Σημερινή

Τρίτη, 26/03/2019
RSS

Σαφάρι εκποιήσεων από τράπεζες

| Εκτύπωση | 07 Οκτώβριος 2018, 17:00 | Του Μάριου Αδάμου

ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΣΑ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΣΤΟ ΟΠΛΟΣΤΑΣΙΟ ΤΟΥΣ ΕΞΑΝΤΛΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΜΕ ΣΤΟΧΟ ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ ΤΩΝ ΜΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΟΥΜΕΝΩΝ ΔΑΝΕΙΩΝ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΑΠΟ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΙΚΑ

80 πλειστηριασμοί για 130 ακίνητα αξίας €31 εκατομμυρίων είναι προγραμματισμένοι για τον Οκτώβριο. Μόλις το 3,11% των υπό εκποίηση ακινήτων από το 2015 έχει πωληθεί μέχρι σήμερα!


Ανεβαίνει μήνα με τον μήνα ο ρυθμός των εκποιήσεων ακινήτων. Τον μήνα Οκτώβριο είναι προγραμματισμένο να διεξαχθούν 80 πλειστηριασμοί που αφορούν 130 ακίνητα συνολικής αξίας σχεδόν €31 εκατομμυρίων. Ανάμεσα στα υπό εκποίηση ακίνητα περιλαμβάνονται και έξι κατοικίες, χωρίς, ωστόσο, να είναι ξεκάθαρο εάν πρόκειται για πρώτες κατοικίες ή όχι. Πάντως, βάσει των τελευταίων στοιχείων που απέστειλε στη Βουλή η Κεντρική Τράπεζα, οι πλειστηριασμοί δεν αποδίδουν τα αναμενόμενα, αφού μόλις το 3,11% ήταν επιτυχείς.

Ειδικότερα, από τα 6.869 ακίνητα, για τα οποία είχαν επιδοθεί ειδοποιήσεις από το τρίτο τρίμηνο του 2015 έως τον Ιούνιο του 2018, μόνο 214 ακίνητα πωλήθηκαν κατά τον πρώτο πλειστηριασμό. Το στοιχείο αυτό, ωστόσο, δεν αποτρέπει τις τράπεζες από το να εξαντλήσουν όλα τα μέσα που έχουν στη διάθεσή τους με στόχο τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία παραμένουν, ακόμη, σε υψηλά επίπεδα.

Τα ακριβότερα ακίνητα

Σε ό,τι αφορά τις προγραμματισμένες για τον Οκτώβριο εκποιήσεις, αξίζει να σημειωθεί πως, βάσει της έρευνας που έκανε η «Σημερινή» της Κυριακής, το ακριβότερο ακίνητο υπό πλειστηριασμό είναι ένα οικόπεδο έκτασης 8.046 τετραγωνικών μέτρων (τ.μ.) στην περιοχή Έγκωμης. Όπως αναφέρεται στη σχετική ειδοποίηση, η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησής του έχει καθοριστεί στα 4.816.000 ευρώ και η διαδικασία εκποίησης θα γίνει στις 18 Οκτωβρίου, στις 10.00 π.μ., στη Λακατάμεια.

Πέραν του ακινήτου αυτού, κατά τον μήνα που διανύουμε θα πραγματοποιηθούν άλλοι επτά πλειστηριασμοί για ακίνητα των οποίων η επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης ξεπερνά το ένα εκατομμύριο ευρώ. Ειδικότερα:

· Στις 16 Οκτωβρίου θα λάβει χώραν πλειστηριασμός 16 γραφείων και τριών καταστημάτων, που βρίσκονται στην ίδια πολυκατοικία, έναντι 3.496.400 ευρώ.

· Στις 12 Οκτωβρίου θα εκποιηθεί χωράφι στην Κοκκινοτριμιθιά, έκτασης 15.848 τ.μ., με την επιφυλασσόμενη τιμή πώλησης να έχει καθοριστεί στα €2.182.000.

· Στις 17 Οκτωβρίου θα εκποιηθούν οκτώ χωράφια στην περιοχή Γερίου, έναντι €1.518.400, ενώ την ίδια μέρα θα γίνει προσπάθεια εκποίησης και οικοπέδου 660 τ.μ. στην περιοχή Αγίου Βασιλείου Στροβόλου έναντι €1.387.200.

· Στις 19 Οκτωβρίου θα εκποιηθεί οικόπεδο στη Χλώρακα, εντός του οποίου βρίσκεται και αρχαίο μνημείο, έναντι €1.069.000.

· Στις 11 Οκτωβρίου θα εκποιηθούν τρία χωράφια στο Λιοπέτρι, συνολικής αξίας €1.064.800.

Έμειναν στα σχέδια…

Σύμφωνα με την έρευνα μας, εξάλλου, κατά τον Οκτώβριο θα γίνει προσπάθεια εκποίησης 130 συνολικά ακινήτων. Πρόκειται για 62 χωράφια παγκύπρια, 21 καταστήματα -όλα στην Λευκωσία-, 20 καταστήματα, 11 διαμερίσματα, 10 οικόπεδα και έξι κατοικίες. Όπως έχει λεχθεί και εισαγωγικά, σε ό,τι αφορά τις κατοικίες και τα διαμερίσματα υπό εκποίηση, δεν διευκρινίζεται κατά πόσον πρόκειται για κύρια κατοικία ή διαμέρισμα.

