Σημερινή

Τετάρτη, 27/03/2019
RSS

Τρικλοποδιά από Κεντρική

| Εκτύπωση | 05 Δεκέμβριος 2018, 12:04 | Του Σωκράτη Ιωακείμ

ΠΡΟΕΔΡΟΣ CIFA: ΣΧΕΔΟΝ €5 ΔΙΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΖΟΝΤΑΙ ΤΑ ΚΥΠΡΙΑΚΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

«ΤΟ ΘΕΩΡΩ ΑΔΙΑΝΟΗΤΟ ΝΑ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΟΔΗΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΥΠΟΨΗ ΤΑ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ, ΟΠΟΥ ΕΙΝΑΙ  ΑΧΡΕΙΑΣΤΟ ΝΑ ΕΛΕΓΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΜΙΚΡΟΙ ΜΕΤΟΧΟΙ, ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΕΦΑΛΑΙΑΓΟΡΑΣ ΕΧΕΙ ΕΛΕΓΞΕΙ ΚΑΙ ΑΔΕΙΟΔΟΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΗ»

Α. Γρηγοριάδης: Οι αιτήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αδειοδότηση νέων επενδυτικών ταμείων θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ οι εποπτικές Αρχές θα πρέπει να εισαγάγουν μια κοινή πλατφόρμα για την έγκριση μετόχων, ώστε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών να απλοποιηθεί


Αιχμές κατά της Κεντρικής Τράπεζας, για την έκδοση οδηγίας που περιπλέκει τη λειτουργία των επενδυτικών ταμείων, αφήνει σε συνέντευξή του στη «Σημερινή» ο πρόεδρος του Κυπριακού Οργανισμού Προώθησης Επενδύσεων (CIFA), Άγγελος Γρηγοριάδης. Σημειώνει ότι είναι «αδιανόητο να εκδίδονται οδηγίες» χωρίς να λαμβάνεται υπόψη αφενός η φύση τέτοιων ταμείων και, αφετέρου, το γεγονός ότι έχουν ήδη ελεγχθεί και αδειοδοτηθεί από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Επισημαίνει, επίσης, ότι σε μια περίοδο που καταβάλλεται προσπάθεια να εξελιχθεί η Κύπρος «ως ένα υψηλής ποιότητας παγκόσμιο κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών», είναι σημαντικό οι οδηγίες από τις τρεις εποπτικές Αρχές «να είναι οι ίδιες, ανεξάρτητα με το ποιος εποπτεύει, ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση και να δημιουργούνται δυσάρεστες καταστάσεις». Περαιτέρω, τονίζει ότι «το Brexit μπορεί να αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο» στην προσέλκυση επενδυτικών ταμείων και εξηγεί γιατί «θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Κύπρου».

Κύριε Γρηγοριάδη, μπορείτε να μας εξηγήσετε τι είναι τα επενδυτικά ταμεία;

Τα επενδυτικά ταμεία ή οι οργανισμοί συλλογικών επενδύσεων αποτελούν σημαντικό μέρος της παγκόσμιας αγοράς χρηματοοικονομικών μέσων. Προσελκύουν μεγάλο όγκο επενδύσεων διότι διαθέτουν συγκεκριμένα πλεονεκτήματα, όπως η διασπορά του κινδύνου και η δυνατότητα επένδυσης σε έργα ή χρηματοοικονομικά μέσα που ο επενδυτής από μόνος του (δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του σε Οργανισμό Συλλογικών Επενδύσεων - ΟΣΕ) δεν θα είχε πρόσβαση. Οι επενδύσεις των συγκεκριμένων οργανισμών μπορεί να είναι είτε σε κινητές αξίες, όπως μετοχές, ομόλογα, χρηματοπιστωτικές διευκολύνσεις (αγορές δανειακών χαρτοφυλακίων από τραπεζικά ιδρύματα) και παράγωγα ή σε ακίνητα, έργα υποδομής ή ακόμα και σε πολύτιμα μέταλλα ή άλλα αντικείμενα αξίας.

Ποια είναι η σημασία και η προοπτική για την Κύπρο στον τομέα των funds;

Ο τομέας των επενδυτικών ταμείων και διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων έχει γίνει ένας από τους πιο δυναμικούς τομείς της οικονομίας και η Κύπρος φαίνεται ότι καθιερώνει τη θέση της στον χάρτη των προορισμών για επενδυτικούς οργανισμούς. Οι ρυθμιστικοί φορείς και οι κυβερνητικοί οργανισμοί προωθούν ενεργά την Κύπρο ως κέντρο αριστείας για τη διεθνή βιομηχανία διαχείρισης κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων και απόδειξη αυτού αποτελεί ο αυξανόμενος αριθμός διεθνών αναγνωρισμένων παρόχων υπηρεσιών που ιδρύθηκαν στην Κύπρο.

