Σημερινή

Τετάρτη, 24/04/2019
RSS

Το IDEA στηρίζει καινοτόμες ομάδες και ιδέες

| Εκτύπωση | 06 Ιανουάριος 2019, 18:01 | Σημερινή

«Το ζωτικό συστατικό επιτυχίας είναι η ίδια η ομάδα και η ιδέα της. Η αφοσίωση, η δέσμευση και το πάθος με το οποίο το κάθε μέλος της θα κυνηγήσει την επιτυχία».

«Ο πυλώνας Επενδυτές είναι αναμφίβολα ο κυριότερος παράγοντας επιτυχίας ενός startup».

Η διευθύντρια του προγράμματος IDEA Αγγέλα Παναγιώτου σε συνέντευξή της στην εφημερίδα «Η Σημερινή» μιλά για το καινοτόμο πρόγραμμα και τη συμβολή του στη δημιουργία καινοτόμων start ups.


1. Καταρχάς θα θέλαμε να μας πείτε μερικά λόγια σχετικά με το πρόγραμμα IDEA...

Το IDEA είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα που στοχεύει να βοηθήσει μικρές ομάδες, τα λεγόμενα start-ups, τα οποία έχουν μια καινοτόμο ιδέα στα αρχικά στάδια, να φθάσουν στον ολοκληρωμένο σχεδιασμό και υλοποίησή της σε επιχειρηματική οντότητα, σε σύντομο χρονικό διάστημα. Τα αρχικά του IDEA προέρχονται από το Innovate (Καινοτομώ), Develop (Αναπτύσσω και Εξελίσσω), Excel (Διακρίνομαι) και Accomplish (Επιτυγχάνω).

Αυτά είναι μερικά από τα συστατικά επιτυχίας μιας startup. Ωστόσο η επιτυχία της βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στη δέσμευση και την έντονη επιθυμία της ομάδας για υλοποίησή της.

Το πρόγραμμα φιλοξενεί χωρίς χρέωση μέχρι 10 ομάδες τον χρόνο με στόχο να τις στηρίξει πρακτικά, επιλέγοντας τις μέσω ανοικτού διεθνούς διαγωνισμού.

H πρώτη επιτυχία

2. Ο πρώτος κύκλος αιτήσεων για υποβολή προτάσεων στο Πρόγραμμα ήταν επιτυχής; Κι αν ναι, τι ιδέες έπεσαν στο τραπέζι;

Ο πρώτος κύκλος ήταν ιδιαίτερα επιτυχής, αφού στην πρόσκληση συμμετείχαν συνολικά 68 ομάδες, 59 από την Κύπρο και 9 από το εξωτερικό.

Οι 19 προτάσεις που πέρασαν το όριο αξιολόγησης, κλήθηκαν να παρουσιάσουν την επιχειρηματική τους ιδέα ενώπιον 12μελούς Επιτροπής Αξιολόγησης. Επιλέγηκαν εννέα ομάδες στο πρόγραμμα, οι οποίες δραστηριοποιούνταν σε τομείς όπως τεχνολογία με διαδικτυακές πύλες, εφαρμογές κινητών (mobile applications) και άλλες καινοτόμες εφαρμογές.

Οι ομάδες συμμετείχαν σε εντατική εκπαίδευση τριών μηνών (Στάδιο Α: Accelerator) για 13 εβδομάδες δουλεύοντας παράλληλα την επαλήθευση και υλοποίηση της επιχειρηματικής τους ιδέας. Οι ομάδες οι οποίες πέρασαν επιτυχώς το Στάδιο Α προκρίθηκαν στο Στάδιο Β (Incubator) και παρέμειναν για αρκετούς μήνες, με πρόσβαση σε δίκτυο διακεκριμένων μεντόρων, δωρεάν γραφειακό χώρο, τηλεφωνία, διαδίκτυο, πρόσβαση σε συμβουλές και καθοδήγηση, καθώς και πρόσβαση σε δίκτυο πελατών, συνεργατών και πιθανών επενδυτών των στρατηγικών εταίρων και συνιδρυτών.

Από τις πιο πάνω 9 ομάδες αποφοιτούν σήμερα οι 4, οι οποίες έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν μια υποσχόμενη επιχείρηση. Αυτό το γεγονός θα το τιμήσουμε όπως αρμόζει, σε τελετή αποφοίτησης που προγραμματίζουμε σύντομα.

3. Ποιος μπορεί να συμμετάσχει και πώς;

Στο πρόγραμμα μπορούν να αιτηθούν συμμετοχής ομάδες 2-5 ατόμων που έχουν μια καινοτόμο ιδέα, σχεδόν από όλους του τομείς της οικονομίας και το προϊόν τους ή η υπηρεσία που θα προσφέρουν επιλύνει κάποιο πρόβλημα ή κάποια ανάγκη που έχει όμως διεθνή απήχηση.

Οι ομάδες πρέπει να περιγράψουν σε 10 μικρές ενότητες τα ακόλουθα: α) το προϊόν/η υπηρεσία και το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, β) την ομάδα που θα υλοποιήσει το προϊόν αυτό και τις ικανότητές της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις και γ) άλλες πληροφορίες σχετικά με πόσο μελετημένη είναι η ομάδα στην υλοποίηση της ιδέας.

