Σημερινή

Τετάρτη, 27/03/2019
RSS

Ξεκαθάρισμα λογαριασμών από τον Παύλο

| Εκτύπωση | 09 Σεπτέμβριος 2018, 18:04 | Του Νέστορα Βασιλείου

ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΣΤΑΤΩΣΗ ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΠΡΑΞΗ ΤΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗΣ

Ο ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΨΑΧΝΕΙ ΑΚΡΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΖΙΚΟΥΣ ΣΥΜΨΗΦΙΣΜΟΥΣ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΩΗΝ ΣΥΝΕΡΓΑΤΙΚΗ. ΠΟΛΛΛΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΠΕΛΑΤΩΝ, ΕΝΤΟΠΙΖΟΝΤΑΙ ΠΑΡΑΝΟΜΙΕΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΝΟΝΙΚΕΣ ΠΡΑΞΕΙΣ


Η αποχώρηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας από το τραπεζικό τοπίο δεν ήταν τελικά αθόρυβη, αφού από τη Δευτέρα, οπότε και η Ελληνική Τράπεζα ανέλαβε τη διαχείριση του «καλού» της κομματιού, άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια τα παράγωγα της τελευταίας της πράξης. Χιλιάδες πελάτες της πρώην Συνεργατικής αντιλήφθηκαν το φαινόμενο του συμψηφισμού των δανείων τους με τις καταθέσεις τους.

Το «ωστικό κύμα» των καταγγελιών και της αναστάτωσης, που προκλήθηκε, «χτύπησε» και στον λόφο του Προεδρικού Μεγάρου, το οποίο ζήτησε ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Ο Υπουργός Οικονομικών κατέστησε σαφές ότι εάν έχει γίνει λάθος, θα διορθωθεί.

Προεδρικό καλεί Παύλο

Την πόρτα του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου «χτύπησε» το Προεδρικό, το οποίο έγινε δέκτης της αναστάτωσης χιλιάδων πελατών της πρώην Συνεργατικής. «Δευτέρα, Τρίτη και Τετάρτη πράγματι υπήρχε μια τεράστια ενόχληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις εξελίξεις αυτές. Με ειδοποίησαν από το Προεδρικό να ετοιμάσω ένα συνοπτικό σημείωμα για το τι γνώριζα μέχρι εκείνη τη στιγμή, πράγμα το οποίο έπραξα και το απέστειλα», λέγει ο Παύλος Ιωάννου.

«Επηρεάστηκαν αδικαιολόγητα 16.000 λογαριασμοί»

Ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος ανέλαβε να φέρει εις πέρας το όλο εγχείρημα και οι πρώτες ενδείξεις, από τις δημόσιες παρεμβάσεις του, δεικνύουν τουλάχιστον προχειρότητα στον χειρισμό του όλου θέματος από την πρώην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

«Υπάρχουν 16.000 λογαριασμοί, οι οποίοι έχουν επηρεαστεί. Έχουν έρθει εκατοντάδες παράπονα υπό μορφή τηλεφωνημάτων ή επιστολών. Έχει κατατεθεί και ένας αριθμός νομίμως υποβληθέντων παραπόνων και έχει ανοιχτεί φάκελος και είναι προς εξέταση. Αντιλαμβάνεστε ότι η ενόχληση του Προέδρου της Δημοκρατίας οφείλεται στο γεγονός ότι έγιναν πράγματα, τα οποία έχουν επηρεάσει αδικαιολόγητα χιλιάδες συμπολίτες μας. Εκείνο, το οποίο έχει σημασία να γίνει αυτήν τη στιγμή, είναι να εξετάσουμε, ακριβώς, σε ποιες περιπτώσεις πρέπει να γίνει μια ενέργεια ούτως ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα, τα οποία δημιουργήθηκαν», λέγει ο Παύλος Ιωάννου.

Εντόπισε παρανομίες

Από τα δεδομένα, τα οποία έχει ενώπιόν του ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, προκύπτει ότι υπήρξαν παράνομοι συμψηφισμοί δανείων / καταθέσεων. «Βεβαίως, σε ορισμένες περιπτώσεις, του γενικού δικαιώματος επίσχεσης και συμψηφισμού, έγινε παράνομα διότι εφαρμόστηκε σε λογαριασμούς, που δεν επιτρέπεται να γίνει μια τέτοια ενέργεια. Για παράδειγμα καταθετικούς λογαριασμούς, στους οποίους κατατίθενται κρατικές χορηγίες, όπως για αναπήρους και Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα. Υπήρξαν περιπτώσεις, που τους έστειλαν επιστολή ότι συγκεκριμένο ταμείο προνοίας θα συμψηφιστεί με το δάνειο της εταιρείας, η οποία είχε τον λογαριασμό του ταμείου προνοίας στη συγκεκριμένη οντότητα», σημειώνει.

