Σημερινή

Τρίτη, 19/03/2019
RSS

Στα βαθιά η Ερευνητική Επιτροπή

| Εκτύπωση | 09 Σεπτέμβριος 2018, 18:02 | Του Κυριάκου Πενηνταέξ

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ ΤΗΣ ΝΤΑΝΙΕΛ ΝΟΥΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΘΑΥΡΙΟ ΟΙ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ

ΕΝΤΟΣ ΤΩΝ ΕΠΟΜΕΝΩΝ 24ΩΡΩΝ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΤΟΥ SSM ΣΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ. ΤΗΝ ΤΡΙΤΗ ΚΑΤΑΘΕΤΟΥΝ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ

Και την περασμένη εβδομάδα δεν έλειψαν οι ατάκες μαρτύρων, όπως για παράδειγμα τα περί «θυσίας της Ιφιγένειας», ο «σκύλος που ξύπνησε και μας κατασπάραξε», μέχρι και αναφορές στον διεθνή Αργεντινό ποδοσφαιριστή Λιονέλ Μέσι...


Στα βαθιά εισέρχεται πλέον το έργο της Ερευνητικής Επιτροπής για την κατάρρευση του Συνεργατισμού, δύο μήνες αφότου σήκωσαν μανίκια τα τρία μέλη της, κατόπιν οδηγιών του Γενικού Εισαγγελέα.

Η απερχόμενη εβδομάδα σημαδεύτηκε από μια νέα βροχή περιγραφών για τα διαχρονικά κακώς έχοντα στον Συνεργατισμό από Προέδρους και μέλη Επιτροπειών της πρώην τράπεζας.

Δεν έλειψαν και οι νέες ατάκες, όπως για παράδειγμα τα περί «θυσίας της Ιφιγένειας», ο «σκύλος που ξύπνησε και μας κατασπάραξε», μέχρι και αναφορές στον διεθνή Αργεντινό ποδοσφαιριστή, Λιονέλ Μέσι...

Πλέον τα φώτα στρέφονται στην ακρόαση της Τρίτης, οπότε είναι προγραμματισμένος να επαναρχίσει ο χορός των καταθέσεων, με στελέχη της Κεντρικής Τράπεζας, σύμφωνα με αρμόδια πηγή, να περιλαμβάνονται στους κλητευμένους. Δεν θα είναι πάντως οι πρώτοι αξιωματούχοι της Κεντρικής που θα προσέλθουν στο Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία», καθώς, υπενθυμίζεται ότι κατέθεσε στις 29 Αυγούστου ο Ανώτερος Λειτουργός της Κεντρικής Τράπεζας, Γιώργος Ιωάννου.
Εντός των επόμενων 24ώρων αναμένεται και η απάντηση της επικεφαλής του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM), Ντανιέλ Νούι, στο κάλεσμα της Ερευνητικής Επιτροπής για να έρθει στην Κύπρο και να παρουσιασθεί ενώπιόν της, προκειμένου να τοποθετηθεί επί των σημαντικών ζητημάτων και καταγγελιών που έχουν εγερθεί κατά την ακροαματική διαδικασία από πρώην στελέχη της Συνεργατικής Ερευνητικής Επιτροπής και τον Γενικό Ελεγκτή.

Αναμένεται, επίσης, να ξεκαθαρίσει και το θέμα της παραχώρησης, από τον SSM, στοιχείων εμπιστευτικού χαρακτήρα, μετά και την επιστολή που απέστειλε στον Ευρωπαίο Επόπτη o Πρόεδρος της Ερευνητικής Επιτροπής, Γεώργιος Αρέστη.

Βαρύνουσας σημασίας θεωρούνται και οι μαρτυρίες που αναμένεται να δώσουν προς το τέλος της ακροαματικής διαδικασίας οι Νικόλας Χατζηγιάννης, Διευθυντής ΣΚΤ, Χάρης Γεωργιάδης, Υπουργός Οικονομικών και εκπρόσωποι κομμάτων. Την περασμένη εβδομάδα συνεχίσθηκαν, σταθερά, οι αποκαλύψεις και οι καταγγελίες για τη χαοτική κατάσταση που υπήρχε διαχρονικά στον Συνεργατισμό, τις ατασθαλίες στη χορήγηση δανείων, την ανυπαρξία ελέγχων, τις αδυναμίες στη διοίκηση, και τις έντονες κομματικές παρεμβάσεις.