Η παγκόσμια βιομηχανία επενδυτικών κεφαλαίων έχει σημειώσει σημαντική ανάπτυξη τα τελευταία χρόνια, μια τάση που αναμένεται να συνεχιστεί. Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Ένωση Αμοιβαίων Κεφαλαίων και Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (EFAMA), η Ευρώπη κατέχει τη δεύτερη θέση στην παγκόσμια αγορά διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, καθώς τα επενδυτικά ταμεία με έδρα την Ευρώπη διαχειρίζονται πάνω από το 34% του συνολικού ενεργητικού των επενδυτικών ταμείων παγκοσμίως. Παρομοίως, η Κύπρος γνώρισε μια τεράστια δυναμική ανάπτυξης, ενώ τα υπό διαχείριση περιουσιακά στοιχεία υπερδιπλασιάστηκαν από €2,1 δις το 2012, σε €4,7 δις προς το τέλος του 2018.

Πόσο ανταγωνιστική δικαιοδοσία είναι η Κύπρος; Ποια είναι τα πλεονεκτήματα που έχουμε;

Σήμερα η Κύπρος αποτελεί ένα ισχυρό χρηματοοικονομικό κέντρο με άρτια εκπαιδευμένους επαγγελματίες και σημαντικά συγκριτικά πλεονεκτήματα, όπως για παράδειγμα το φορολογικό και νομικό της σύστημα, τη γεωγραφική της θέση και το μεγάλο δίκτυο συμφωνιών αποφυγής διπλής φορολογίας που έχει δημιουργήσει και που συνεχώς επεκτείνεται.

Ως κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος επωφελείται από την εναρμόνιση των κανονισμών της ΕΕ για τις χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες και εξυπηρετεί τους επενδυτές ως μια «γέφυρα», η οποία προσφέρει ανταγωνιστική πρόσβαση στην Ευρώπη, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Και αυτό όχι μόνο λόγω της υψηλής ποιότητας των παρεχόμενων χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που προφέρονται σε σχετικά χαμηλό κόστος, αλλά και λόγω της ευελιξίας και σαφήνειας των νόμων και των κανονισμών που εκσυγχρονίστηκαν με την ψήφιση του νόμου περί εναλλακτικών επενδύσεων τον Ιούλιο του 2014 και πρόσφατα τον Ιούλιο του 2018.

Σχετικά με το νομικό πλαίσιο διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, η Κύπρος ευθυγράμμισε το εθνικό της καθεστώς με τα καθεστώτα που θεσπίστηκαν βάσει των οδηγιών ΟΣΕΚΑ, ΔΟΕΕ και MiFID. Το ευρωπαϊκό διαβατήριο προσφέρει στη βιομηχανία διαχείρισης κεφαλαίων εξαιρετικές δυνατότητες διασυνοριακής και παγκόσμιας διανομής κεφαλαίων, προσελκύοντας τόσο επιχειρήσεις της ΕΕ, όσο και εταιρείες εκτός της ΕΕ, που επιθυμούν να εγκατασταθούν ως διαχειριστές επενδύσεων (και οι οποίοι συμμορφώνονται με την ΕΕ έχοντας πρόσβαση σε Ευρωπαίους επενδυτές).

Τέλος, ιδιαίτερα για τους διαχειριστές επενδυτικών ταμείων που βρίσκονται σε στάδιο εκκίνησης, η Κύπρος προσφέρεται ως μια γρήγορη, αποτελεσματική και οικονομικά αποδοτική επιλογή.

Ποιες είναι οι προκλήσεις για τον τομέα των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο;

Η συμμόρφωση και υιοθέτηση των νέων τάσεων στον τομέα των επενδυτικών ταμείων από τον συναφή κλάδο στην Κύπρο αποτελεί τη μεγαλύτερη πρόκληση. H αλλαγή που επιδέχεται ο τομέας της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι συνεχής. Οι νέες τεχνολογίες (fintech) αναμένεται να επηρεάσουν σημαντικά την πορεία των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, και εδώ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε τις τεχνολογίες αυτές ώστε να γίνουμε πιο παραγωγικοί και να αποφύγουμε όσο το δυνατόν τη γραφειοκρατία.

Για παράδειγμα, οι αιτήσεις στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για αδειοδότηση νέων επενδυτικών ταμείων θα πρέπει να γίνονται ηλεκτρονικά, ενώ οι εποπτικές Αρχές θα πρέπει να συμφωνήσουν να εισαγάγουν μια κοινή πλατφόρμα για την έγκριση μετόχων σε εταιρείες και επενδυτικά ταμεία, ώστε το άνοιγμα τραπεζικών λογαριασμών να απλοποιηθεί. Οι πληροφορίες στην πλατφόρμα (KYC Utilities) θα μπορούν να είναι προσβάσιμες τόσο στις εποπτικές Αρχές, όσο και σε τραπεζικά ιδρύματα, λογιστές και δικηγόρους, ανάλογα με τις υπηρεσίες που προσφέρονται.

Το θεωρώ αδιανόητο να εκδίδονται οδηγίες από την Κεντρική Τράπεζα προς τους τραπεζικούς οργανισμούς χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα επενδυτικά ταμεία, όπου είναι αχρείαστο να ελέγχονται οι μικροί μέτοχοι όσον αφορά άνοιγμα λογαριασμών, λόγω της συχνότητας των αλλαγών στις μετοχικές δομές των ταμείων που αποτελούν την ουσία τέτοιων οργανισμών, και τη στιγμή που η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει ελέγξει και αδειοδοτήσει τον διαχειριστή του ταμείου.

