Σημερινή

Σάββατο, 25/05/2019
RSS

Επιτακτική ανάγκη μείωσης των τιμών καυσίμων

| Εκτύπωση | 09 Σεπτέμβριος 2018, 18:00 | Σημερινή

Τη μείωση της φορολογίας στα καύσιμα, ώστε οι τιμές να γίνουν πιο προσιτές για τον καταναλωτή με αποτέλεσμα να μη δημιουργείται μέσα του η τάση να καταφύγει σε προμήθεια από τα κατεχόμενα, προτείνει ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Καταναλωτών. Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο ο συντονιστής του Συνδέσμου, Γιώργος Στυλιανού, ανέφερε ότι η φορολογία στα καύσιμα ανέρχεται στα 49 σεντ συν ΦΠΑ ανά λίτρο, κάτι που δεν δίνει τη δυνατότητα ούτε στις εταιρείες πετρελαιοειδών ούτε στους πρατηριούχους να προχωρήσουν σε μειώσεις, καθώς το περιθώριο κέρδους είναι ελάχιστο. Πρόσθεσε δε ότι η ανάγκη για λήψη τέτοιων μέτρων σήμερα είναι πολύ πιο επιτακτική σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, καθώς η διαφορά, λόγω της πτώσης της τουρκικής λίρας, είναι πολύ μεγαλύτερη.

«Σε κάθε περίπτωση υπάρχει ένας κοινός παρονομαστής: η φορολογία είναι υψηλή. Ο καταναλωτής την επωμίζεται και θα πρέπει κάποια στιγμή να ρυθμιστεί ώστε να έχουμε φτηνότερα καύσιμα», τόνισε.

«Συνολικά, πάντως, τόσο το κράτος όσο και οι επιχειρηματίες των ελεύθερων περιοχών έχουν τεράστιες "διαρροές" εσόδων από την προμήθεια καυσίμων εκ μέρους των κατοίκων των ελεύθερων περιοχών από τα κατεχόμενα. Η διαφορά της τιμής είναι μεγάλη και αυτό ωθεί τους καταναλωτές να προτιμήσουν να προμηθευτούν τα καύσιμά τους από τα κατεχόμενα, όπου πωλούνται σχεδόν στη μισή τιμή.

Για τον μήνα Αύγουστο η μέση τιμή της βενζίνης φτάνει στο €1,327/λίτρο, την ώρα που στα κατεχόμενα φτάνει στα €0,72/λίτρο», είπε. Συνολικά, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Συνδέσμου, τα διαφυγόντα κέρδη από τα καύσιμα προς τα κατεχόμενα φτάνουν τα €12,6 εκ. από τον Ιανουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2018, δεδομένων των τιμών των καυσίμων που υπάρχουν εκεί.