Ο «εχθρικός SSM» και ο «σκύλος που ξύπνησε»

Την Παρασκευή, πάντως, το μακροβιότερο μέλος της Επιτροπείας της πρώην τράπεζας με παρουσία 17 ετών (μέχρι το 2013), Γιαννάκης Γιαννάκη, ανέφερε ότι η απουσία κανονισμών και ελέγχων, καθώς και οι κομματικές παρεμβάσεις στις εκλογές των Επιτροπειών, δημιούργησαν το «μείγμα» που προκάλεσε την κατάρρευση του Συνεργατισμού. «Μετά τη συγχώνευση των Συνεργατικών Πιστωτικών Ιδρυμάτων (ΣΠΙ) σε 96, η περαιτέρω συγχώνευση ήταν ανέφικτη, καθώς υπήρχαν έντονες κομματικές παρεμβάσεις και τοπικά βασίλεια. Υπήρχε ανάγκη τα ΣΠΙ να μετατραπούν σε μετοχικές εταιρείες περιορισμένης ευθύνης, αλλά η απάντηση που πήρα σε επιστολή μου ήταν να μην ταράζω τον σκύλο που κοιμάται. Τελικά ο σκύλος ξύπνησε και μας κατασπάραξε», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Γιαννάκη περιέγραψε τις σοβαρές αδυναμίες και κενά που υπήρχαν την προ του ‘13 εποχή αναφορικά με την αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ).

Η εταιρική διακυβέρνηση ήταν το βασικό πρόβλημα του Συνεργατισμού, κατέθεσε ένα άλλο πρώην μέλος της Επιτροπείας, ο Δημήτρης Χρίστου, προσθέτοντας πως ο οργανισμός μεγάλωνε χωρίς να διαθέτει τα απαραίτητα κεφάλαια και μετόχους. «Ουσιαστικά μάς ξεπέρασε η εποχή. Η φιλοσοφία δεν μας επέτρεπε να κάνουμε πολλά κέρδη. Κάναμε κέρδη για να συντηρούμε την εταιρεία, όχι για να κάνουμε αποθεματικά», συνέχισε.

Το πρώην μέλος της Επιτροπείας της Συνεργατικής, την περίοδο 2001 και 2013, Μίκης Νεοφύτου, καταθέτοντας ενώπιον της Ερευνητικής Επιτροπής, εκτίμησε ότι δεν έπρεπε ποτέ η τράπεζα να γίνει Συνεργατική, αλλά έπρεπε να παραμείνει Αγροτική, γιατί ιδρύθηκε από αγρότες.

Ο Δημήτρης Σταύρου, πρώην Πρόεδρος Επιτροπείας από το 2001 μέχρι το 2011, κατέθεσε την περασμένη Πέμπτη πως υπήρχε πάντοτε κομματική παρέμβαση στις εκλογές για το ποιοι θα εκλέγονταν στην επιτροπεία ενός ΣΠΙ. «Προσπαθούσα να πείσω τα μέλη της επιτροπείας μου ότι δεν είμαστε κόμμα και ότι πρέπει να δουν τον άνθρωπο που ζητά βοήθεια και όχι αν η ταμπέλα του είναι άσπρη, μαύρη ή κίτρινη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο Δημήτρης Σταύρου συνοδευόταν από τον δικηγόρο του, καθώς εκκρεμεί εναντίον του ποινική υπόθεση στο Κακουργιοδικείο σε σχέση με τη ΣΠΕ Στροβόλου.

Τις προηγούμενες ημέρες, είχε ενημερώσει την Επιτροπή, διά επιστολής, πως δεν θα απαντούσε σε ερωτήσεις σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπό εκδίκαση υπόθεση.

Ο Νέαρχος Ιωάννου, πρώην Μέλος της Επιτροπείας, από το 2008 μέχρι το 2013, κατήγγειλε «εχθρικές συμπεριφορές» από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό σε βάρος του Συνεργατισμού. «Η απαίτηση του SSM για κεφαλαιακές ανάγκες ύψους 817 εκατ. ευρώ, μετά τον μηδενισμό της αξίας όλων των ενυπόθηκων ακινήτων στα 'κόκκινα' δάνεια 'γονάτισε' τον Συνεργατισμό», τόνισε.

Ο Γιώργος Μαρίνου, πρώην μέλος της Επιτροπείας, από το 2001 μέχρι το 2013, θεωρεί πως η κύρια αιτία που οδήγησε στην ανάγκη κρατικοποίησης του Συνεργατισμού ήταν τα ΜΕΔ. «Άλλοι παράγοντες ήταν η κρίση του 2013 και οι αδυναμίες στην εσωτερική διακυβέρνηση. Υπήρχαν 365 καταστήματα, από πέντε υπαλλήλους το καθένα, χωρίς δυνατότητα ελέγχου», συμπλήρωσε.

