επίπεδα του 2017. Η τάση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί και το 2019, καθώς παρατηρείται μια συσσώρευση εταιρειών που προετοιμάζονται για δημόσια εγγραφή και αυξάνεται η διαθεσιμότητα κεφαλαίων.

Με βάση τον αριθμό των δημοσίων εγγραφών, η περιοχή Ασίας-Ειρηνικού εξακολουθεί να κυριαρχεί παρότι κατέγραψε κάμψη, ενώ η Αμερικανική Ήπειρος και η ΕΜΕΙΑ (Ευρώπη, Μέση Ανατολή, Ινδία και Αφρική) αύξησαν τη συμμετοχή τους στον συνολικό αριθμό των συναλλαγών. Οι κλάδοι της τεχνολογίας, της μεταποίησης και της υγείας ήταν οι πιο παραγωγικοί από πλευράς αριθμού συναλλαγών το 2018, καταγράφοντας συνολικά 652 δημόσιες εγγραφές (48% του παγκόσμιου αριθμού δημοσίων εγγραφών), οι οποίες συγκέντρωσαν συνολικά 84,2 δις δολάρια (41% των παγκοσμίων εσόδων).

Η δραστηριότητα το δ’ τρίμηνο (326 δημόσιες εγγραφές και 53,7 δις δολάρια αντληθέντα κεφάλαια) παρουσίασε μείωση κατά 34%, ως προς τον αριθμό των συναλλαγών, και 10%, ως προς τα αντληθέντα κεφάλαια σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2017. Η μεταβλητότητα της αγοράς και η συνεχιζόμενη γεωπολιτική αβεβαιότητα συνέβαλαν στη σημαντική μείωση των δημοσίων εγγραφών σε όλες τις γεωγραφικές περιοχές κατά το δ’ τρίμηνο του 2018. Αυτά είναι μερικά από τα βασικά ευρήματα της τελευταίας έκδοσης της τριμηνιαίας έκθεσης της ΕΥ, Global IPO trends: Q4 2018.

Όσον αφορά το μέλλον, μια σειρά από αβεβαιότητες αναμένεται να κυριαρχήσουν το 2019. Οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ, Κίνας και Ε.Ε., το αποτέλεσμα του Brexit και η αβεβαιότητα όσον αφορά τη σταθερότητα ορισμένων ευρωπαϊκών οικονομιών θα εξακολουθήσουν να απασχολούν και, σε μεγάλο βαθμό, θα καθορίσουν το γενικότερο κλίμα στην αγορά των δημοσίων εγγραφών. Ταυτόχρονα, μετά την αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ενδέχεται να πιεσθεί να ακολουθήσει, γεγονός που θα μπορούσε να επηρεάσει τις δημόσιες εγγραφές κατά τα επόμενα τρίμηνα.

Ενώ οι αριθμοί των δημοσίων εγγραφών το 2019 μπορεί να είναι χαμηλότεροι από αυτούς που καταγράφηκαν το 2018, είναι πιθανό τα αντληθέντα κεφάλαια να φθάσουν ή και να ξεπεράσουν τα επίπεδα του 2018, ειδικά αν ένας μεγαλύτερος αριθμός από εταιρείες unicorn και περισσότερες εταιρείες από τους τομείς της τεχνολογίας, της μεταποίησης, των καταναλωτικών προϊόντων και της υγείας, εισέλθουν στο χρηματιστήριο το 2019, όπως αναμένεται. Η διασυνοριακή δραστηριότητα αναμένεται να διατηρήσει τη δυναμική της το 2019, με τις ΗΠΑ, το Χονγκ Κονγκ και το Λονδίνο να εξακολουθούν να αποτελούν τους κορυφαίους προορισμούς για δημόσιες εγγραφές.