Σημερινή

Τρίτη, 26/03/2019
RSS

Για κατανάλωση €132, πληρώνουμε €315

| Εκτύπωση | 07 Οκτώβριος 2018, 17:00 | Του Τάσου Χριστοδούλου

ΑΝΑΨΑΝ ΦΩΤΙΕΣ ΟΙ ΦΟΥΣΚΩΜΕΝΟΙ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΙ ΤΗΣ ΑΗΚ

ΕΡΜΑΙΟ ΤΩΝ ΑΥΞΗΣΕΩΝ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ ΤΟΥ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΚΥΠΡΙΟΙ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟΥ ΡΕΥΜΑΤΟΣ, ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΚΑΛΕΙΤΑΙ ΝΑ ΒΡΕΙ ΑΜΕΣΑ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΛΑΦΡΥΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥΣ


Ένα από τα θέματα που δικαίως μονοπώλησαν την επικαιρότητα την τρέχουσα εβδομάδα ήταν οι φουσκωμένοι λογαριασμοί που έλαβαν οι καταναλωτές τον Οκτώβριο, από την Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου. Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αλλά και οι μεσημβρινές τηλεοπτικές εκπομπές κατακλύστηκαν από εξοργισμένους πολίτες, οι οποίοι ζητούσαν εξηγήσεις για τις αυξήσεις-φωτιά. Σε ρόλο πυροσβέστη η εκπρόσωπος Τύπου της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδοπούλου, η οποία επιβεβαίωσε για άλλη μια φορά την απόλυτη εξάρτηση της Κύπρου στην παραγωγή ενέργειας από την τιμή του πετρελαίου.

Μόνο τους τελευταίους 12 μήνες σημειώθηκε μια αύξηση της τάξεως του 20% στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ η τιμή του καυσίμου αυξήθηκε κατά 45%. Τον Οκτώβριο, οι λογαριασμοί της ΑΗΚ, σε σχέση με την περασμένη διμηνία, είναι αυξημένοι κατά 6,7%.

Τι πληρώνουμε;

Το ερώτημα αυτό μάς απασχολεί κάθε φορά που παρατηρούνται φουσκωμένοι λογαριασμοί, αλλά οι στρεβλώσεις παραμένουν. Από την 1η Σεπτεμβρίου του 2017, μετά από οδηγία της Ε.Ε. και σχετική απόφαση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), η ΑΗΚ εφάρμοσε λειτουργικό διαχωρισμό των δραστηριοτήτων της. Έτσι, ετοιμάστηκε το νέο αναλυτικό τιμολόγιο, το οποίο για λόγους διαφάνειας παρουσιάζει όλες τις επιμέρους χρεώσεις του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας και πόσα στοιχίζει μια κιλοβατώρα για να φτάσει στο σπίτι του καταναλωτή.

Για παράδειγμα, σε έναν λογαριασμό με κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας αξίας €132,08, ο καταναλωτής θα κληθεί να πληρώσει ποσό που φτάνει τα €315,96. Οι επιμέρους χρεώσεις αφορούν;

1. Χρήση δικτύου: Αφορά το κόστος για τη μεταφορά και τη διανομή της Ηλεκτρικής Ενέργειας από τον Ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο υποστατικό του καταναλωτή.

2. Επικουρικές Υπηρεσίες: Αφορά το κόστος για να υπάρχει ασφαλής και απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος, δηλαδή η εφεδρεία, σε περίπτωση διακοπής ρεύματος.

3. Μέτρηση Κατανάλωσης: Χρέωση της ΑΗΚ για να έρθει στο υποστατικό το συνεργείο και να διαβάσει την ένδειξη του μετρητή.

4. Προμήθεια Ηλεκτρικής Ενέργειας: Αφορά τη διαχείριση και την εξυπηρέτηση των πελατών.

5. Σύνολο με βασική Τιμή Καυσίμων: Είναι το κόστος επί της βασικής τιμής των καυσίμων που είναι τα 300 ευρώ ανά μετρικό τόνο.

6. Αναπροσαρμογή Καυσίμων: Αφορά την αύξηση που προέκυψε από τις τιμές των καυσίμων.