4. Πώς γίνεται η αξιολόγηση και τι προσφέρει σε όσους καταθέσουν τις καλύτερες προτάσεις;

Οι αιτήσεις αξιολογούνται από αξιολογητές που προέρχονται από τον χώρο των startups και των επιχειρήσεων. Οι ομάδες με την υψηλότερη βαθμολογία θα ανακοινωθούν στις 15 Μαρτίου και θα κληθούν στις 24 Μαρτίου να παρουσιάσουν την επιχειρηματική ιδέα τους μπροστά σε ένα panel καταξιωμένων αξιολογητών.

Η Τράπεζα Κύπρου παραχωρεί στις ομάδες που περνούν στο Στάδιο Β το ποσό των €10.000 έναντι 5% του κεφαλαίου της νέας επιχείρησης. Η υπεραξία που μπορεί να δημιουργηθεί στο μέλλον από τη συμμετοχή στα start-ups αυτά, θα αξιοποιηθεί μόνο για σκοπούς επέκτασης και ανάπτυξης των παροχών του IDEA στις ομάδες που θα φιλοξενεί, δηλαδή θα επιστρέφονται πίσω στα start-ups και στην κοινότητα.

Επιχειρήσεις από το μηδέν

5. Θα υπάρξει συνέχεια και με βάση την έως τώρα εμπειρία σας;

Είναι αδιαμφησβήτητο πλέον ότι θα υπάρξει συνέχεια. Το οικοσύστημα της Κύπρου έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό και αποτελεί γεγονός. Σημαντικός αριθμός άλλων σοβαρών φορέων έχει δημιουργήσει ξεχωριστά τμήματα, αφοσιωμένα στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της νεανικής επιχειρηματικότητας.
Πέραν των όσων προσφέρουν η Τράπεζα Κύπρου, το CIIM και ο στρατηγικοί εταίροι με το πρόγραμμα IDEA, αρκετά άλλα πανεπιστήμια, μεγάλες εταιρείες λογιστικών υπηρεσιών, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και ιδιωτικές πρωτοβουλίες, έχουν κατακλύσει το κυπριακό οικοσύστημα προσφέροντας ουσιαστικές υπηρεσίες δωρεάν.

Η πίεση είναι μεγάλη που δεν μπορεί να αγνοηθεί. Καλωσορίζουμε με ευχαρίστηση την πρόσφατη ψήφιση των φορολογικών κινήτρων για επένδυση σε νεοφυείς, καινοτόμες επιχειρήσεις και συντασσόμαστε με τις προσπάθειες των αρμοδίων φορέων, όπως και του υπουργού Εσωτερικών Κωνσταντίνου Πετρίδη, για περαιτέρω προώθηση της καινοτομίας μέσω της δημιουργίας του κατάλληλου κλίματος επενδύσεων.

Ο πυλώνας «επενδυτές» είναι αναμφίβολα, ο κυριότερος παράγοντας επιτυχίας ενός start-up. Και είναι σε αυτόν τον πυλώνα που καλούμαστε όλοι, ιδιαίτερα η επιχειρηματική κοινότητα του νησιού μας, να τολμήσουμε να συμβάλουμε.

Έχουμε δει ιδέες από το μηδέν να γίνονται επιχειρήσεις. Έχουμε δει διστακτικά παιδιά να μεταμορφώνονται σε τολμηρούς επιχειρηματίες. Και αυτό μας δίνει την ακλόνητη πεποίθηση ότι ναι, ο κυπριακός επιχειρηματικός, ακαδημαϊκός και κρατικός τομέας μπορούν να δώσουν αυτήν την ώθηση που απαιτείται, για να μεταμορφωθεί η Κύπρος στο επιχειρηματικό κέντρο που οραματιζόμαστε.

6. Ποιες δράσεις προγραμματίζεται να γίνουν στο πλαίσιο του Προγράμματος;

Οι δράσεις του Προγράμματος θα είναι πολύ πλούσιες. Θα περιλαμβάνουν τρίμηνη εκπαίδευση των επιλεγμένων ομάδων, εντατική καθοδήγηση από έμπειρους μέντορες, έμπρακτη στήριξη από τους στρατηγικούς μας εταίρους και σίγουρα, την έκθεσή τους σε επενδυτές του κλάδου. Επειδή όμως στον τομέα τον οποίο βρισκόμαστε πρέπει να μας χαρακτηρίζει η ευελιξία, το πρόγραμμα θα εμπλουτίζεται και με άλλες πρωτοβουλίες, αναλόγως της στιγμής και των ευκαιριών που παρουσιάζονται.

Κλείνοντας, ήθελα να τονίσω το το εξής:

Η οικονομική συνεισφορά των συμβαλλόμενων του Προγράμματος είναι σίγουρα πολύτιμη και αποτελεί το περιβάλλον επώασης μιας επιτυχημένης startup. Όμως, το ζωτικό συστατικό επιτυχίας είναι η ίδια η ομάδα και η ιδέα της. Η αφοσίωση, η δέσμευση και το πάθος με το οποίο το κάθε μέλος της ομάδας θα κυνηγήσει την επιτυχία, είναι αυτό που θα την οδηγήσει στον στόχο.

Ας μου επιτραπεί να χρησιμοποιήσω την αγγλική λέξη «perseverance», η οποία είναι διεθνώς άρρηκτα συνδεδεμένη με την επιτυχία των start-ups.