Αυξάνονται οι νόμιμοι συμψηφισμοί

Όσο περνά ο χρόνος, με βάση την πληροφόρηση που δίδει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος, οι περιπτώσεις των νόμιμων συμψηφισμών δανείων / καταθέσεων αυξάνονται. Η πρώτη πληροφόρηση, που είχε δώσει ο Παύλος Ιωάννου, αναφερόταν σε 2.000, περίπου, λογαριασμούς, ενώ σε νεότερη ενημέρωσή του, ο αριθμός των συμψηφισμών, που έγιναν νόμιμα από την πρώην ΣΚΤ, ανέβηκε στους 5.500, περίπου, λογαριασμούς.

«Ήταν λογαριασμοί, στους οποίους η εξασφάλιση ήταν ο καταθετικός λογαριασμός. Άρα, σ’ αυτούς νομίμως έγινε ο συμψηφισμός. Εάν υπήρχε, για παράδειγμα, δάνειο €10.000 και κατάθεση €20.000 εξοφλήθηκε το δάνειο και το υπόλοιπο της κατάθεσης μεταφέρθηκε στην Ελληνική Τράπεζα», λέγει ο Χρηματοοικονομικός Επίτροπος.

«Νόμιμα μεν αλλά…»

Ο Παύλος Ιωάννου αφήνει σαφείς αιχμές σε βάρος της πρώην Συνεργατικής κάνοντας, εμμέσως πλην σαφώς, λόγο για «σπασμένο τηλέφωνο», στην επικοινωνία της με τους πελάτες της, για το συγκεκριμένο θέμα. «Το νομίμως όμως δεν σημαίνει ότι έγινε και σωστά, υπό την έννοια ότι θα μπορούσαν κάλλιστα να ενημερώσουν έγκαιρα τους ενδιαφερομένους. Αυτό είναι ενδεχομένως το κυριότερο πρόβλημα σε αυτήν την υπόθεση. Δεν έγινε μια ανθρωποκεντρική, πελατοκεντρική προσέγγιση στον τρόπο χειρισμού».

Η απόδοση ευθυνών μπορεί να περιμένει, για την ώρα, σύμφωνα με τον Χρηματοοικονομικό Επίτροπο, ο οποίος θεωρεί ότι, «εκείνο που προέχει αυτήν την στιγμή, είναι να εγκαθιδρύσουμε τέτοια ηρεμία στο σύστημα ούτως ώστε να μπορέσουμε να κάνουμε σωστά τη δουλειά μας και επιτέλους να μη γίνεται παρενόχληση του τραπεζικού συστήματος με διάφορους ψιθύρους και διαδόσεις».

Χάρης: «Άμεση επανόρθωση»

Ετοιμότητα για διόρθωση των λαθών εκφράζει η Κυβέρνηση διά του Υπουργού Οικονομικών. Ο Χάρης Γεωργιάδης, εμμέσως πλην σαφώς, επισήμανε ότι ο συμψηφισμός των δανείων με τις καταθέσεις δεν είναι «ανάθεμα», αλλά μια πρακτική, η οποία είναι θεμιτή ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που αφορούν μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

«Εάν έχουν γίνει λάθη, κάτι το οποίο δεν θα ήθελα να αποκλείσω, υπάρχει και η διάθεση και η δυνατότητα να υπάρξει άμεση επανόρθωση. Ο συμψηφισμός μιας κατάθεσης με μη εξυπηρετούμενο δάνειο του ιδίου προσώπου είναι θεωρώ και νόμιμη πράξη και απολύτως λογική. Βάσει πληροφόρησης, που έχω λάβει, μικρές καταθέσεις ή εν πάση περιπτώσει, καταθέσεις, ποσά, που ήταν σε τρεχούμενους λογαριασμούς δεν έχουν συμψηφιστεί», αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών.