Σε αυτό το πλαίσιο, η παρουσία τριών εποπτικών Αρχών για τις επιχειρήσεις παροχής διοικητικών υπηρεσιών δεν βοηθά; Δεν απαιτείται συντονισμός, ώστε να εκδίδονται κοινές οδηγίες όσον αφορά την εφαρμογή της νομοθεσίας και η εποπτεία να γίνεται με τις ίδιες αυστηρές διαδικασίες για όλους; Υπήρξαν περιπτώσεις που εφαρμόστηκαν δύο μέτρα και δύο σταθμά;

Ο επενδυτής και γενικά ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας χρειάζεται να νιώσει ασφάλεια για τις επενδύσεις του και απαιτεί όπως υπάρχει ένα ξεκάθαρο θεσμικό και φορολογικό πλαίσιο, καθώς και διαδικασίες. Η επικοινωνία μεταξύ των τριών εποπτικών οργάνων είναι απαραίτητη, ώστε η Κύπρος να προβάλλεται στο εξωτερικό με μια ενιαία φωνή. Οι διαδικασίες πρέπει να είναι οι ίδιες, ανεξάρτητα με το ποιος εποπτεύει, ώστε να αποφεύγεται η σύγχυση και να δημιουργούνται δυσάρεστες καταστάσεις. Δεν είναι θέμα πόσες εποπτικές Αρχές έχουμε, το θέμα είναι να υπάρχει συντονισμός και κοινή προσπάθεια, διότι στην τελική, ο στόχος όλων μας είναι να καταστήσουμε την Κύπρο ένα υψηλής ποιότητας παγκόσμιο κέντρο χρηματοοικονομικών υπηρεσιών.

«Μεγάλη ευκαιρία»

Σε ποιες αγορές πρέπει να στοχεύσει η Κύπρος;

Το Brexit μπορεί να αποτελέσει μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο λόγω του φορολογικού της καθεστώτος για να προσελκύσει επενδυτικά ταμεία, ενώ η ανάπτυξη του τομέα της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων κινείται με ιδιαίτερα γρήγορους ρυθμούς, με την Κίνα να αποτελεί δυναμική αγορά. Για να γίνει πιο αισθητή η παρουσία μας στο εξωτερικό, όσον αφορά τα επενδυτικά ταμεία και γενικά τις χρηματοοικονομικές υπηρεσίες που προφέρονται στην Κύπρο, θα πρέπει να αναβαθμιστεί ο ρόλος του Χρηματιστηρίου Κύπρου ώστε να προσφέρει υπηρεσίες θεματοφύλακα και η πλατφόρμα του να γίνει προσβάσιμη για εισαγωγή ξένων εταιρειών και επενδυτικών ταμείων. Γι’ αυτόν το σκοπό, δρομολογείται ήδη στρατηγική μελέτη από το Υπουργείο Οικονομικών.

Θετικές προοπτικές

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις σας για τον τομέα των επενδύσεων με το νέο έτος;

Η κυπριακή οικονομία δείχνει να ανακάμπτει σταδιακά, εφόσον καταδεικνύονται θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, ενώ ο χρηματοπιστωτικός τομέας, παρ’ όλο που ακόμη έχει να αντιμετωπίσει προκλήσεις, σταθεροποιείται. Τομείς όπως ο τουρισμός, η ναυτιλία και οι επαγγελματικές υπηρεσίες αποδείχτηκαν ιδιαίτερα ανθεκτικές στην κρίση και συνεχίζουν να αποτελούν πυλώνες ανάπτυξης. Ο τομέας των ακινήτων, βοηθούμενος από τα φορολογικά κίνητρα και το πρόγραμμα πολιτογράφησης, σταθεροποιείται, ενώ το μεγάλο στοίχημα για την επόμενη χρονιά είναι η απελευθέρωση των παραγωγικών μονάδων του τόπου και η ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας. Θετικά αναμένεται να επιδράσουν οι τροχοδρομούμενες επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας, ενώ σημαντικό αναμένεται να είναι και το μέγεθος της επένδυσης που θα αφορά τη δημιουργία του καζίνου στην Κύπρο.

Όσον αφορά τα επενδυτικά ταμεία, τα τελευταία χρόνια ο CIFA έχει παρουσιάσει την κυπριακή αγορά σε πολλές εκδηλώσεις και παρουσιάσεις και τα μέλη του καταβάλλουν μεγάλες προσπάθειες για προσέλκυση τέτοιων ταμείων. Θεωρώ ότι ήδη αρχίσαμε να βλέπουμε καρπούς αυτών των προσπαθειών και αναμένουμε ότι αυτή η τάση θα ενισχυθεί τα επόμενα χρόνια, με την αρχή να γίνεται το 2019, έχοντας υπόψη και την έγκριση των νέων νομοσχεδίων που αναμένεται να κάνουν την Κύπρο πιο ελκυστικό προορισμό για τα επενδυτικά ταμεία.