Σημερινή

Παρασκευή, 26/04/2019
RSS

Παζάρια με φόρους

| Εκτύπωση | 07 Νοέμβριος 2018, 12:05 | Του Σωκράτη Ιωακείμ

ΤΡΙΠΛΗ ΜΕΙΩΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΩΝ ΑΠΟ ΧΑΡΗ, ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΒΟΥΛΗ, ΕΡΓΟΔΟΤΕΣ

Μειώσεις για συντελεστή αμυντικής εισφοράς επί των τόκων καταθέσεων, τέλους χαρτοσήμου και κατάργηση φόρου κατανάλωσης για αγορά αυτοκινήτου προωθεί το 2019 ο Υπ. Οικονομικών


Τρεις φοροελαφρύνσεις €75 εκατ. τροχοδρομεί η Κυβέρνηση το 2019 μέσω της ψήφισης του κρατικού προϋπολογισμού. Όπως ανέφεραν στη «Σ» ανώτερες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, το μεγαλύτερο ποσό των φοροελαφρύνσεων και συγκεκριμένα τα €45 εκατ. θα αφορούν τη μείωση του συντελεστή αμυντικής εισφοράς που επιβάλλεται στην πηγή επί των τόκων, από 30% που ισχύει σήμερα στο 17%, με αφετηρία την 1η Ιανουαρίου του 2019. Όπως μας τονίστηκε αρμοδίως η δημοσιονομική επίπτωση από τη μείωση αυτής της φορολογίας θα κυμανθεί στο 0,22% του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της Κύπρου.

Οικονομολόγοι εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη μείωση θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάκαμψη και αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας και στην αποκατάσταση της ομαλότητας στο χρηματοπιστωτικό μας σύστημα. Την ίδια ώρα, οι εργοδοτικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν αδήριτη ανάγκη την οριζόντια μείωση των φορολογιών που επιβλήθηκαν -είτε στο πλαίσιο της κρίσης, είτε προγενέστερα- με στόχο την επιτάχυνση της ανάπτυξης και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Κλιμακωτή μείωση

Η δεύτερη και ουσιαστική μείωση φορολογίας, όπως μας τονίστηκε αρμοδίως από το Υπουργείο Οικονομικών, θα αφορά τη μείωση του τέλους χαρτοσήμων, η οποία επιβάλλεται κλιμακωτά. Η ίδια πηγή μάς ανέφερε πως η επίπτωση για τα δημόσια οικονομικά μέσω αυτής της μείωσης έχει προϋπολογιστεί στα €20 εκατ. Η τρίτη φοροελάφρυνση -που θα προωθήσει εντός του 2019 η κυβέρνηση Αναστασιάδη- θα αφορά την κατάργηση του φόρου κατανάλωσης οχημάτων, με την απώλεια εσόδων για τα κρατικά ταμεία να προϋπολογίζεται στα €13 εκατ. ετησίως.

Εξετάζεται σχέδιο απόσυρσης οχημάτων

Σημειώνεται, πάντως, ότι με την υιοθέτηση των νέων ευρωπαϊκών οδηγιών για τη διαφοροποίηση των τελών κυκλοφορίας αναλόγως ρύπων, θα υπάρξει αύξηση εσόδων κατά €7 εκατ., την οποία θα πληρώσουν μόνον όσοι έχουν ρυπογόνα οχήματα. Επιπρόσθετα, ανώτερη πηγή του Υπουργείου Οικονομικών αποκάλυψε στη «Σ» ότι εξετάζεται σοβαρά και σχέδιο απόσυρσης ρυπογόνων οχημάτων, χωρίς, ωστόσο, να είναι σε θέση να δώσει λεπτομέρειες, ούτε για χρονοδιαγράμματα, ούτε για το ποσό που μπορεί να δοθεί για το σχέδιο μέσω των κρατικών ταμείων. Όλα αυτά, βέβαια, είναι προτεινόμενες τροποποιήσεις της νομοθεσίας από την Κυβέρνηση και προϋπόθεση για να υλοποιηθούν είναι η έγκριση από την πλειοψηφία των μελών της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Σκέψεις για εταιρείες, στοπ για καύσιμα

Σχετικά με το αίτημα βουλευτών της αντιπολίτευσης για μείωση και του ετήσιου τέλους των €350 που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις, το θέμα, όπως πληροφορούμαστε, θα εξεταστεί επισταμένα εντός του 2019 και υπάρχει σοβαρή πιθανότητα να δούμε ουσιαστική μείωση στον κρατικό προϋπολογισμό του 2020. Όσον αφορά τη μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα, αυτό είναι θέμα για το οποίο ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομικών είναι κάθετα αντίθετος και δεν αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις, τουλάχιστον εντός της επόμενη διετίας. Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε πως, για κάθε σεντ μείωσης στον φόρο κατανάλωση καυσίμων, η απώλεια για τα κρατικά ταμεία έχει υπολογιστεί στα €10 εκατ. Οπόταν, για να υπάρξει ουσιαστική μείωση του φόρου θα χρειαστούν δεκάδες εκατομμύρια ευρώ.

Έρχονται και αυξήσεις στο ΤΚΑ και ΓεΣΥ

Πάντως, εκτός από τις μειώσεις και τις καταργήσεις φορολογιών, στην επόμενη χρονιά θα υπάρξουν και αυξήσεις. Συγκεκριμένα, η αύξηση των εισφορών, τόσο των εργαζομένων όσο και των επιχειρήσεων για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων και το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Αναλυτικά, από την 1η Ιανουαρίου 2019, οι εισφορές εργοδότη και εργοδοτουμένου στο ΤΚΑ αυξάνονται κατά 0,5% από 7,8% σε 8,3% επί των ασφαλιστέων αποδοχών του εργοδοτουμένου.

Εντός του 2019 ξεκινά και η καταβολή εισφορών εργοδοτών και μισθωτών για σκοπούς εφαρμογής του ΓεΣΥ. Συγκεκριμένα, από την 1η Μαρτίου 2019, ο εργοδότης θα εισφέρει 1,85% επί των αποδοχών του μισθωτού και ο μισθωτός θα εισφέρει 1,7%. Ο εργοδότης είναι υπόχρεος να καταβάλλει τις δικές του εισφορές αλλά και τις εισφορές του μισθωτού περικόπτοντας το σχετικό ποσό από τον μισθό του μέσω των υπηρεσιών Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Οι εισφορές θα καταβάλλονται επί του συνόλου των αποδοχών του μισθωτού μέχρι του ορίου των €180 χιλ. Διευκρινίζεται ότι δεν ισχύει ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, όπως ισχύει στην περίπτωση των εισφορών προς το ΤΚΑ.

Ελαφρύνσεις ζητούν οι εργοδότες

Αξίζει να σημειωθεί ότι, ενόψει της αύξησης των εργοδοτικών εισφορών εντός του 2019 κατά 2.35%, λόγω Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ΓεΣΥ, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων έχει ζητήσει:

· κατάργηση της εισφοράς ύψους 2% στο ταμείο κοινωνικής συνοχής,

· μείωση της εισφοράς στο ταμείο πλεονάζοντος προσωπικού από 1,2% σε 0,6%,

· σταδιακή επαναφορά της εταιρικής φορολογίας από 12,5% σε 10%.

Να σημειωθεί ότι, για τα συγκεκριμένα αιτήματα, με βάση πληροφορίες της «Σ», δεν υπάρχει πρόθεση για ικανοποίησή τους εντός του 2019, ωστόσο αυτό ενδεχομένως να συμβεί εντός του 2020.