7. Υποχρεώσεις Δημόσιας Ωφελείας: Αφορά το ποσό που καταβάλλεται για τη στήριξη των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.

8. Ταμείο ΑΠΕ & ΕΞΕ: Το ποσό που εισπράττεται μέσω των τιμολογίων της ΑΗΚ και καταβάλλεται στο ειδικό ταμείο που δημιούργησε το Υπουργείο Ενέργειας για να δοθούν κίνητρα αύξησης χρήσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

9. ΦΠΑ: Ο φόρος του 19% επί του συνόλου όλων των επιμέρους χρεώσεων.

Περιμένουμε το… φυσικό αέριο

Η «Σ» επικοινώνησε με την εκπρόσωπο της ΑΗΚ, Χριστίνα Παπαδόπουλου, η οποία μας ανέφερε ότι βρισκόμαστε εν αναμονή της διάθεσης του φυσικού αερίου σε χαμηλή τιμή για να μειωθεί το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας. Παράλληλα, σύμφωνα με την ίδια, η ΑΗΚ ξεκίνησε να υλοποιεί μεγάλα έργα που εντάσσονται στο αναπτυξιακό της πρόγραμμα, όπως είναι η προσαρμογή των εγκαταστάσεων της Αρχής για να λειτουργούν με φυσικό αέριο. Επίσης, σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία εγκατάστασης αντιρρυπαντικών συστημάτων ύψους 100 εκατομμυρίων ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα και με την έκθεση Γενικού Ελεγκτή για την ΑΗΚ, οι φορολογούμενοι επιβαρύνονται με μερικά εκατομμύρια επιπλέον, ένεκα της μη συμμόρφωσης με τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες αναφορικά με την εκπομπή ρύπων. Ως εκ τούτου, η ΑΗΚ έχει θέσει ως στόχο μέχρι την 1/1/2020, με τα έργα που έχει δρομολογήσει, να συμμορφωθεί πλήρως με τις οδηγίες της Ε.Ε για αποφυγή νέων προστίμων.

Η συμβουλή Λακκοτρύπη

Ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, καλεσμένος στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, σχολιάζοντας αυξήσεις στους λογαριασμούς, σημείωσε ότι υπάρχουν χρεώσεις που δεν αφορούν την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η πρώτη είναι οι «Υποχρεώσεις Δημόσιας Ωφελείας», οι οποίες στην ουσία αφορούν την κοινωνική πολιτική του κράτους για να μπορεί να προσφέρει στους ευάλωτους καταναλωτές μια έκπτωση γύρω στο 20%. Η δεύτερη χρέωση αφορά το «πράσινο τέλος» για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, το οποίο, όπως υποστήριξε, θα επιστρέφεται στους καταναλωτές μέσω ειδικών προγραμμάτων.

Ο κ. Λακκοτρύπης αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο πρόγραμμα για τη θερμομόνωση των οροφών, ύψους 3 εκατομμυρίων ευρώ, που θα ληφθούν από το συγκεκριμένο ταμείο. Προχωρώντας ένα βήμα πάρα πέρα, ο Υπουργός κάλεσε τους καταναλωτές να μελετήσουν σοβαρά την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Το είδαν και στη Βουλή

Το ζήτημα της αύξησης των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος απασχόλησε και τη Βουλή σε ειδική συνεδρία της Επιτροπής Ελέγχου την περασμένη Πέμπτη. Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ, Αντρέας Μαραγκός, όπως μετέδωσε το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε πως ο μοναδικός τρόπος για μείωση των τιμών επί του παρόντος, είναι η ΑΗΚ να παράγει ρεύμα από φωτοβολταϊκά σε μεικτή παραγωγή, βούληση της ΑΗΚ, στην οποία αντιτίθεται η ΡΑΕΚ, της οποίας ο εκπρόσωπος στη συνεδρία είπε πως η ΑΗΚ μπορεί να παράγει ρεύμα από φωτοβολταϊκά όχι σε μεικτή παραγωγή, αλλά η παραγωγή να εντάσσεται στη ρυθμιζόμενη παραγωγή ώστε να εμπίπτει στο πεδίο του ανταγωνισμού.