Σημειώνεται, επίσης, πως σε αρκετά από τα υπό πλειστηριασμό οικόπεδα και χωράφια υπάρχουν εντός τους διάφορα ημιτελή κτήρια, όπως κατοικίες, διαμερίσματα και καταστήματα, στοιχείο που δείχνει πως κάποιοι είχαν κάνει δάνειο-επένδυση, αλλά λόγω της οικονομικής κρίσης τα σχέδιά τους έμειναν ανεκπλήρωτα.

Παταγώδης αποτυχία

Κι ενώ οι τράπεζες εντείνουν τις πιέσεις τους και αποστέλλουν συνεχώς προειδοποιητικές επιστολές για εκποιήσεις, εντούτοις, τα έως τώρα δείγματα είναι πέρα για πέρα απογοητευτικά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, τα οποία απέστειλε στη Βουλή πριν από μερικές ημέρες, από τα σχεδόν επτά χιλιάδες ακίνητα για τα οποία είχαν επιδοθεί ειδοποιήσεις από το τρίτο τρίμηνο του 2015 μέχρι σήμερα, έχουν πωληθεί μόνο 214 κατά τον πρώτο πλειστηριασμό, εκ των οποίων τα 41 το δεύτερο τρίμηνο του 2018.

Το στοιχείο αυτό καταδεικνύει με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο την παταγώδη αποτυχία του μέτρου αυτού, αλλά αυτό δεν εμποδίζει τις τράπεζες να προχωρήσουν με τις ενέργειές τους. Αυτό, άλλωστε, είναι και κάτι που φαίνεται και από τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με τα οποία, κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2018, απεστάλησαν συνολικά 1.496 επιστολές για εκποίηση ακινήτων, σε σχέση με 792 το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Στοιβάζουν ακίνητα

Από τα στοιχεία της Κεντρικής Τράπεζας φαίνεται, επίσης, πως οι τράπεζες έχουν αγοράσει σημαντικό αριθμό ακινήτων, των οποίων δεν κατέστη εφικτή η εκποίηση κατά τον πρώτο πλειστηριασμό. Βάσει των σχετικών στοιχείων, το δεύτερο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες αγόρασαν από τον ενυπόθηκο δανειστή 85 ακίνητα, σε σχέση με 65 το πρώτο εξάμηνο και μόλις έξι το τελευταίο τρίμηνο του 2017.

Πρόκειται κυρίως για αγροτεμάχια, ενώ περιλαμβάνονται οικόπεδα, εμπορικά κέντρα και κατοικίες/διαμερίσματα έτοιμα ή υπό ανέγερση. Την ίδια ώρα, μειώθηκε ο ρυθμός των αναδιαρθρώσεων δανείων, ενώ μείωση παρουσιάζουν και οι συνολικές εισπράξεις από οφειλές δανείων σε καθυστέρηση. Ένα, επίσης, ανησυχητικό στοιχείο, που δείχνει ότι το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα συνεχίσει να ταλανίζει τις τράπεζες για πολύ καιρό ακόμα.

ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΔΟΥΡΗΣ:
Χωρίς δίχτυ προστασίας

Η ΝΕΑ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΦΗΝΕΙ ΜΕΤΕΩΡΟΥΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΔΑΝΕΙΟΛΗΠΤΕΣ


Σχολιάζοντας τα στοιχεία και ειδικότερα τον ρυθμό εκποιήσεων ακινήτων, ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας Πρώτης Κατοικίας, Σταύρος Παπαδούρης, ανέφερε στη «Σημερινή» πως για την ώρα ο Σύνδεσμος παρακολουθεί στενά τις διαδικασίες μετά την τροποποίηση της νομοθεσίας και, αν παραστεί ανάγκη, θα επιδιώξουν συναντήσεις με τα κοινοβουλευτικά κόμματα για βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου.

«Η νέα νομοθεσία μπορεί να στρέφεται εναντίον των στρατηγικών κακοπληρωτών, εντούτοις αφήνει μετέωρους πολλούς δανειολήπτες που εμπίπτουν στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και οι οποίοι στο τέλος της ημέρας θα την πληρώσουν κι αυτοί. Η αναδρομική ισχύς της τροποποιημένης νομοθεσίας επηρεάζει όλους τους δανειολήπτες χωρίς την όποια εξαίρεση. Ειδικά στις περιπτώσεις που έχει ήδη εκδοθεί απόφαση δικαστηρίου, ο δανειολήπτης με τη νέα νομοθεσία στερείται βασικές αρχές υπεράσπισης και προστασίας της πρώτης του κατοικίας.

»Κι όλα αυτά εν αναμονή του σχεδίου Εστία, που, όπως φαίνεται, θα έρθει πολύ αργά για κάποιους. Εμείς θα αναμένουμε πώς θα εξελιχθούν απ' εδώ και πέρα οι διαδικασίες και, αν χρειαστεί, θα επιδιώξουμε συναντήσεις με τα κόμματα για να δούμε με ποιον τρόπο θα βελτιώσουμε τη νομοθεσία για προστασία της πρώτης κατοικίας», κατέληξε.