Ελληνική: «Καμία εμπλοκή»

Η Ελληνική Τράπεζα, προτού καλά-καλά προλάβει να καλωσορίσει τους νέους της πελάτες, μπήκε στη διαδικασία να εξηγήσει το αυτονόητο, λέγοντας, εμμέσως πλην σαφώς, ότι δεν έχει «αγγίξει» ούτε σεντ από τους λογαριασμούς τους. Σε ανακοίνωσή της αναφέρει ότι: «Οποιαδήποτε απόφαση συμψηφισμού δανείων/καταθέσεων ήταν αυστηρά απόφαση της πρώην ΣΚΤ, στην οποία η Ελληνική Τράπεζα δεν είχε οποιαδήποτε εμπλοκή. Αυτή η απόφαση διεκπεραιώθηκε πριν από την απόκτηση και μεταφορά της περιμέτρου στην Ελληνική Τράπεζα και ήταν εκτός του ελέγχου της Τράπεζας». Προσθέτει ότι είναι στη διάθεση όσων πελατών έχουν επηρεαστεί λόγω των συμψηφισμών «για άμεσο άνοιγμα νέων λογαριασμών και οποιαδήποτε άλλη αναγκαία εξυπηρέτηση μέσω του δικτύου καταστημάτων».

Η απάντηση της «διαδόχου»

Την περασμένη Πέμπτη, η Κυπριακή Εταιρεία Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (ΚΕΔΙΠΕΣ), η οποία είναι 100% θυγατρική της Συνεργατικής Εταιρείας Διαχείρισης Περιουσιακών Στοιχείων (πρώην ΣΚΤ), εξέδωσε την πρώτη της ανακοίνωση, δίδοντας διευκρινίσεις για την πρακτική που ακολουθήθηκε.

1. Η μεταφορά στοιχείων ισολογισμού της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας (ΣΚΤ) στην Ελληνική Τράπεζα, σε συνδυασμό με την ταυτόχρονη ανάκληση της άδειας λειτουργίας της ΣΚΤ ως Αδειοδοτημένου Πιστωτικού Ιδρύματος, εκ των πραγμάτων έχει τερματίσει τη δυνατότητα αποδοχής ή διατήρησης καταθέσεων από το κοινό καθώς επίσης και αριθμό τραπεζικών εργασιών οι οποίες σχετίζονται με πιστωτικές διευκολύνσεις, όπως τρεχούμενους λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες. Συνεπώς αριθμός δανείων, τρεχoύμενων και πιστωτικών καρτών, που δεν έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα, έχουν τερματιστεί.

2. Διευκρινίζεται ότι λογαριασμοί που δεν έχουν μεταφερθεί στην Ελληνική Τράπεζα και που έχουν, συνεπώς, τερματιστεί, είχαν χρεωστικό υπόλοιπο και ήταν μη εξυπηρετούμενοι λογαριασμοί, ή κάτοχος του λογαριασμού συνδέετo άμεσα ή έμμεσα με μη εξυπηρετούμενο λογαριασμό ή με κάτοχο μη εξυπηρετούμενου λογαριασμού. Τέτοιοι λογαριασμοί δεν περιλαμβάνονταν στη συμφωνία μεταφοράς στην Ελληνική Τράπεζα και έχουν παραμείνει στη ΣΕΔΙΠΕΣ ως δάνεια προς είσπραξη.

3. Συμψηφισμοί έγιναν κατόπιν σχετικών γνωματεύσεων: (α) σε σχέση με λογαριασμούς που ήταν εξασφαλισμένοι με δέσμευση κατάθεσης, δυνάμει σχετικής σύμβασης και δεν μεταφέρθηκαν στην Ελληνική Τράπεζα, (β) σε σχέση με λογαριασμούς οι οποίοι ήταν σε υπέρβαση/καθυστέρηση, όπου συμψηφίστηκε μόνο το ποσό της υπέρβασης / καθυστέρησης δυνάμει της τραπεζικής αρχής του συμψηφισμού.

4. Διευκρινίζεται ότι οι συμψηφισμοί λογαριασμών, που ήταν σε καθυστέρηση, αφορούσαν περιπτώσεις ύπαρξης καταθετικών λογαριασμών ανεξαρτήτως ποσού κατάθεσης (λογαριασμών προθεσμίας, μονίμων καταθέσεων και προειδοποιήσεων), καθώς και σε καταθέσεις όψεως, που υπερέβαιναν τις €2.500.

Σημειώνεται ότι δεν δεσμεύτηκε και ούτε συμψηφίστηκε οποιοδήποτε πιστωτικό υπόλοιπο από τρεχούμενους λογαριασμούς. Οι λογαριασμοί που έχουν συμψηφιστεί είχαν δεσμευτεί από τις 26 Ιουνίου 2018.

Η ΚΕΔΙΠΕΣ σημειώνει ότι οι ενέργειες έγιναν εντός ιδιαίτερα πιεστικών χρονοδιαγραμμάτων για υλοποίηση της συμφωνίας μεταφοράς στην Ελληνική Τράπεζα και δηλώνει έτοιμη να εξετάσει οποιοδήποτε τυχόν ακούσιο λάθος έχει διενεργηθεί στη διαδικασία συμψηφισμών λογαριασμών.