Η «θυσία Ιφιγένειας» και ο «Λιονέλ Μέσι»

Δεν ήταν συμφέρουσα από εμπορικής πλευράς, αλλά αναγκαία για το τραπεζικό σύστημα η πώληση του καλού κομματιού της Συνεργατικής στην Ελληνική Τράπεζα, σύμφωνα με τον τελευταίο Πρόεδρο της Επιτροπείας της πρώην Συνεργατικής, Γιώργο Χατζηνικόλα. «Η ΣΚΤ έπρεπε να θυσιαστεί ως άλλη Ιφιγένεια, ούτως ώστε να διασωθεί το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου», όπως πρόσθεσε κατά την πεντάωρη κατάθεσή του, την Τετάρτη.

Κατ' επανάληψιν, αναφέρθηκε στις ασφυκτικές πιέσεις που ασκούνταν από τους Ευρωπαίους επόπτες και ότι η τράπεζα ήταν αναγκασμένη να λειτουργεί, βάσει των εντολών τους.

Για την απευθείας ανάθεση στην Αλταμίρα της Διαχείρισης των ΜΕΔ, μετά από σχετική αναφορά της Ερευνητικής Επιτροπής στον Αργεντινό άσο του ποδοσφαίρου, Λιονέλ Μέσι, ο κ. Χατζηνικόλας ανέφερε πως όταν σου ζητάει ο Μέσι να συνεργαστείτε και η οικονομική πρόταση είναι συμφέρουσα, τότε δεν έχεις οποιονδήποτε λόγο να αρνηθείς.

Χαρακτήρισε μάλιστα επιτυχημένη τη συνεργασία με την Αλταμίρα, αφού εισπράχθηκαν σημαντικά ποσά, αν και παραδέχθηκε πως δεν επιτεύχθηκαν πλήρως οι στόχοι που είχαν τεθεί, καταθέτοντας αριθμούς και στοιχεία.

Απάντηση στην επιστολή Κρις για Γεωργίου

Η απερχόμενη εβδομάδα σημαδεύτηκε και από το θέμα σύγκρουσης συμφέροντος για το μέλος της Ερευνητικής Επιτροπής για τον Συνεργατισμό, Γεώργιο Γεωργίου, που κατήγγειλε η παραιτηθείσα επιτροπεία του Συνεργατισμού. Σε επιστολή διά του νομικού της Συμβούλου Κρις Τριανταφυλλίδη στον Γενικό Εισαγγελέα, Κώστα Κληρίδη, η Επιτροπεία έγραφε ότι ο κ. Γεωργίου ήταν δύο φορές υποψήφιος για τη θέση του Γενικού Διευθυντή στη Συνεργατική, το 2013, όταν επιλέγηκε ο Μάριος Κληρίδης και το 2015, όταν επιλέγηκε ο Νικόλας Χατζηγιάννης. Όπως άφησε να νοηθεί ο κ. Κληρίδης, σε παρέμβασή του την Παρασκευή, στην εκπομπή «Μεσημέρι και Κάτι» του ΣΙΓΜΑ, η παραιτηθείσα Επιτροπεία αμφισβητεί την καταλληλότητα του κ. Γεωργίου να αποφανθεί για την ορθότητα των εν λόγω διορισμών, καθώς και γενικότερα για την ορθότητα των αποφάσεων της Επιτροπείας.

Η Ερευνητική Επιτροπή απάντησε με ανακοίνωση, επισημαίνοντας πως όντως ο κ. Γεωργίου επέδειξε ενδιαφέρον για τη θέση του Γενικού Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας το 2013 και το 2015, αλλά μετά τον διορισμό των κ.κ. Κληρίδη και Χατζηγιάννη θεώρησε το θέμα λήξαν. «Ο κ. Γιώργος Γεωργίου δεν θεώρησε κώλυμα το γεγονός, δεδομένου ότι οι όροι εντολής της Ερευνητικής Επιτροπής δεν επικεντρώνονται στους διορισμούς των κ.κ. Κληρίδη και Χατζηγιάννη. Το αντικείμενο έρευνας της Επιτροπής εκτείνεται σε πολύ ευρύτερα θέματα και γεγονότα, τα οποία καλύπτουν μια μεγάλη χρονική περίοδο προ και μετά το 2013», πρόσθεσε η Ερευνητική Επιτροπή.

Κληθείς από το ΣΙΓΜΑ να σχολιάσει την επιστολή της Επιτροπείας, ο Γενικός Εισαγγελέας, Κώστας Κληρίδης, ανέφερε πως, μετά τις διευκρινίσεις της Ερευνητικής Επιτροπής, ο ίδιος δεν προτίθεται να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση ή ενέργεια για το συγκεκριμένο θέμα.