Σημερινή

Πέμπτη, 23/05/2019
RSS

PwC: 4 στα 5 στελέχη υιοθετούν τεχνολογία blockchain

| Εκτύπωση | 09 Σεπτέμβριος 2018, 18:00 | Σημερινή

Στο πλαίσιο νέας έρευνας της PwC με τίτλο “Blockchain is here. What’s your next move?”, 600 εκτελεστικά στελέχη από 15 χώρες και περιοχές ρωτήθηκαν σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας blockchain και τις απόψεις τους για τις δυνατότητες που προσφέρει. Το ένα τέταρτο των εκτελεστικών στελεχών που συμμετείχαν στην έρευνα αναφέρουν ότι εφαρμογές blockchain είτε βρίσκονται σε εξέλιξη σε πιλοτικό επίπεδο (10%) είτε έχουν τεθεί σε πλήρη λειτουργία (15%). Το ένα τρίτο σχεδόν (32%) αναπτύσσουν σήμερα σχετικά έργα και το ένα πέμπτο (20%) είναι στο στάδιο της έρευνας.

Σε μια περίοδο που το blockchain επαναπροσδιορίζει τις επιχειρηματικές εργασίες και το εμπόριο, το πόρισμα της έρευνας αποτελεί μιαν από τις σαφέστερες μέχρι σήμερα ενδείξεις του φόβου που διακατέχει τους οργανισμούς σε ό,τι αφορά την ικανότητά τους να ακολουθήσουν τις ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα του blockchain ανά το παγκόσμιο και να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που διανοίγονται όπως, μεταξύ άλλων, το μειωμένο κόστος, τη μεγαλύτερη ταχύτητα και την ενίσχυση της διαφάνειας και της ανίχνευσης πληροφοριών. Παρά τις δυνατότητες όμως της συγκεκριμένης τεχνολογίας, η έλλειψη εμπιστοσύνης αποτελεί, σύμφωνα με τους συμμετέχοντες, ένα από τα μεγαλύτερα εμπόδια στην υιοθέτηση του blockchain, με το 45% να θεωρούν ότι συνιστά αναχαιτιστικό παράγοντα.

Η έρευνα διαπιστώνει επίσης τον κυρίαρχο ρόλο των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον τομέα του blockchain, με το 46% των ερωτηθέντων να θεωρούν ότι πρόκειται για τον κλάδο που ηγείται των εξελίξεων σήμερα. «Αυτό που μας λένε τα εκτελεστικά στελέχη των επιχειρήσεων είναι ότι κανείς δεν θέλει να μείνει πίσω σε ό,τι αφορά το blockchain, παρά το ότι σε αυτό το πρώιμο στάδιο της ανάπτυξής του παραμένουν οι ανησυχίες σε σχέση με ζητήματα εμπιστοσύνης και ρύθμισης», σχολιάζει ο Steve Davies, Επικεφαλής Blockchain της PwC.